שתף קטע נבחר
 

עליה דרמטית של 30% בכמות ההרוגים מתאונות עבודה במחצית 2018

40 בני אדם מתו במקומות העבודה במחצית הראשונה של 2018. לפי הגדרת משרד העבודה, 30 נמצאים תחת סמכותו. מדובר בעליה של יותר מ-30% ביחס למחצית הראשונה של 2017. מינהל הבטיחות: בניגוד להערכות המוקדמות, היקף התאונות הקטלניות ב-2018 צפוי להיות גבוה מהממוצע. שלא במפתיע: הגורם לעלייה - ענף הבניין

במחצית הראשונה של 2018 (ינואר-יוני) נהרגו 40 בני אדם במקומות העבודה. 19 מהם באתרי בנייה, 4 בענפי תעשייה, 5 בענפי השירותים והמסחר, עובד אחד בחקלאות ועובד נוסף במהלך חילוץ ממעלית. כך עולה מסיכום חצי שנתי של מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, שפורסם באתר משרד העבודה. יש לציין כי לא פורסמו עדיין נתוני המינהל לסוף שנת 2017. 

 

 

צילום: חגי דקל

צילום: חגי דקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

10 בני אדם נוספים מתו מגורמים אשר משרד העבודה אינו מגדיר תחת אחריותו, ביניהם: אירוע לבבי, אובדנות, תאונת דרכים בדרך אל העבודה, אירוע שריפה, וגם "אירוע כשל שמקורו במקום עבודה ושגרם לפגיעה באדם מחוץ למקום העבודה" - בו נכללת נטע רוטמן, שנהרגה כתוצאה מהתמוטטות עגורן בכפר סבא. 

 

29 בני אדם מתו בעבודה במחצית הראשונה של 2017

אחיו נהרג בתאונת עבודה: "חושש שגם אני לא אחזור הביתה" 

"הימור בחיי אדם": פיצוי של 60 אלף שקל למנופאית שפוטרה  

 

ראש מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במינהל העבודה, ארז מימון, התייחס הבוקר (ה') לנתוני הדו"ח בדיון שהתקיים בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת  לגבי תאונות העבודה בענף הבניין ואמר כי "במשך 20 שנה לא התווסף תקן של מפקח אחד, אבל היתה עלייה של יותר מ-80% בהיקפי הבנייה". 

 

המקום בו נהרגו הפועלים (צילום: עידו ארז)
אתר הבנייה בו נהרגו פועלים בראש העין (צילום: עידו ארז)

על פי נתוני המינהל, בתקופה המקבילה ב-2017 מתו במקומות העבודה 30 עובדים מתוכם 23 תחת סמכותו של משרד העבודה, ו-13 בענף הבניין.

הממוצע החמש שנתי עלה אף הוא ב- 2018 ביחס ל-2017. עוד עולה מהנתונים כי כמחצית מהתאונות הקטלניות (14 מקרים) התרחשו כתוצאה מנפילה מגובה, מתוכם 9 באתרי בניה.

 

במינהל הבטיחות מציינים כי שיעור הנפגעים הכללי בתאונות עבודה ל-100 אלף עובדים מצוי אף הוא בעלייה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, וכי נתון זה מושפע במיוחד מהשיעור החצי שנתי בענף הבינוי. 

 

תאונות עבודה 2018 (מקור: מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה)
(מקור: מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה)

לפי הנתונים חלה עליה משמעותית של 46% במספר התאונות הקטלניות בענף הבינוי בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2017. בהשוואה לתקופה ינואר-יוני 2016 מדובר בעלייה של 19% בתאונות הקטלניות בענף.

 

גם חלקן של התאונות בענף הבינוי ביחס לכלל התאונות בשאר ענפי המשק במחצית הראשונה של 2018 עלה בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2017 בה היוו התאונות בענף הבניה 57% מכלל התאונות.

 

יש לציין כי ישנם עוד שני פועלי בניין שמתו עקב תאונת עבודה באתרי בניין שאותם מינהל הבטחון אינו מכניס לספירה, ומותם תועד על ידי "הקבוצה למאבק בתאונות בניין": האחד הוא מועין חג'ה מהכפר בורקה שליד רמאללה, אשר נפצע בינואר באורח אנוש במסגרת עבודתו כפועל בניין בטייבה שבמשולש, ואושפז בפתח תקווה, אבל המעסיק שלו לא אישר רשמית שהוא הועסק בישראל, ובבילינסון החליטו להעביר אותו לבית חולים בתנאים ירודים בשכם, שם הוא מת מפצעיו. 

 

השני הוא עומר דעיס, תושב יטא, אשר נפל אל מותו מרשת ברזל מחוררת על גג באתר להרחבת מפעל "בטון עטרות" במישור אדומים באפריל. הסיבה לכך שדעיס אינו נכלל בספירת המינהל, היא שמדובר בתאונה שאירעה מעבר לקו הירוק, שם תקנות הבטיחות אינן חלות ומשרד העבודה אינו מפקח.

 

בחודשים יולי אוגוסט נהרגו 10 עובדי בניין נוספים

במינהל מציינים כי בהתבסס על נתוני השנים האחרונות ובניגוד להערכות מוקדמות, היקפי תאונות העבודה הקטלניים בשנת 2018 ,ובפרט התאונות בענף הבנייה ובענפי השירותים והמסחר, צפויים להיות גבוהים מהממוצעים החמש שנתיים. לפי נתוני "הקבוצה למאבק בתאונות הבנייה" שהוגשו לוועדת העבודה והרווחה, בחודשים יולי - אוגוסט נהרגו רק בענף הבנייה 10 עובדים נוספים.

