כך טורטר סא"ל שביקש הכרה כנכה צה"ל
קצין ששירת 25 שנה ביחידות קרביות וסבל מבעיות גב, קיבל חוות דעת הקושרת בין הדברים. משרד הביטחון עשה הכול כדי לא להכיר בה
ועדת הערר לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום) קבעה
לאחרונה כי קצין בדרגת סא"ל (מיל'), ששירת ביחידות קרביות במשך 25 שנה, יוכר כנכה צה"ל עקב בעיות גב, וזאת חרף התנגדות פעילה של משרד הביטחון. חברי הוועדה מתחו ביקורת חריפה על התנהלות קצין התגמולים.
קצין התגמולים, שיוצג באמצעות עו"ד תום עופר, הסכים בסופו של דבר להכיר בבעיה בכתף, אבל עמד על כך שאין לה קשר לשירות הצבאי. מנגד טען עו"ד יפתח קיפרמן בשם הקצין שאין ספק שבעיות הגב נגרמו מהפעילות הגופנית המאומצת שביצע לאורך שנות השירות הממושכות - טיעון שגובה בחוות דעת של אורתופד.
המערער, שהשתחרר לפני כשנתיים, ביקש עוד במהלך השירות להכיר בו כנכה צה"ל עקב בעיה בכתף ימין ובלטי דיסק בגב התחתון. מומחה שבדק אותו מטעם קצין התגמולים אישר במרץ 2013 שבעיותיו האורתופדיות קשורות לשירותו הצבאי. אבל קצין התגמולים במשרד הביטחון שלח את המערער למומחה נוסף, שקבע כי אין קשר לתנאי השירות. בהסתמך על עמדה זו נדחתה בקשתו, וכך הגיעה הסוגיה לוועדת הערר.
תביעה
אימון גרם להתקף אפילפסיה: לוחם הוכר כנכה
מערכת psakdin
חייל בפלס"ר נח"ל חווה התקף לאחר לילה בתנאי שטח קשים, בקור מקפיא ובשק שינה רטוב. משרד הביטחון דחה אותו, אבל ביהמ"ש חשב אחרת
בפסק הדין מתחו חברי הוועדה - השופט אורי גולדקורן, ד"ר נעמי אפטר וד"ר מיכאל דויטש - ביקורת חריפה על ההחלטה לשלוח את המערער לשני מומחים שהוציאו חוות דעת מנוגדות.
"לו היה המשיב (קצין התגמולים) נוהג כדבר שבשגרה להפנות את כל החיילים המגישים בקשה לפי חוק הנכים לשני מומחים... ניחא. אולם המקרה הנוכחי, בו פנה המשיב למומחה רפואי נוסף לאחר שהמומחה הרפואי הראשון מטעמו המליץ על קבלת בקשת המערער, הינו חריג. ככזה, היה מצופה מהמשיב לנמק את דרך התנהלותו, ואת בחירתו בחוות הדעת המחמירה", נכתב בפסק הדין.
נקבע שקצין התגמולים לא נימק את ההחלטה יוצאת הדופן, הפר את חובתו לנהוג בהגינות ופעל בניגוד לפסיקה שמחייבת אותו לפרש את חוק הנכים ברוחב לב כדי להטיב עם מי שנפגעו בזמן שהגנו על המדינה.
בהמשך דחתה הוועדה את עמדת קצין התגמולים, שהתבססה על השערה לא מוכחת, והחליטה להעדיף את שתי חוות הדעת האחרות – זו שניתנה על ידי המומחה הראשון שאליו נשלח המערער וזו שהוגשה מטעמו במסגרת הערעור.
בנוסף קיבלו חברי הוועדה את עדות המערער על המאמצים הפיזיים הכבירים שנדרשו ממנו לאורך השירות, בכללם יציאה למסעות ומרדפים ארוכים עם ציוד כבד ונסיעות ממושכות בדרכים לא סלולות ובמהירויות גבוהות.
בנסיבות אלה נקבע כי הוכח קשר סיבתי בין תנאי השירות הקשים לבין בעיות הגב שמהן סובל המערער, כך שיש להכיר בו כנכה צה"ל. קצין התגמולים חויב בשכר טרחת עו"ד של 15 אלף שקל ובהחזר עלות המומחה ששכר המערער.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערער: עו"ד יפתח קיפרמן
- ב"כ קצין התגמולים: עו"ד תום עופר
מומלצים