מחקר: עליית המכונות תיצור יותר משרות חדשות מכאלה שיעלמו
דו"ח חדש של הפורום הכלכלי העולמי בנושא השינויים הצפויים בשוק העבודה, מספק תחזית אופטימית: עד 2025 המכונות יבצעו יותר משימות מבני אדם, אך השינויים הטכנולוגים יגרמו ליצירת 133 מיליון משרות חדשות עד 2022, ולהיעלמותן של 75 מיליון משרות בלבד
52% מהמשימות שלנו בעבודה יבוצעו בשנת 2025 על ידי רובוטים, בהשוואה ל-29% בלבד כיום. עם זאת, התפתחויות האוטומציה והאינטלגינציה המלאכותית יוסיפו לשוק העבודה 58 מיליון משרות נטו עד לשנת 2022. כך עולה מדו"ח "עתיד העבודות 2018" של הפורום הכלכלי העולמי, שהתפרסם היום (ב').
ד"ר דיגיטל: הרובוט שעבר את מבחני הרישוי לרופאים
העתיד כבר פה: רובוטים יענו לנו בשירות הלקוחות
המקצועות שייכבשו ראשונים על ידי הרובוטים
עבודה על כלום: האם רוב העבודות שלנו הן סתם בולשיט?
על פי ההערכות המעודכנות שעולות מהמחקר, עד שנת 2022 יטפלו מכונות ב-42% מהמשימות שלנו בעבודה, ועד 2025 יטפלו מכונות ביותר משימות מאשר בני אדם. לשינוי כזה תהיה השפעה מעמיקה על כוח העבודה הגלובלי, אך לפי חוקרי הפורום הכלכלי העולמי, המשמעות אינה בהכרח אובדן משרות המוני לטובת הרובוטים: 133 מיליון משרות חדשות צפויות להיווצר עד 2022, בהשוואה ל-75 מיליון משרות בלבד שצפויות להעלם.
בין התפקידים להם צפויה עלייה בביקוש לעובדים: מנתחי מידע ומדעני נתונים, מפתחי תוכנה ויישומים ומומחים למסחר מקוון ורשתות חברתיות - כולם מבוססי טכנולוגיה. גם לאיוש תפקידים הממנפים "מיומנויות אנושיות", כמו מכירה, שיווק וחדשנות, צפוי להירשם גידול בביקוש. התפקידים הצפויים להפוך למיותרים הם תפקידי צווארון לבן, כגון פקידים המקלידים נתונים, ועובדי חשבונאות ושכר.
מטרת המחקר, שהתבסס על סקר שבוצע בקרב 300 מנהלי משאבי אנוש ומנהלים אסטרטגיים מחברות ב-12 ענפים ו-20 כלכלות מפותחות ומתפתחות (המהוות כ-70% מהתמ"ג העולמי), הייתה להבין את הפוטנציאל של הטכנולוגיות החדשות בחיסול וביצירת משרות, וגם לנסות ולספק הכוונה באשר לאופן שיפור האיכות והפרודוקטיביות של העבודה הנוכחית המבוצעת על ידי בני אדם, וללמוד כיצד יש להכין אותם למשרות החדשות הצפויות להווצר.
העובדים שיאלצו לעבור הכשרה מחדש
הדו"ח מגלה כי 54% מהעובדים בחברות גדולות יזדקקו להכשרה מחדש ולשדרוג מיומנויות, על מנת לנצל את הזדמנויות הצמיחה המוצעות על ידי המהפכה התעשייתית הרביעית. במקביל, רק בקצת יותר מחצי מהחברות נאמר כי הן מתכננות לבצע הכשרה מחדש רק לעובדים בתפקידי המפתח, בעוד ששליש מתכננות לבצע הכשרה מחדש של עובדים הנמצאים בסכנה.
בעוד שקרוב ל-50% מהחברות צופות כי כוח העבודה במשרה מלאה שלהן יתכווץ עד 2022 כתוצאה מאוטומציה, קרוב ל-40% צופות הרחבה של כוח העבודה שלהן באופן כללי, ויותר מרבע צופות כי אוטומציה תיצור משרות חדשות בחברה.
על פי הדו"ח, חברות היום מבינות טוב יותר את ההזדמנויות שמייצרת הטכנולוגיה. עם זאת, האפקט של האוטומציה יביא כמעט בוודאות לשינוי באיכות, במיקום, בפורמט ובקביעות של תפקידים, מה שידרוש מעקב צמוד מצד הגורמים המובילים בסקטור הציבורי והפרטי. חלק מהחברות עשויות לבחור עובדים זמניים, פרילנסרים או קבלני משנה מומחים, בעוד שאחרים עשויים לעבור לאוטומציה של המשימות.
בנוסף, תפקידים ספציפיים לאזור יגדלו מבחינת ביקוש, כמו למשל יועצים פיננסים ויועצי השקעות במזרח אסיה ובמערב אירופה, עובדי מפעל באמריקה הלטינית ובקריביים, במזרח התיכון ובצפון אפריקה, ומהנדסי טכנולוגיות חשמל בצפון אמריקה.
אינטרס משותף לעובדים ולחברות
קלאוס שוואב, מייסד ויו"ר הפורום הכלכלי העולמי, טוען כי העלייה במספר המשרות כתוצאה מהטכנולוגיה איננה "תהליך שעומד לקרות בכל מקרה", וכי תידרש השקעה גדולה יותר בהכשרה ובחינוך על מנת לעזור לעובדים להסתגל לעולם החדש. על פי מסקנות הדו"ח, קיימים אתגרים דחופים בדרך להכשרה מחדש של העובדים, ונדרשות רשתות הגנה לעובדים הנמצאים בסיכון.
"זה קריטי שעסקים יקחו חלק פעיל בתמיכה בכוח העבודה הקיים, באמצעות הכשרה מחדש ושדרוג מיומנויות, שאינדיבידואלים ינקטו בגישה פעילה באשר ללמידה שלהם במהלך החיים, ושהממשלות ייצרו סביבה מאפשרת לתמיכה בשינוי בכוח העבודה. זה האתגר המרכזי של ימינו", אומר שוואב.
מהדו"ח עולה כי הענפים בהם העובדים יזדקקו להכשרה מחדש בהיקף הגדול ביותר הם תעופה, נסיעות ותיירות, כמו גם טכנולוגיות מידע ותקשורת, שירותים פיננסים והשקעות, וכרייה ומתכות. עוד ענפים הצפויים לבצע הכשרה מחדש: בריאות ושירותי בריאות, כימיה, מתכות מתקדמות וביוטכנולוגיה.
החוקרים מציינים כי בסופו של דבר, אם החברות יצליחו לנהל באופן יעיל את שדרוג המיומנויות הקיימות בקרב העובדים ולפצל את המשימות בין העובדים והמכונות, הן יצליחו לייצר הזדמנויות לצמיחה גדולה יותר בפרודוקטיביות.
"לחברות ברוב הענפים ישתלם לתמוך בשדרוג המיומנויות של כוח העבודה הקיים לצורך הסבה לתפקידים עם מיומנויות גבוהות יותר", מציינים החוקרים, וזאת על רקע העלויות הצפויות עקב התגברות התחרות על עובדים מיומנים. ומצדם של העובדים? אלה יצטרכו להבין כי עליהם להתמיד בתהליך של למידה מחודשת לאורך כל חייהם, וזאת בכדי להמשיך ולהשאר רלוונטים לשוק העבודה.