שתף קטע נבחר
 

כל השטויות שאמרו לכם על הילדים - והאמת

ההורים שלכם גידלו אתכם לתפארת, הקפידו על תזונה מאוזנת ומיעוט שעות מסכים, אבל חלק מהתפיסות הבריאותיות שהיו נכונות בעבר הוכחו מדעית כשגויות. אז מה באמת קורה כשילד יושב קרוב לטלוויזיה וכשהילדה יוצאת מהבית עם שיער רטוב?

הם הביאו אתכם לעולם, גידלו אתכם, העניקו לכם אהבה וגם היום מצילים אתכם בכל פנצ'ר עם הנכדים שלהם. סבתא וסבא שתמיד אהובים כל כך על ידי הנכדים, תמיד שם בשבילכם, אבל בכל הנוגע לבריאות הילדים - לפעמים כדאי לקחת בעירבון מוגבל את ההמלצות שלהם.

 

אספנו את שלל המיתוסים של סבתות וסבים (וגם דודים ודודות) מרחבי הארץ, ואנו מנפצים לכם אותם אחד אחד:

 

1. ילד שיושב קרוב לטלוויזיה יצטרך משקפיים 

את האזהרה הזו בטוח השמעתם לא פעם לילדיכם ולנכדיכם. המיתוס הזה צמח לפני שנות ה־50 של המאה הקודמת, כשמכשירי טלוויזיה פלטו קרינה רבה שתיאורטית עלולה הייתה להגדיל את הסיכון לפגיעה בראייה, אף שהסיכון הזה לא הוכח. אבל מאז הרבה השתנה, ובעיקר שיטות הייצור של הטלוויזיות והפיקוח עליהן.

 

כבר עשרות שנים שמכשירי הטלוויזיה, גם אלה שאינן שטוחות, לא פולטות קרינה מסוכנת, וודאי לא כזו שפוגעת בצורה כלשהי בראייה. חשוב כמובן לזכור שצפייה ממושכת של ילדים במסכים אינה מומלצת. מחקרים הראו שצפייה כזו פוגעת באיכות השינה של הילד וביכולות החברתיות שלו. צפייה ממושכת גורמת גם ליובש בעיניים משום שהילד ממצמץ פחות, פעולה הנחוצה לפיזור הדמעות. יובש בעיניים כשלעצמו עלול לגרום אי־נוחות, וגם לפגוע באיכות הראייה.

 

בתוך כך, אם הילד יושב קרוב מדי לטלוויזיה, על ההורים לתת את הדעת לכך שהוא סובל מליקוי ראייה. לא, לא בגלל הטלוויזיה, אלא הרבה לפניה - ובלי כל קשר אל הרגלי הצפייה שלו. במקרה כזה, מומלץ לגשת לבדיקת רופא עיניים, ובמקרה הצורך גם לאופטומטריסט.

 

"תתרחק קצת" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"תתרחק קצת"(צילום: shutterstock)

2. אסור לאכול בעמידה כי האוכל ילך ישר לרגליים

המזון שאנחנו צורכים עובר דרך ארוכה עד שרכיבים ממנו מגיעים לאיברי הגוף, ובהם לרגליים. לאחר לעיסת המזון, הוא עובר דרך הוושט אל הקיבה, שם הוא מפורק לרכיבים המוזרמים למעיים, שם הם מתחילים להיספג אל עבר הכבד, המעבדה של הגוף. מהכבד עוברים הרכיבים לאגירה ולפעילות השוטפת של רקמות הגוף. המזון כמובן, גם אם נאכל בעמידה, לא יעקוף את המסלול הזה, ואין לו שום אפשרות "ללכת לרגליים". מנגד, עדיף כמובן להקנות לילד הרגלי אכילה נכונים, בישיבה מול שולחן.

