צפו: אנשים עם מוגבלות חושפים את התירוצים שקיבלו ממעסיקים
לרגל יריד תעסוקה לאנשים עם מוגבלות אותו מארגנת ההסתדרות, הופק סרטון בו הם מספרים על התירוצים שקיבלו ממעסיקים שדחו אותם בקבלה לעבודה. 40% מהמעסיקים במגזר הציבורי לא עומדים בדרישות החוק להעסקת 5% עובדים עם מוגבלות. "היריד נועד להעביר מסר שאנשים עם מוגבלות יכולים לעבוד, הם רק צריכים לקבל הזדמנות שווה"
יריד תעסוקה גדול לאנשים עם מוגבלות צפוי להתקיים בשבוע הבא תחת הכותרת "עובדים יחד". האירוע נערך ביוזמת ההסתדרות, ובשיתוף משרדי ממשלה, עמותות, ומעסיקים גדולים במשק, וזאת על רקע נתונים לפיהם 40% מהגופים הגדולים במגזר הציבורי לא עמדו עדיין ב-2017 בדרישת החוק להעסיק לפחות 5% אנשים עם מוגבלות, וכי שיעור עובדים עם מוגבלות בחברות הממשלתיות עמד על 1.52% בלבד.
עובדים כמו כולם: החלק במאבק הנכים שיועיל לכולנו
לפי הודעת ההסתדרות, ליריד שיתקיים ב-19 בנובמבר בגני התערוכה בתל אביב, צפויים להגיע כ-1,800 מחפשי עבודה שייחשפו למגוון רחב של משרות פנויות שיוצעו על ידי למעלה מ-100 מעסיקים וחברות מהגדולות והמובילות במשק. בהסתדרות מסרו כי יותר מ-600 קבצי קורות חיים מטעם אנשים עם מוגבלות שישתתפו ביריד כבר נשלחו לעורכי האירוע, ומי שמעוניין להשתתף בכנס יכול להרשם כאן.
לצורך העלאת המודעות ליריד הפיקה דוברות ההסתדרות סרטון, בו אנשים עם מוגבלות משתפים מניסיונם האישי וחושפים בפני המצלמה תירוצים שקיבלו ממעסיקים שדחו אותם בקבלה לעבודה. בין ציטוטי המעסיקים המופיעים בסרטון: "אולי תתחילי בהתנדבות ונראה איך זה הולך", "אני לא בטוח שזה בשבילך" ועוד.
החברה שהפיקה את הסרטון עבור ההסתדרות היא חברת התוכן "חושבים בצבע", שאחד מבעליה, אורן גנור, הוא עיוור, וחלק ניכר מעובדיה הם אנשים עם מוגבלות.
גנור ציין בשיחה עם ynet כי כל הציטוטים המופיעים בסרטון לקוחים מחוויות אמיתיות והתמודדות אמיתית של עובדים עם מוגבלות בשוק העבודה. "יריד התעסוקה הזה נועד כדי להעביר מסר שאנשים עם מוגבלות כן יכולים לעבוד, ואין סיבה שלא יעבדו בשכר ראוי, הם רק צריכים לקבל הזדמנות שווה", אמר.
המטרה: לבדוק שאנשים עם מוגבלות נקלטים במקומות עבודה
גיא שמחי, הממונה על תעסוקת עובדים עם מוגבלות בלשכת יו"ר הסתדרות, הסביר כי המטרה היא לנהל מעקב אחרי המועמדים כדי לבדוק האם מצאו עבודה והצליחו להשאר בה: "היעד הוא לבדוק מה קורה עם משתתפי היריד חצי שנה אחרי היום הזה, מה קורה איתם שנה אחרי, בין אם הם מצאו עבודה ובין אם נתקלו בקשיים. הסתדרות, המעסיקים, הממשלה וארגוני החברה האזרחית – כולם שילבו כאן ידיים על מנת שנוכל לנהל מעקב ארוך טווח ולסייע לכל משתתף ומשתתפת שיגישו קורות חיים במסגרת היריד, עד לקליטה מוצלחת במקום העבודה".
למרות שצו ההרחבה שנחתם בשנת 2014 קבע כי מינואר 2017, כל מעסיק במגזר הציבורי המעסיק 100 עובדים ומעלה חייב להגיע לייצוג בין עובדיו של 5% אנשים עם מוגבלות משמעותית, לפי נתוני הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים לשנת 2017, מתוך 328 הגופים הציבוריים שנבדקו על ידי הביטוח הלאומי, רק 61% מהגופים עומדים ביעד העסקה של 5% ומעלה.
לפי נתוני רשות החברות הממשלתיות שפורסמו בשבוע שעבר, שיעור עובדים עם מוגבלות בחברות אלה עמד ב-2017 על 1.52% בלבד.
צו ההרחבה מחייב גם עסקים פרטיים עם 100 עובדים או יותר להעסיק אנשים עם מוגבלות בהיקף של לפחות 3%. אך במגזר זה לא נאספים נתונים לגבי שיעור ההעסקה, וחלק מהמעסיקים טענו בעבר שאין בידיהם הכלים לעמוד ביעד של 3% המצריך התאמות מורכבות.
בין המעסיקים שאישרו את השתתפותם ביריד ויציעו בו משרות, ניתן למצוא משרדי ממשלה, חברות ממשלתיות, עמותות ומעסיקים פרטיים גדולים.
בהסתדרות מסרו כי לצד כ-100 דוכנים של מעסיקים מהמגזר הפרטי, הציבורי, הממשלתי וחברות השמה אשר יציעו משרות לבאי היריד, יוצבו בו גם דוכנים של משרדי ממשלה ועמותות בהם יינתן מידע אודות זכויות העסקה וכן יוקמו עמדות הדרכה לרישום למאגרי מועמדים למכרזים של נציבות שירות המדינה.
היריד - עליו אחראים מטעם ההסתדרות הממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות בלשכת יו"ר ההסתדרות גיא שמחי ויו"ר האגף לפריפריה סמי שושן – יתקיים בשיתוף נשיאות הארגונים העסקיים, התאחדות המלונות, משרד העבודה והרווחה, המוסד לביטוח לאומי משרד הבריאות, נציבות שירות המדינה, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות; משרד הביטחון ואגף שיקום נכים; משרד החינוך, עיריית תל אביב, פורום פת (פורום הארגונים לקידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות בישראל) ומרכז הירידים Expo תל אביב.