שתף קטע נבחר

עקב התנגדות האוצר: לא כל עובדי הקבלן יקבלו פיצויים בהחלפת מעסיקים

הצעת החוק שקובעת כי סיום העסקה של עובד קבלן במקום עבודתו תוכר כפיטורים לכל דבר, אפילו אם הקבלן עצמו יציע לעובד עבודה חלופית במקום אחר עברה בכנסת. אך בשל התנגדות האוצר היא תחול רק על העובדים בענפי השמירה והניקיון, בהם קיימים כבר הסכמים ענפיים דומים

מליאת הכנסת אישרה אמש (ג') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק פיצויי הפיטורים לעובדי הקבלן. הצעת החוק קובעת כי סיום עבודה של עובד קבלן בענפי הניקיון והשמירה בשל סיום התקשרות בין קבלן כוח האדם למזמין השירות, יחשב כפיטורים ויזכה את העובד בפיצויים כחוק, גם אם הקבלן הציע לו עבודה חלופית והוא סירב.  

 

שכחו מהחוק: למה השבתון ביום הבחירות הוא קצת עבודה בעיניים

 

 

על עובדי הניקיון החוק כן יחול (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
על עובדי הניקיון החוק כן יחול(צילום: גיל יוחנן)

במקור, הצעת החוק שהוגשה על ידי חברת הכנסת יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) יחד עם חברי הכנסת רוברט אילטוב וחמד עמאר, הייתה אמורה להקנות מעט עצמאות תעסוקתית לכ-400 אלף עובדי הקבלן המועסקים בישראל, ולא לאפשר למעשה לקבלנים להכריח עובדים לעבור מקום עבודה.

 

אך, כאמור, בסופו של דבר התיקון לחוק יחול על כ-130 אלף עובדי קבלן בלבד בענף הניקיון, בו קיים צו הרחבה אשר כולל את נושא פיצויי הפיטורים, ובענף השמירה, בו לפי פסקי דין של בית הדין לעבודה עובדים עם ותק של שנה זכאים לתנאים דומים. עם זאת, הצורך בחוק נולד עקב מקרים רבים בהם הסכמים אלה לא כובדו.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "לאחרונה, אנו נתקלים רבות במקרים בהם עובדי חברות קבלן המעוניינים לשמור על מקום עבודתם נאלצים להילחם על הישארותם ועל פיצויי הפיטורים שלהם בבתי המשפט וזאת על אף שישנן פסיקות תקדימיות לזכותם. לשם כך, נועדה הצעת החוק לעגן אחת ולתמיד את הסוגיה בחקיקה הראשית".

 

באוצר טענו לעלויות גבוהות - אך לא הציגו מספרים

בדיון שהתקיים בנושא הצעת החוק בוועדת העבודה והרווחה במושב הקודם של הכנסת אמר רכז התעסוקה באגף התקציבים במשרד האוצר, אביעד שוורץ, כי משרד האוצר מתנגד להצעת החוק, אם היא תחול על כל עובדי הקבלן, ולא רק על העובדים באבטחה ובניקיון. הוא טען כי ההצעה תגרום לעלויות גבוהות למדינה, שהיא המעסיקה הגדולה ביותר של עובדי הקבלן, אך לא ידע לנקוב במספרים.

 

"להערכתנו, הצעת החוק דורשת עלויות רבות מהמדינה, אולם טרם בדקנו אותן", אמר. "המעסיק מחויב להפריש 6% משכר העובד מדי חודש לצורך פיצויי פיטורים, אולם לא מחויב ובפועל לא תמיד מפריש מראש 2.33% נוספים לצורך השלמת מלוא פיצויי הפיטורים, שישולמו במידה והעובד אכן יפוטר".

  

 

ח"כ מלינובסקי אמרה בדיון, כי "מדי מספר שנים יוצאות המדינה והרשויות המקומיות במכרז, והעובדים הם כמו חבילה שעוברת מיד ליד. יש לאפשר לעובד לאפשר בחירה חופשית ונוחה, אם הוא מעוניין להישאר באותו מקום. ומה עם הפיצויים אותם צובר אותו עובד? הכסף ששייך לו נותר אצל הקבלן הפורש. זה לא עולה לאף אחד אגורה. הכסף נמצא, כל שנותר הוא לנתב אותו לעובד".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הביע ביקורת על עמדת האוצר ואמר כי "הצעת החוק הזאת רק עושה חסד עם אלה שכולנו מעוניינים לסייע להם, שמועסקים בעבדות, ולהערכתי אין כאן עלות כספית נוספת". אלאלוף הודיע אז כי על משרד האוצר להציג בפני הוועדה את מלוא הנתונים במהלך ההכנה לקריאה השנייה והשלישית. אך אלו לא הוצגו, ובסופו של דבר החוק "סורס" כאמור.

 

ח"כ יוליה מלינובסקי התייחסה לחוק שעבר ואמרה כי "עובדי הקבלן אינם שק תפוחי אדמה שניתן להעבירם ממקום למקום. מדובר בפריצת דרך אמיתית, צעד ראשון ומשמעותי ביותר בדרך למיגור תופעת עובדי הקבלן. אני שמחה ונרגשת לבשר ל-130 אלף עובדים המוגדרים כעובדי קבלן בענפי השמירה והניקיון שמעתה זכויותיהם מאוגדות בחקיקה. אמשיך להילחם עבור 270 אלף עובדי הקבלן הנוספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים