חברת הפצה קרסה - חייבת 10 מיליון ש' ל-160 עובדים
חברת ההפצה והשליחויות יאן זילברמן בע"מ, הממוקמת בבאר שבע, הודיעה ל- 160 עובדיה כי הם מפוטרים. החברה תסיים את הפעילות העסקית ותצא להליך פשיטת רגל. אחד מעובדי החברה: "הרגשתי שחרב עלי עולמי, הבעלים קרס באופן אישי"
בנק אוצר החייל הגיש בקשה לפירוק חברת ההפצה והשליחויות יאן זילברמן בע"מ. הבקשה הוגשה יחד עם כ-100 עובדי החברה באמצעות עו"ד אלעד חן. חלק מהעובדים מועסקים במקום מעל עשור, והחובות להם נאמדים ביותר מ-10 מיליון שקל. 160 עובדי החברה קיבלו לאחרונה הודעות פיטורים.
התפטרתם או פוטרתם? כך תדעו אם מגיעים לכם פיצויים
מה קורה לעובדים אחרי הקפאת הליכים
"הבעלים הגיע לפשיטת רגל"
בתצהירי העובדים שצורפו לבקשה לפירוק נאמר: "בעל המניות והשליטה בחברה הודיע לי כי אני מפוטר/ת לאלתר מהעבודה, שהחברה אינה יכולה לפרוע את חובותיה כלפיי וכי הוא עתיד לצאת להליך של פשיטת רגל".
אחד העובדים סיפר: "ביום בהיר אני עומד מול שוקת שבורה, עת מנכ"ל החברה הודיע לי שהגיע לקריסה כלכלית. חשתי סחרחורת, הרגשתי שחרב עלי עולמי". יחד עם זאת ציין כי הוא חש אמפתיה כלפי המעסיק, "הוא קרס טוטאלית והגיע לפשיטת רגל, הוא, באופן אישי".
עו"ד חן מסר כי "עובדי החברה פנו אלינו לאחר שנודע להם שהחברה בה הועסקו משך למעלה מעשור אינה יכולה לפרוע את חובותיה כלפי נושיה, ולמעשה שהפעילות העסקית שלה מסתיימת. נעמוד על מלוא זכויותיהם של העובדים ונוודא שיקבלו את כל התשלומים המגיעים להם, מתוך יחסי עובד-מעביד מהמוסד לביטוח לאומי".
בבקשה לפירוק מטעם אוצר החייל עולה כי ניתנו לחברה אשראים והלוואות בסכום של למעלה מ- 2.2 מיליון שקל. לטענת הבנק, "החשד כי מתנהלים דברים שלא כשורה בחברה עלה לאחר שהתקבלו עיקולים על כספי החברה מצד שלישי ובמקביל הפסיקו להתקבל תקבולים בחשבון החברה".
"בדיעבד התברר כי בחודשים יולי-אוגוסט 2018 החברה הפסיקה לגמרי את פעילותה, הודיעה לספקיה על הפסקת ההתקשרות עמם והפנתה את לקוחותיה לצד שלישי שיספק את השירותים שעד כה סופקו להם על ידי החברה". עוד נטען בבקשה כי בעלי החברה הסביר שהוא פועל להסדרת חובותיו.
"חברה שמנסה להינצל מקריסה כבר שנים ארוכות"
יש לציין, כי אגף המכס ומע"מ הגיש נגד החברה ובעליה יאן זילברמן כתב אישום לבית משפט השלום בבאר שבע בגין מספר עבירות מס. בין העבירות - הפרת החובה לתשלום מס ואי הגשת דו"חות במועד.
על פי כתב האישום, הנאשמים לא הגישו את הדו"חות התקופתיים שלהם במועד, וזאת במודע וכנדרש על פי החוק. הדו"חות שלא הוגשו הן משנת 2016 ועד 2018, ועומדות על קרוב למיליון שקל. יש לציין שחלק מהדו"חות הוגשו באיחור ושולמו במלואם. במקרה אחר הגישו דו"חות ללא צירוף התשלום, בסכום שהצטבר ליותר מחצי מיליון שקל.
הבנק טוען כי "מדובר בהתנהלות זועקת ומירמתית". לטענתו, "הבעלים פעל להבריח נכסים מהחברה על מנת להותיר את הנושים מול שוקת שבורה, כאשר מצד אחד מלוא פעילות החברה ונכסיה הועברו לצד שלישי, ומצד שני הבעלים והמנהל של החברה ממשיך להציג מצג כוזב שמראה כי החברה ממשיכה לפעול וכי העיקולים שמתקבלים על שם החברה והפסקת כניסת התקבולים הינם קשיים זמניים".
עורך דינו של זילברמן, לירום סנדה, מסר בתגובה: "זילברמן ניהל באזור הדרום חברה שפירנסה כ-200 עובדים בכבוד, ולאורך שנים ארוכות. קריסתה של החברה התחילה בשנת 2014 במסגרת מבצע צוק איתן, כמו מרבית החברות בדרום שסבלו מאוזלת היד של הממשלה ומתקופה ארוכה בלי עבודה. בשנת 2016 פרצו למחסני החברה וגנבו ציוד בשווי מיליון שקל - סכום שלא שולם לחברה עד היום על ידי חברת הביטוח וגרם לגירעון במאזנים.
"בשנתיים האחרונות עשה מרשי כל שביכולתו על מנת להציל את החברה, אך בעקבות הקשיים הכלכליים פנה להליך שיקום כלכלי בבית המשפט במטרה למחוק את חובותיו ולפתוח דף חדש. הוא משתף פעולה ומסייע ככל הניתן לעובדיו כדי שיקבלו את זכויותיהם.
"לצערי בנק אוצר החייל מנסה לערוך 'מחטף' בתיק בטענות שונות ומשונות של הברחת פעילות, ואף לעקוף בחוסר תום לב את בקשת הפירוק שהוגשה על ידי העובדים. מדובר בחברה שמנסה להינצל מקריסה כבר שנים ארוכות ובבעלים שלא מפסיק להזרים את כספיו האחרונים.
"אנו פועלים בימים האחרונים באמצעות מחלקת המיסוי של המשרד להסרת המחדל של אי הגשת הדוחות התקופתיים האחרונים ובמטרה לגבש בעתיד הסדר אשר יטיב עם רשויות המס והנושים וימנע עונש מאסר מאדם שכל רצונו היה להתפרנס בכבוד ולפרנס ולהציל עוד 200 משפחות. לצערנו, רשויות המס נוטות לפעול לגביית חובן באגרסיביות וללא קשר לשיקום החברה".