סימני אזהרה של סרטן בחלל הפה
יש חשיבות רבה לגילוי מוקדם של סרטן חלל הפה שעלול להיות מאד קטלני. לרגל שבוע המודעות - הסימנים שכדאי להכיר ואיפה אפשר לעבור בדיקה ללא תשלום
בשיתוף מכבידנט
מבין שלל הגידולים הסרטניים, סרטן הפה הוא השישי בשכיחותו. כ-400 אלף מקרים חדשים מאובחנים בשנה ברחבי העולם, מתוכם 300 בארץ. סרטן הפה והלוע מהווים כשלושה אחוזים מהגידולים הממאירים אצל גברים וכשני אחוז אצל נשים.
בהודו ובמדינות נוספות באסיה, סרטן חלל הפה הוא הגידול הממאיר הנפוץ ביותר ומהווה כ-50% מכלל הממאירויות. זה כמובן נובע מהרגלי העישון במדינות אלו. אולם, השכיחות הגבוהה ביותר בקרב גברים לסרטן חלל הפה נצפתה דווקא בצרפת.
הקושי באבחון מוקדם
האתגר המרכזי עם גידול בסרטני חלל הפה הוא הקושי באבחון מוקדם. הסימנים המוקדמים של סרטן חלל הפה יכולים להיות כתם לבן, כתם אדום, בליטה ברירית או כיב. במרבית המקרים המטופל אינו מרגיש כאבים או אי נוחות.
ניתן לבצע אבחון מוקדם על ידי הסתכלות בחלל הפה על ידי רופא שיניים או שיננית. סיכויי ההחלמה במקרים של אבחון מוקדם יעלו ל-90%, לעומת 50% ומטה, ככל שהגידול מאובחן בשלב מתקדם יותר ולכן, יש חשיבות עליונה לבדיקות שגרתיות ולאבחון מוקדם.
חשוב לוודא שבכל מפגש אצל רופא השיניים והשיננית תתבצע בדיקה של חלל הפה. "סרטן חלל הפה שכיח יותר ממה שחושבים", אומר ד"ר ירון ברנשטיין, רופא שיניים וסמנכ"ל רפואה במכבידנט. "אמנם הוא פחות מוכר ופחות מדובר, אבל זהו למעשה סוג סרטן נפוץ. מדובר בקבוצה של גידולים סרטניים בחלל הפה שיכולים להופיע באיזורים שונים של חלל הפה, וללא גילוי מוקדם הוא מאד אגרסיבי, עם סיכויי תמותה גבוהים. כשליש מהחולים בממוצע מתים תוך חמש שנים.
"גילוי מוקדם אפשרי על ידי בדיקת רופא שיניים או שיננית. אין צורך במכשור מיוחד ואנשי המקצוע הללו יכולים להציל בישראל לפחות מאה אנשים בשנה".
כתמים ופצעים
מלבד בדיקות שגרתיות, הנה סימני האזהרה הבולטים ביותר אליהם תצטרכו לשים לב על מנת לתרום עד כמה שניתן לאבחון מוקדם:
• פצע בשפה או ברקמות בתוך חלל הפה (אפטה) שאינו מחלים.
• גוש או התעבות בשפה או ברקמות הפנימיות של חלל הפה.
• כתמים (אדומים או לבנים) על החניכיים, לשון, השקדים או ריריות הפה.
• קושי בהנעת הלסת או הלשון.
• נפיחות באזור הלסת.
• שיניים מתנדנדות או איבוד שיניים.
יש לציין כי כל הסימנים הללו עלולים לנבוע גם מסיבות אחרות, אבל כאשר אחד מסימנים אלה קיים או כמה מהם, חשוב לפנות לבדיקת רופא על מנת לשלול התפתחות של נגע סרטני.
בתחילתו, הסרטן עלול להופיע ככתם אדום, כתם אדום-לבן או כתם לבן. בשלבים מאוחרים יותר כבר ניתן יהיה להבחין בנגעים של ממש על פני השטח או כיבים. אז, כבר ילווה הגידול בכאב, בריח לא טוב מהפה ובמקרים חמורים גם קושי בדיבור ובבליעה, דימום, ירידה במשקל ונפיחות בצוואר.
"כשהסרטן מתגלה בשלב מאוחר, מלבד סיכוי ממשיי לתמותה, מתלווה גם נכות קשה וגבוהה לטיפולים", מסביר ד"ר ברנשטיין. "גילוי מוקדם יוריד הן את אחוזי התמותה והן את חומרת הנכות שמתלווה לטיפולים כמו בעיות אסתטיות, קושי באכילה וקושי בדיבור.
"ההקרנות שמתלוות לטיפול האונקולוגי המשלים גורמות לפגיעה בבלוטות הרוק, והעדר הרוק בכמות מספקת גורם לקשיי לעיסה ובליעה, פגיעה בשיניים ופגיעה בחניכיים".
מודעות למחלה
השבוע מתקיים שבוע המודעות למניעה ואבחון מוקדם של סרטן בחלל הפה. מכבידנט פותחת את המרפאות שלה במסגרת השבוע הזה לבדיקות המיועדות לאבחון של סרטן בחלל הפה, ללא צורך בתור מוקדם.
הבדיקות הן ללא תשלום וניתנות לכלל הציבור ללא קשר לקופה אליהם הם שייכים. בנוסף, תופעל ניידת אבחון שתסתובב במקומות מרכזיים בארץ ותציע נגישות לבדיקה חינמית.
"מטרת שבוע המודעות היא כפולה", מסביר ד"ר ברנשטיין. "על מנת לעודד את הציבור לגשת באופן קבוע לבדיקה של חלל הפה ולעורר את מודעותם של רופאי השיניים והשינניות בישראל, שגם חלקם לא תמיד מודעים לחשיבות הרבה של בדיקות מהסוג הזה".
.
בשיתוף מכבידנט