 

3. צמיחת שיניים מעלה חום

הורים וסבים וסבתות מוכנים להישבע שבקיעת השיניים של הזאטוט גרמה לו לעליית חום. אבל האמת היא שאין כל הוכחה בספרות הרפואית לכך שצמיחת שיניים עושה משהו מעבר ל... צמיחת שיניים. תהליך הבקיעה, שמתחיל לרוב סביב גיל חמישה חודשים, עלול לגרום לרגישות ולגירוי בחניכיים ולעיתים למעט כאב ואי־נוחות, או ריור, אך הוא אינו גורם למחלות, ודאי שלא לעליית חום.

 

האמת היא שהחיים של רופאי הילדים היו קלים הרבה יותר אילו יכולנו להאשים תמיד את השיניים בכל דבר. אז זהו, שלא. חום גבוה נגרם מזיהום בחיידקים או בנגיפים, מטמפרטורה גבוהה בחדר הילדים (הטמפרטורה התקינה צריכה להיות 21־22 מעלות צלזיוס ולא יותר, טמפרטורה גבוהה מכך בהחלט עלולה לגרום לעליית חום), או מפעילות גופנית מאומצת של הילד.

 

4. אם תאכלו הרבה גזר, לא תצטרכו משקפיים

המיתוס הזה צמח מגילוי ויטמין A וחיוניותו לבריאות העין, ובעיקר למניעת עיוורון לילה. גזר אמנם עשיר בוויטמין A שחשוב לראייה, אך ויטמין זה שייך לקבוצת הוויטמינים המסיסים בשומן. מכיוון שהוא מתפרק בגוף, יעילותו נפגעת. לפיכך, צריכת יתר של גזר עלולה להביא במקרה הפחות גרוע לעודף של ויטמין A, ובמקרים קיצוניים גם להרעלה.

 

רק לא יותר מדי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רק לא יותר מדי(צילום: shutterstock)

5. תאכלו הרבה גזר, זה מחזק את השיניים

המיתוס הזה צמח כנראה מדמותו של באגס באני של האחים וורנר. בסרטי הלוניטונס, נראה הארנב המונפש כשבידו גזר, ושיניים חותכות לבנות כשל אחיו המכרסמים. ההקשר היה ככל הנראה בין הגזר, ירק שורשי נוקשה, לבין הנגיסה בו שלכאורה "מחזקת" את השיניים. אלא שאין כל קשר בין אופי הנגיסה לבין בריאות השן. שמירה על שיניים בריאות וצחורות כוללת צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי אחרי ארוחות, וביקור אחת לשנה אצל שיננית.

 

קראו עוד:

הסבים שעושים הכל למען הנכדות שלא יכולות לדבר

"אמרו לי להחביא את הרגל של בתי"

כך ילד דחוי יכול לשנות את מצבו החברתי

 

6. אסור לשים מזגן בחדר - כי הילד יתקרר

הסיבה המרכזית למיתוס המזגן נובעת ככל הנראה מריבוי השפעות, דלקות הריאות ומחלות ההצטננות בחורף, כשהטמפרטורה קרה יותר. הקשר בין הטמפרטורה הנמוכה של המזגן לטמפרטורה הנמוכה של עונת החורף מעלה קונוטציה של תחלואה.

 

מיתוס נוסף הקשור במזגנים תפח וצמח כשנתגלתה מחדש מחלה ותיקה: מחלת הלגיונרים. המחלה התפרצה בכנס שערך הלגיון האמריקאי בבית מלון בפילדלפיה בשנת 1976, עת רבים מבאי הכנס חלו בדלקת ריאות. הגורם לכך נמצא בחיידק הלגיונלה, שנוטה לזהם מערכות מיזוג אוויר ובכך גורם להדבקה.

 

אבל מזגן, אינו גורם להצטננות או להתקררות. ההפך הוא הנכון: הוכח כי בבתי מגורים שאינם ממוזגים והטמפרטורה בהם גבוהה, קיימת תחלואה גבוהה יותר בהשוואה למקומות ממוזגים שבהם הטמפרטורה קרה יותר, זאת בשל העובדה שמרבית החיידקים והנגיפים מתקשים להתרבות בטמפרטורה קרה. בדיוק מסיבות אלה המליצו ארגוני הבריאות בעולם כי הטמפרטורה בבית, ובמיוחד בחדרי תינוקות וילדים, לא תעלה על 22 מעלות צלזיוס.

 

צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

7. הילד רותח - זה מסוכן

כידוע, נקודת הרתיחה היא 100 מעלות צלזיוס, טמפרטורה שגוף האדם אינו מגיע אליה כמובן. על כן, ילדים אינם "רותחים". היום גם ידוע בעולם הרפואה כי אין קשר מוחלט בין גובה חום הגוף לבין חומרת המחלה. מחקרים הראו כי טמפרטורה של 41.5 מעלות צלזיוס אינה "מסוכנת" יותר מטמפרטורה של 38.5 מעלות צלזיוס, ולכן כיום ההתייחסות למידות חום שבין 38.3 מעלות ל־41.5 מעלות היא דומה. חשוב עוד לציין כי יכולת הגוף של ילד חולה להעלות חום, מעידה על פעילות תקינה של הגוף. כל עוד מצבו הכללי של הילד טוב, החום יורד באמצעות תרופות להורדת חום ואין תסמינים נוספים פרט לחום, במרבית המקרים המשך הורדת חום והשגחה מספיקים לחלוטין.

 

8. אסור ללכת יחפים בחורף כי מתקררים מזה

אין קשר בין הצטננות, שפעת או מחלות לבין כפות הרגליים. הליכה על רצפה קרה אינה מסוכנת, אינה גוררת מחלות ואינה מטרידה - כל עוד היא לא מפריעה לילד.

 

9. אסור לשתות מים בזמן שאוכלים אבטיח - זה עושה כאבי בטן

מדובר כמובן במיתוס שאין לו כל אחיזה במציאות. אכילת אבטיח, בכמות לא מוגזמת, היא בריאה. שתיית מים בריאה תמיד, וכמובן ששתיית מים בזמן אכילת אבטיח לא גורמת לבעיות במערכת העיכול.

 

בלי מים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בלי מים(צילום: shutterstock)

10. אסור לבלוע חרצנים כי יגדל לך צמח בבטן

זה נשמע מוזר, אבל תודו ששמעתם את המשפט הזה בבית או איפשהו. חרצנים לא צומחים במערכת העיכול, בעיקר משום שמיצי העיכול החומציים מאוד בקיבה יהרסו את החרצנים ולא יאפשרו להם לנבוט. עם זאת כדאי להזכיר שחרצנים וגרעינים אסורים לילדים מתחת לגיל 5 שנים, בשל סכנת שאיפתם לריאות, שם הם בהחלט עלולים לגרום לבעיות נשימה כרוניות ואף לסכנת חיים.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

11. ישיבה על רצפה קרה גורמת לדלקת בשלפוחית השתן ובכליות

לא ברור כיצד צמח המיתוס הזה. מה שבטוח הוא שרצפה קרה אינה פוגמת במערכת השתן או בכליות. דלקות זיהומיות נגרמות מהדבקה בווירוסים או בחיידקים, וודאי שלא מרצפה קרה.

 

12. קריאה באור חלש "גורמת למשקפיים"

לא נכון: מחקרים שנערכו לא מצאו שום הוכחה לכך שקריאה באור חלש, גם על גבול החושך, גורמת נזקים מצטברים לעיניים או גורמת לעיניים בריאות להזדקק למשקפיים. הנזק היחיד הוא תחושת עייפות בשל המאמץ הנדרש לשם כך.