 

תאונות עבודה 2018 (מקור: מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה)
(מקור: מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה)

 

בקבוצה מציינים כי אכן מתחילת השנה חלה עלייה משמעותית במספר ההרוגים באתרי הבנייה לעומת פרק הזמן המקביל אשתקד, מגמה שהלכה והחריפה במחצית השנייה של תקופה זו. וזאת, כאשר עוד קודם לעלייה זו שיעורי ההרוגים היו גבוהים פי כמה מאלה מאשר במדינות אירופה. "נתונים אלה מצביעים על משבר חמור במצב בטיחות העובדים מכפי שנראה היה בסוף שנת 2017 – במהלכה הסתמנה ירידה במספר ההרוגים באתרי הבנייה ביחס לשנת 2016 (35 הרוגים לעומת 50 הרוגים) - שכן הם מצביעים על כך שלא זו בלבד שאיננו מצויים במגמת שיפור משמעותי כנדרש אלא אנו נתונים בהתדרדרות נוספת".

 

מינהל הבטיחות: "הקבלנים לא מיישמים את הוראות החוק"

 לפי הדו"ח במינהל הבטיחות מכירים בכך שאינם מצליחים בשלב זה לצמצם את כמות התאונות הקשות בענף הבנייה: "בדומה לשנים קודמות, ענף הבנייה ממשיך להוביל את ההיפגעות הקטלנית בתאונות עבודה במשק הישראלי וביתר שאת בשנת 2018 ,וניכר שלמרות המאמצים הרבים, בחלק מאתרי הבנייה לא ממומשות הוראות החוק בדבר בטיחות בעבודה". נכתב.

 

"פעולות האכיפה והפיקוח במשאבים העומדים לרשות מינהל הבטיחות, כמו גם עדכון פרטי חקיקה מהשנים האחרונות, מסייעים, בשלב זה, בשמירה על תמונת מצב דומה לאורך השנים. יש להמשיך במעקב אחר השפעתם של פרטי חקיקה שהוכנסו לפעולה רק בשנה האחרונה, כדוגמת הצו להגברת האכיפה, ואיסור עבודת נוער באתרי בנייה על היארעותן של התאונות הקשות בענף".

 

ביחס לכוח האדם ציינו כי כוח האדם במינהל הבטיחות תוגבר מ – 18 מפקחים בשטח ל- 28 מפקחי בטיחות בבנייה כיום."אנו מודעים לכך כי יש צורך להרחיב את מספר המפקחים ופועלים מול האוצר והנציבות להגדלת התקנים למפקחי בטיחות ולשיפור תנאי עבודתם". אמרו.

 

"המינהל מסיים בעצם ימים אלו בניית תכנית עבודה רב שנתית מלאה ורחבה, שמתבססת, בין השאר, על ניתוח עמוק של אירועי בטיחות ותאונות עבודה בולטים. מטרתה - התמודדות עם אתגרי תחום הבטיחות בעבודה והבריאות התעסוקתית, ובפרט מיגור התאונות בענף הבנייה". 

 

ממינהל הבטיחות ומשרד העבודה נמסר: "לצערנו הרב, על פי הממצאים בשטח, הקבלנים והיזמים, בחלק מאתרי הבנייה, לא ממשים את הוראות הבטיחות בעבודה. חלק מהקבלנים בונים במהירות על חשבון בטיחות ואינם נדרשים לתת על כך דין וחשבון לציבור ומתנערים מאחריותם הבסיסית לשמירה על חיי העובדים שלהם – פועלי הבניין".

 

"רשם הקבלנים במשרד השיכון קיבל גישה מלאה לנתוני מינהל הבטיחות ויכול לראות בזמן אמת מי מהקבלנים קיבל צו בטיחות באתרו, לזמנו לשימוע ולמצות את כלל הכלים העומדים לרשותו כנגד הקבלן הרשלן. גם הרשויות המקומיות שמאשרות היתרי בנייה ומפעילות פקחים, תפקידן לסייע במקרה של הפרות בטיחותיות שמפריעות לתושבים בשטחן. פנינו אליהם מספר פעמים לקבלת שיתוף פעולה אולם נענו בסירוב. אנו תקווה שנצליח להביא את כלל הגורמים לידי שיתוף פעולה פורה למען השגת המטרות המשותפות של כולנו – הגברת הבטיחות באתרי הבנייה ושמירה על חיי אדם".

 

מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו"ד אליאב בן שמעון הגיב לדברים: "מתחילת השנה דיווח משרד העבודה והרווחה על הטלת קנסות של 44 מיליון שקל, כשבפועל הוטלו קנסות בהיקף של 1.5 מיליון שקל בלבד. עיקר הקנסות התבררו כלא מוצדקים ובמצב זה, ברור שהקבלנים שהדוחות מגיעים אליהם ומגלים שהם דוחות שווא, יצאו למאבק כדי להוכיח זאת. משרד העבודה והרווחה עוסק כבר חודשים בהוצאת הון ושעות אדם ללא הפסק כדי להטיל קנסות שלא יעצרו תאונות. במקום השקעה בכלים לא אפקטיבית על הממשלה להירתם, כמונו, למאבק בתאונות עבודה בענף הבנייה על ידי השקעות מאסיביות בהדרכה והכשרה מקצועית ועידוד של אימוץ ציוד וטכנולוגיות למניעת תאונות".

 

יש לציין כי לאחרונה הזהיר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי אם הממשלה לא תנקוט בשורה של צעדים על מנת להגדיל הבטיחות בענף הבניה, תוכרז שביתה כללית במשק לאחר החגים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים