"איגוד הג'ודו גרם לתומר גולומב נזק נפשי חמור"
בכתב תביעה שהגיש הג'ודוקא הצעיר לבוררות ההתאחדות לספורט, הוא דורש להורות לאיגוד להעניק לו מכתב שחרור שיאפשר לו לייצג מדינה אחרת. המסמך כולל טענות קשות על ניגוד עניינים בו מצוי אורן סמדג'ה ותיאורים של התנכלויות אישיות. באיגוד בחרו שלא להגיב
פרשת "אליס שלזינגר ב'" עולה מדרגה, והג'ודו הישראלי נמצא בדרך לאבד את אחת התקוות הגדולות שלו לקראת המשחקים האולימפיים בטוקיו.
גולומב: "איגוד הג'ודו שבר אותי, תנו לי לייצג מדינה אחרת"
מזכיר משהו? כתב התביעה של אליס שלזינגר לפני כחמש שנים
הג'ודוקא תומר גולומב, שדרישתו לייצג מדינה אחרת נחשפה לראשונה ב"ידיעות אחרונות", הגיש תביעה למוסד לבוררות של ההתאחדות לספורט בדרישה לקבל מכתב שחרור מסגל הנבחרת. התביעה הוגשה באמצעות עורכי הדין אמיר רוזנברג ורם גליצה, והדיון נקבע כבר לשלישי הקרוב. איגוד הג'ודו אמור היה לשלוח כתב הגנה היום לבורר.
"יריביו של תומר על מקום בתחרויות המטרה לקראת האולימפיאדה הבאה, הם מתחרים במועדון של מאמן נבחרת ישראל", נאמר בכתב התביעה. "אורן סמדג'ה מחזיק בשני כובעים בו זמנית: הוא מוביל מועדון פרטי בו מתחרים ספורטאים, ומאמן את נבחרת ישראל בה חברים אותם ספורטאים. מצב זה פסול ואסור על פי ההנחיות, לרבות על פי תקנון האיגוד. השיטה הזו מחסלת את תומר כספורטאי ואת סיכוייו לייצג את ישראל". כדוגמא הובאו מקרים של שני ספורטאים: אלון רחימא ודניאל בן דוד. "שניהם סיימו באליפות ישראל בשנת 2017 כסגניו של תומר במקומות השני והשלישי ונמנים על סגל הנבחרת".
עו"ד רוזנברג מצביע בהקשר זה על עבירה גסה על הקוד האתי שמופיע בתקנון האיגוד: "מאמן נבחרת קבוצתית לא ישמש גם כמאמן של קבוצה אחרת באותה קבוצת גיל, באחת מהאגודות בענף. לא תהיה כל זיקה עסקית, לא ישירה ולא עקיפה. לפיכך, סמדג'ה נמצא במצב של ניגוד עניינים".
כתב התביעה הארוך מפרט שורה של מקרים בהם, לטענת גולומב, האיגוד התנכל לו במכוון. באחד המקרים מתואר כיצד הוא אולץ להתאמן למרות אשורים רפואיים על פציעה, ולאחר מכן אולץ לוותר על אליפות אירופה ואליפות העולם כסנקציה ללא ועדת משמעת, כשהאיגוד קובע עבורו שהוא "סיים את העונה. מדובר ביחס מתמשך, עד כדי גרימת נזק נפשי לספורטאי".
סמדג'ה מתואר במסמך כבעל מעמד-על בנבחרת, האחראי הבלעדי על ספורטאים המבקשים לייצג את ישראל בתחרויות. במקרה נוסף, מתואר כיצד לאחר זכייה של גולומב באליפות ישראל לבוגרים כשהוא בן 18 בלבד, המאמן מנע ממנו לצאת לתחרויות בוגרים בחו"ל – גם לא במימון פרטי של משפחתו.
"הברירה היא בין פרישה מג'ודו לבין מעבר לייצג מדינה אחרת, כך שהדרך להצלחת האחרים לא תעבור דרך פגיעה בתומר וחיסולו הספורטיבי", נאמר בכתב התביעה. "לאחר שתומר הודיע לאיגוד שהוא פורש מכל פעילות בנבחרת ישראל, לא נעשה ניסיון אמיתי להניאו מצעד זה. להיפך, נדמה היה שרווח לגורמים הרלוונטיים".
בנוסף, תוארו בכתב התביעה התנאים שהציב איגוד הג'ודו בעקבות הפנייה של גולומב: "הובהר לו כי ועד האיגוד עתיד להציב דרישה כספית כתנאי לשחרורו למדינה אחרת. האיגוד גם תבע מתומר לקבל תחילה דרישה ממדינה אחרת. אין אפשרות לחייב את הספורטאי להציג דרישה של מדינה לפני קבלת מכתב שחרור מאיגוד הג'ודו. הסיבה היחידה שתומר אינו משוחרר מיידית היא, ככל הנראה, החשש של האיגוד כי תומר יזכה להישגים שיובילו לביקורת ציבורית על האיגוד", נאמר. "האיגוד מעדיף שתומר יפרוש".
לכתב התביעה צורפה טבלה שמטרתה להראות כיצד אגודת ה.ל.ה.ב של סמדג' זוכה לתקציבים לא פרופורציונאליים מהטוטו ביחס לגודלה. "באמצעות שימוש בכספי הטוטו, החזקת תפקיד בעמדת כוח באיגוד וקידום חניכי האגודה שלו במסגרת הנבחרת – מצליח סמדג'ה לקדם את ענייניו האישיים והכלכליים, על כל המשתמע מכך", הובהר בכתב התביעה.
עוד נחשף כי אחד מחברי הוועד המנהל באיגוד, מאיר בן דוד, הוא חבר הנהלה
באגודת ה.ל.ה.ב ואחד ממורשי החתימה (ביחד עם אורן סמדג'ה). מדובר באביו של המתחרה הישיר של תומר באותו משקל - הג'ודוקא דניאל בן דוד, המשתייך כאמור למועדון הפרטי של סמדג'ה.
לסיום, דרש עו"ד רוזנברג: "האיגוד כבר הודיע כי הכל עניין של כסף. בנסיבות אלה, ועל אף שתומר מתנגד לחובתו לשלם סכום כלשהו לאיגוד, יש להפריד בין הדרישה הכספית ובין שחרורו. כיום יש לתומר מדינה (ואף יותר מאחת אילו היה רוצה), המעוניינת כי ייצג אותה. אותה מדינה (ואחרות כמוה) מבקשות לקבל את מכתב השחרור מהאיגוד, כך שיוכלו לפעול באופן רשמי לקליטתו".
באיגוד הג'ודו בחרו שלא להגיב.