לשלוט על קוצר ראיה אצל ילדים
יש כיום מספר דרכים לשלוט בקוצר הראיה אצל ילדים. חלק מהטיפולים יעילים מאד אך כוללים גם חסרונות. איך נדע מה הטיפול המתאים עבור ילדינו?
ד. ילד בן שש התחיל כיתה א' ומרכיב משקפים - 5.00 דיאופטר. ההורים של דן טוענים שכל חצי שנה עולה המספר, והם חוששים לגבי המשך התהליך. ד. התחיל את הרכבת המשקפים לפני שנתיים. כאשר הוריו גילו זאת היה לו כבר 3.00 דיאופטר, אך הוא לא התלונן ולא הראה סימנים מוקדמים.
תופעת קוצר הראיה הולכת ומדרדרת עם השנים. הצפי הוא שעד שנת 2050 למעלה מ-50% מאוכלוסיית העולם תפתח מיופיה (קוצר ראיה). האטת קצב התפתחות המיופיה יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים הקשורים במיופיה, ובאובדן הראיה בשלב מאוחר יותר בחיים. רמות גבוהות של מיופייה יכולות להוביל לאובדן ראיה כתוצאה מהתארכות גלגל העין, היפרדות רשתית ניוון מקולרי, גלאוקומה וקטרקט.
יש כיום מספר דרכים לשלוט על קוצר הראיה אך לא לעצור את התופעה לחלוטין. בחודש אפריל 2016 פורסם בכתב עת אופטלמולוגיה מחקר מקיף שבדק 16 שיטות לשליטה במיופיה. המחקר כלל גם שיטות תרופתיות, כמו טיפות אטרופין, בריכוזים ובמינונים נמוכים שהושוו גם לפלצבו. בנוסף, נבדקו גם שיטות של אותוקרטולוגיה (עדשות מגע לשימוש בלילה) וגם טיפולים התנהגותיים שכללו שימוש בעדשות מולטיפוקל.
מסקנות המחקר היו שחלק מהטיפולים יעילים בשליטה על קוצר ראיה, במיוחד שימוש בטיפות אטרופין בריכוזים מסוימים, אך בצד המסקנות המעודדות, הטיפולים היעילים כללו גם חסרונות.
אילו טיפולים בעצם יש לנו היום?
- אטרופין בריכוז נמוך: אטרופין הוא חומר המשפיע על מערכת העצבים ובעולם רפואת העיניים נעשה בו שימוש כמרחיב אישונים, כיון שיש באפשרותו לשתק את יכולת צמצום האישון. בהקשר של קוצר ראיה השימוש באטרופין בריכוז נמוך גורם לעין פחות להתאמץ ולנוח. נעשה בו טיפול בעין עצלה כתחליף לסגירת העין עם רטייה.
לפי מחקרים זוהתה הפחתה משמעותית בהידרדרות קוצר ראיה בשנה הראשונה בקרב 80% מהילדים. בנוסף גילו ששימוש באטרופין בריכוז נמוך של 0.01% הביא לראיה יציבה יותר בהמשך הטיפול, בהשוואה לילדים שטופלו עם אטרופין בריכוז גבוה.
הבעיה היא שאין לנו מספיק מידע על ההשלכות של שימוש קבוע בטיפות אטרופין. בנוסף, לטיפות אטרופין תופעות לוואי כמו אי נוחות בעין, רגישות לאור וראיה מטושטשת של עצמים קרובים. עכב תופעות לוואי אלו חלק מהילדים נזקקים למשקפי ראיה לקרוב.
- אורתוקרטולוגיה: אורתו-קיי היא שיטה שבה משתמשים בעדשות מגע קשות נושמות במהלך השינה. המטרה היא שהעדשה הקשה תייצר שינוי של צורת הקרנית, הממתנת את התפתחות קוצר הראיה. מחקרים הוכיחו שלשיטה הזאת ישנה השפעה מסוימת על התפתחות קוצר הראיה אצל ילדים.
לילדים שטופלו במשך מספר שנים עם אורתו-קיי הייתה עליה מתונה בהתפתחות קוצר הראיה ב-50%, בהשוואה לילדים שקוצר הראיה שלהם לא טופל. לשיטה זאת חסרונות כמו אי נוחות של שימוש בעדשות מגע קשות שונות בלילה, והגרוע ביותר - התפתחות זיהומים בקרנית.
- עדשות מגע מולטיפוקל: שימוש בעדשות מגע מולטיפוקל מיוחדות מפחית את הידרדרות הראיה אצל ילדים הסובלים מקוצר ראיה. מחקרים שנעשו גם בשימוש של משקפי מולטיפוקל גילו שיפור בהידרדרות המיופיה. אבל התוצאות האופטימיות היו טובות יותר בהרכבת עדשות מגע מולטיפוקל. שימוש בעדשות מגע מולטיפוקל אינן מזיק, אין להן תופעות לוואי והיעילות שלהן משמעותית.
- עדשות מגע יומיות רכות: לאחרונה חברת העדשות העולמית CooperVision הצליחה לפתח עדשות מגע יומיות MiSight 1 Day המתאימות במיוחד לילדים. בתום שבע שנות פיתוח ולקראת תחילתה של השנה החמישית למחקר, פרסמה החברה נתונים המעידים על יעילות עדשות המגע החדשות בהאטת קצב התפתחות המיופיה אצל ילדים.
ממצאי המחקר, שכלל 144 ילדים וילדות בעלי קוצר ראיה בגילאי 8-12 מאנגליה, קנדה, סינגפור ופורטוגל, מצביעים על כך שאצל ילדים שהרכיבו את העדשה החדשה קצב התקדמות המיופיה פחת בתוך שלוש שנים ב-59%, וקצב התארכות גלגל העין פחת ב-52%, לעומת ילדים שהרכיבו עדשות מגע רגילות לתיקון הראיה.
מתוך הילדים שהשתתפו במחקר רק אחד מתוך שלושה ילדים שהרכיב את עדשות המגע חווה במשך תקופת הזמן הזו עלייה במיופיה של מעל 0.75 דיאופטר, בהשוואה לשלושה מכל ארבעה ילדים שהרכיבו עדשות מגע חד מוקדיות יומיות. המחקר בעצם הוכיח יעילות של עדשות מגע בהאטת מיופייה בילדים.
ארזה פרוכטר היא אופטומטריסטית קלינית חברת וועד מועצת האופטומטריסטים