המאבק בתאונות הקטלניות בבניין: אלו מקומות העבודה שצפויים לשבות
לאחר שהכריזו בשבוע שעבר על סכסוך עבודה כללי במשק על רקע "ההפקרות המתמשכת בבטיחות במקומות עבודה", בהסתדרות פרסמו אילו מקומות עבודה צפויים לשבות במקרה שלא יושגו הבנות, ביניהם כל משרדי הממשלה והרשויות המקומיות. הרשימה המלאה לפניכם
מתכוננים לשביתה כללית במשק: לאחר ההכרזה על סכסוך העבודה בשבוע שעבר, בהסתדרות פירסמו היום (א') את רשימת מקומות העבודה הכלולים בסכסוך העבודה וצפויים לשבות במידה ולא יושגו הבנות. זאת לאחר שרק הבוקר נהרג פועל נוסף באתר בנייה בבת-ים.
עליה דרמטית של 30% בכמות ההרוגים מתאונות עבודה במחצית 2018
תאונות העבודה בענף הבנייה: ההסתדרות מכריזה על סכסוך עבודה
ההרוג ה-32 השנה: נפל מאתר בנייה לפיר אשפה
סכסוך העבודה הוכרז כאמור ביום ב' בשבוע שעבר, מה שאומר שבהסתדרות יוכלו להכריז על שביתה כבר בשבוע הבא, אך ככל הנראה יחכו לאחר הבחירות לרשויות המקומיות שיערכו בסוף החודש. עם זאת, פרסום הרשימה המלאה מרמז על כך שהכיוון הוא אכן השבתת המשק.
הרשימה כוללת את כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, הבנקים, שירותי הכיבוי וההצלה, רשות שדות התעופה וכל המעסיקים מאורגנים במגזר הפרטי, באמצעות הארגונים החברים בנשיאות הארגונים העסקיים.
לעיון ברשימת מקומות העבודה המלאה שפורסמה על ידי ההסתדרות
הרקע לסכסוך העבודה לפי ההסתדרות הוא "ההפקרות וההזנחה המתמשכות בתחום הבטיחות בעבודה בכלל המשק בישראל, ובייחוד בענף הבנייה".
כבר לפני כחודשיים התריע יו"ר ההסתדרות ניסנקורן, כי אם תימשך ההתעלמות מצד הגורמים הממשלתיים והמעסיקים ולא ייעשה צעד משמעותי ומשנה מציאות של ממש לצמצום נגע הפגיעות בעבודה - בייחוד בענף הבניין ובנפילות מהגובה - ההסתדרות תפעיל סכסוך עבודה כללי במשק לאחר החגים.
לרשימת הדרישות של ההסתדרות בנושא הגברת הבטיחות
עוד מבקשים בארגון לנקוט בצעדים לשיפור הפיקוח הלקוי על עבירות הבטיחות בתחום, בדגש על הגדלת מספרם הזעום של מפקחי מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה והרווחה. כך למשל באמצעות הגדלת התקנים ושיפור תנאי המפקחים במטרה לאייש תקנים שאינם מאויישים.
הרשימה כוללת דרישות רבות נוספות הנדרשות לשיקום הבטיחות בענף, בהן הכללת נספח בטיחות במכרזי בינוי של המדינה, מתן הכשרות תקופתיות לעובדים, קידום הצעת חוק להכנסת עוזרי בטיחות לאתרי בנייה, תיקון תקנות הבטיחות באופן שיטיל אחריות לבטיחות גם על היזמים, וכן מתן תמריצים לעובדים שמקדמים בטיחות.
עליה דרמטית בכמות ההרוגים במקומות העבודה
שר העבודה והרווחה, חיים כץ, הוא אחד הנמענים המרכזיים לדרישות ההסתדרות. במכתב תגובה ששלח כץ לניסנקורן הוא בירך על החלטת ההסתדרות להצטרף ל"מאמץ לשיפור מצב הבטיחות באתרי הבנייה", וגלגל את האחריות לשלום העובדים לעבר הקבלנים.
"ברצוני לחזור ולהדגיש, כי האחריות הישירה לשלום העובדים, נמצאת בראש ובראשונה בידי הקבלנים", כתב. "לצערנו הרב, אנו עדים לאירועים בהם קבלנים אינם מיישמים את הוראות החוק באתרי הבנייה ובכך מסכנים מידי יום חיי אדם".
כץ מנה צעדים שנקט בנושא, בהם החלת עיצומים כספיים אישיים על קבלנים בגין הפרות הוראות בטיחות והגבלת העסקת בני נוער באתרים. "אנו רואים עין בעין במרבית הנושאים שהעלית במכתבך ואכן בהנחייתי, המשרד נמצא מזה זמן בעיצומו של תהליך, במסגרתו מקודמים באופן אינטנסיבי רבים מהצעדים עליהם הצבעתם ואשר נמצאים תחת אחריותנו", ציין כץ.
מהדו"ח האחרון שפורסם על ידי מנהל הבטיחות במשרד העבודה עולה כי 40 בני אדם מתו במקומות העבודה במחצית הראשונה של 2018, כאשר לפי הגדרת משרד העבודה, 30 נמצאים תחת סמכותו. מדובר בעליה של יותר מ-30% ביחס למחצית הראשונה של 2017, ומאז נהרגו לפחות חמישה עובדים נוספים.
עם זאת, לאחר פרסום הדו"ח התברר כי אסכנדר אחמד, פועל אשר נספר בדו"ח כאחד מההרוגים, עדיין מאושפז בבית החולים ונאבק על חייו, במשרד העבודה התנצלו על הטעות והורידו את הדו"ח מאתר משרד העבודה כדי לתקנו, אך עדיין לא פרסמו אותו בשנית.
לפי הנתונים שפורסמו בדו"ח, חלה עליה משמעותית של 46% במספר התאונות הקטלניות בענף הבינוי בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2017. בהשוואה לתקופה ינואר-יוני 2016 מדובר בעלייה של 19% בתאונות הקטלניות בענף.
גם חלקן של התאונות בענף הבינוי ביחס לכלל התאונות בשאר ענפי המשק במחצית הראשונה של 2018 עלה בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2017 בה היוו התאונות בענף הבניה 57% מכלל התאונות.
במינהל ציינו בדו"ח כי בהתבסס על נתוני השנים האחרונות ובניגוד להערכות מוקדמות, היקפי תאונות העבודה הקטלניים בשנת 2018 ,ובפרט התאונות בענף הבנייה ובענפי השירותים והמסחר, צפויים להיות גבוהים מהממוצעים החמש שנתיים.