הלך לעולמו מרדכי קופ - הבעלים של "קפה טעמון" בירושלים
מרדכי קופ, הבעלים המיתולוגי של בית הקפה הירושלמי שפעל במשך 40 שנה מול משכן הכנסת, נפטר הלילה בגיל 91. לבית הקפה מיוחסות, בין היתר, הקמתן של תנועות "הפנתרים השחורים" וה"מצפן", וקופ עצמו נחשב לאחד מחלוצי ההתיישבות היהודית ברובע המוסלמי בעיר העתיקה. בתו, ד"ר נילי ינאי, ספדה לו: "אבא בנה גשר בין כל הצדדים הקיצוניים של המפה"
מרדכי קופ, הבעלים של בית הקפה הוותיק "קפה טעמון" בירושלים, הלך לעולמו הלילה, והוא בן 91. "קפה טעמון", שהיה ממוקם מול משכנה של הכנסת הישנה, פעל במשך למעלה מ-40 שנים והפך למוסד שמשך אליו את הבוהמה הירושלמית, ביניהם עיתונאים, סופרים, אומנים וחברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית.
בנוסף, לבית הקפה מיוחסות הקמתן של תנועות "הפנתרים השחורים" וה"מצפן". קופ, שהיה מכונה "אדון קופ" בפי הקונים, הפך בעקבות אישיותו לאדם מוכר בפני עצמו וכי שמסמל את החיבור בין אנשי השמאל לימין ובין דתיים לחילונים.
הוא נולד בשנת 1927 בירושלים, למשפחה שורשית דור חמישי בארץ. את בית הקפה הקים בשנת 1961, והמקום פעל ברציפות עד לסגירתו בשנת 2014. ד"ר נילי ינאי, בתו של קופ ורופאת נשים בבית החולים "הדסה עין כרם" בירושלים, סיפרה כי: "לאבא זאת הייתה דרך חיים. הוא קיבל את 'טעמון' כבית קפה סולידי, המיקום שלו היה מול הכנסת, כך שהוא באופן אוטומטי הפך לכזה שמשמש את כל אנשי הבוהמה; אומנים, עיתונאים, סופרים ומשוררים, כולם דרכו ב'טעמון'.
"הוא היה איש מאוד חריף ומאוד חכם, ונגע ללבם של אנשים מכובדים ושל אנשים פשוטים כאחד, הוא היה אוהב אדם. הוא הגיע מהעולם החרדי אחרי שגדל כילד בשכונת 'מאה שערים' ולמד בישיבות, אבל זה לא גרם לו למגבלה, להכיר בדעות אחרות ולכבד אותן. הוא היה בונה גשר בין כל הצדדים הקיצוניים של המפה", אומרת ינאי.
קופ נחשב לאחד מחלוצי ההתיישבות היהודית ברובע המוסלמי בעיר העתיקה, ופעל לשיקום בית הכנסת "תורת חיים עטרת כוהנים" שניצב שם. "ב-1968 הוא הפעיל בית כנסת שננטש ברובע המוסלמי. זה היה פרויקט גדול בחייו להחזיר לפעולה את בית הכנסת, והיה מביא לשם את אנשי 'טעמון'. כל שבת הוא היה הולך לשם ברגל, ועד היום בית הכנסת הזה ממשיך לפעול עם מגוון של אנשים", נזכרת ביתו.
"הוא עסק בנושא ההתיישבות בעיר העתיקה וגם בעיר החדשה, לקח חלק בכל מיני פעולות הסברה עבור ירושלים. הוא הציג עצמו כ'איש ירושלים'. ירושלים הייתה בנפשו, ב-DNA שלו הוא היה איש אוהב, עם לב רחב ואהב אותנו במיוחד".
"טעמון", כאמור, היה מפעל החיים של קופ, וכל בני משפחתו לקחו חלק במוסד הוותיק הזה. "אנחנו ארבעה אחים, וכולנו עבדנו בבית הקפה בצעירותנו", ממשיכה ינאי ומוסיפה: "אני זוכרת שכשהייתי צעירה, הייתה הפגנה מול משכן הכנסת (סמוך לבית הקפה) שאליה הגיעו פעילים משני צדי המפה הפוליטית. החלו צעקות וההפגנה התלהטה. אבא יצא לרחוב ואמר להם: 'למה אתם צועקים? בואו תיכנסו, שבו ודברו בשקט'. הוא היה איש שלום, עם יכולת הכלה וסובלנות", מסכמת ינאי.
מרדכי קופ יובא למנוחות היום בשעה 15:00 בבית העלמין "קהילת ירושלים" שבהר המנוחות.