קוראים סיפור ביחד (צילום: shutterstock)
מה עם העיניים?(צילום: shutterstock)

13. חיטוט באף גורם לנחיריים רחבות

גם אם אתם תוחבים את האצבע במעמקי הנחיריים בכל הזדמנות, מעמידה ברמזור ועד צפייה בטלוויזיה, אין בכך סכנה לגודלם של הנחיריים, ואין כל תיעוד בספרות הרפואית לכך שהחיטוט מרחיב את גודלם של הנחיריים. מנגד, חיטוט אגרסיבי מדי באף, במיוחד אצל ילדים, עלול לגרום לפגיעה בכלי דם ולדימום.

 

14. אסור לצאת עם ראש רטוב – זה גורם לדלקת קרום המוח

קור אינו גורם בשום צורה לדלקות זיהומיות, הנגרמות אך ורק מחיידקים, וירוסים פטריות או פרזיטים. יציאה החוצה בקור, בין שאחרי שחייה ובין שאחרי מקלחת, אינה גורמת לדלקות.

 

15. אם בולעים מסטיק הוא נתקע בקיבה

בסיס הגומי של המסטיק קשה לעיכול בגוף האדם, ואכן הקיבה אינה מפרקת אותו כמו מוצרי מזון אחרים. חלק ממרכיבי המסטיק עשויים להתפרק, כמו חומרי המתיקה והציפוי, אולם בסיס הגומי יישאר כפי שהוא וימשיך הלאה בגוף. גם הרוק שבפינו אינו מכיל מספיק חומרים המסוגלים לפרק אותו. אבל כשהמסטיק מגיע לקיבה, היא מעבירה אותו הלאה למעיים, והם ממשיכים לגלגל את המסטיק עד ליציאה בשירותים. אף שהמסטיק דביק, הוא לא עומד בכוח התנועתיות של המעיים וממשיך לנוע מטה, ואינו נתקע.

 

16. כשיש כאב גרון צריך לשתות דברים חמים

כאשר ישנה דלקת בגרון, קיימת הרחבה של כלי דם עקב גיוס של תאי דם לבנים לאזור הדלקת. שתייה של משקאות חמים תגרום להרחבה נוספת של כלי דם, והחמרה של כאבים.

 

לפיכך, מומלץ דווקא לשתות משקאות קרים ואפילו גלידה בכאבי גרון. אלה יכווצו את כלי הדם, יפחיתו מהבצקת ויקלו על הכאבים. ניתן לנסות כדורי מציצה או תרסיסים העשויים להקל על כאבי הגרון, אך לרוב מדובר בהקלה זמנית בלבד.

 

מתי לא צריך לטפל בדלקת גרון אצל ילדים? צפו:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

17. אסור לבצע פעילות גופנית בקור

על פי מחקר שפורסם בכתב העת Sports and Exercise Medicine, בטמפרטורות קרות לא רק ששורפים יותר קלוריות בפחות זמן, אלא שהפעילות המאומצת בקור גורמת להפרשה מוגברת יותר של אנדורפינים, המסייעים לתחושת ה"היי" האופיינית לאחר פעילות גופנית.

 

18. נזלת צהובה או ירוקה דורשת אנטיביוטיקה

נזלת כזו יכולה לסמל את סיום מחלת ההצטננות. נזלת ויראלית מתחילה לרוב כנוזלית ושקופה, והופכת ליותר ויותר צמיגה עד שהיא הופכת לירוקה או צהובה לקראת סיום המחלה. רק במקרים נדירים, שבהם מתווספים סימפטומים נוספים, המעלים חשד לסינוסיטיס (חום גבוה, נזלת מוגלתית הנמשכת מעל עשרה ימים, רגישות בסינוסים, כאבי ראש או עדות לסינוסיטיס בצילום סינוסים), שוקל הרופא מתן אנטיביוטיקה. חשוב לזכור ששימוש שלא לצורך באנטיביוטיקה גורם להתפתחותם של זני חיידקים עמידים שנגדם אין טיפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם בולעים מסטיק הוא לא נתקע בקיבה
צילום: shutterstock
מומלצים