הנחיות חדשות: כך תטפלו בחום גבוה של התינוק
האיגוד הישראלי לרפואת ילדים יוצא בדפי הסבר להורים הכוללים הנחיות כיצד לנהוג כשלילד עולה החום. בין היתר ממליצים המומחים לפנות לרופא בכל חום כשמדובר בתינוק עד גיל שלושה חודשים. אמבטיות פושרות או רטיות לחות מומלצות רק בחום מעל 41 מעלות
המלצות חדשות להורדת חום בתינוקות: האיגוד הישראלי לרפואת ילדים הפיץ היום דפי הסבר להורים, המפרטים כיצד יש להתמודד עם עליית חום, מתי לפנות לרופא, ומהן הדרכים המומלצות להוריד חום.
חום גבוה מוגדר כעליית טמפרטורת הגוף מעל 38 מעלות צלזיוס במדידה בפי הטבעת. מדובר בתגובה הסתגלותית של הגוף, ואין הכרח לטפל בה בכל מצב.
על פי המלצות האיגוד, בילד ללא מחלות רקע שמצבו הכללי טוב, יש לשקול טיפול בחום מעל 38.5 מעלות צלזיוס, או כאשר הילד אינו חש בטוב והחום מפריע לילד וכרוך בתסמינים כמו חוסר מנוחה, אי שקט, כאבי ראש, צמרמורות או כאבי שרירים. כשמדובר בתינוק עד גיל שלושה חודשים, ממליץ האיגוד להיוועץ ברופא המטפל בכל עליית חום.
כאשר החום עולה מעל 40 מעלות, מומלץ לטפל בחום, למרות שרק בחום מעל 41 מעלות צלזיוס יש סיכון לנזק. אם לילדכם נטיה לפרכוסי חום או לאפילפסיה, יש להיוועץ עם הרופא המטפל באשר לצורך בטיפול כאשר החום אינו מגיע ל-41 מעלות.
מדידת החום המומלצץ היא באמצעות מד חום דיגיטלי, ולא במד חום כספית שיצא משימוש עקב החשש להרעלה בעת שבירת מד חום כספית. הדרך המדוייקת למדידה היא בפי הטבעת. דרכים נוספות למדידה הן בית השחי או בפה בהתאם לגיל הילד, מחלתו ומידת שיתוף הפעולה. במדידה בבית השחי, יש להוסיף חצי מעלה לקריאת חום הגוף. בחודשיים הראשונים לחיים, מדידה בבית השחי מדוייקת כמו זו בפי הטבעת.
מד חום אינפרה אדום למצח מדויק ויכול לשמש חלופה, אך הוא יקר יותר. מד חום אינפרה אדום לאוזן אינו מדויק בתינוקות רכים, ואמין רק כאשר הוא מוחזק נכון. מד חום מוצץ ומדבקות במצח אינם מדויקים ולפיכך אינם מומלצים.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
אמצעים להורדת חום כמו אמבטיות במים פושרים או רטיות לחות, הם בעלי יעילות מסוימת אך עלולים להגביר את תחושת אי הנוחות של הילד. ככלל ממליץ האיגוד לעשות שימוש באמצעים אלה בחום מעל 41 מעלות בלבד. הרטבות עם אלכוהול והפשטה מוחלטת אינם מומלצים.
התרופות המומלצות והיעילות להורדת חום הן פרצטאמול (אקמול, נובימול) ואיבופרופן (נורופן, אדוויל). שתיהן יעילות ובטוחות הן במתן דרך הפה והן בנרות דרך פי הטבעת. שילוב של שתי התרופות יעיל מעט יותר ממתן כל אחת בנפרד, אך קיים חשש לטעויות, ולכן דרך זו מומלצת רק במקרים מיוחדים ועל פי המלצת רופא. דיפירון (אופטלגין) אינו מומלץ כטיפול שגרתי, אך ניתן להשתמש בו לפי שיקול דעת רפואי. אספירין אסור בילדים צעירים מתחת לגיל 16 שנים.
מתי צריך לפנות לרופא?
חום מעל 41.5 מעלות צלזיוס נחשב למדאיג ודורש טיפול מיידי.
חום מעל 38.2 מעלות בשתי מדידות שנלקחו בהפרש של כשלוש שעות, אצל תינוק מתחת לגיל 40 יום,
חום מעל 39 מעלות הנמשך יותר משלושה ימים ואינו מגיב לתרופות להורדת חום.
חום מעל 39 מעלות המלווה בקוצר נשימה.
פריחה על העור בצורת נקודות אדומות קטנות, שאינה נעלמת לכמה שניות בלחיצה.
ריריות פה יבשות ועיניים ללא דמעות בתינוק הסובל גם מהקאות מרובות או שילשולים.
שילשולים ריריים (נראים כנזלת) או דמיים.
מצבו הכללי של הילד תמיד קובע: ילד מתנשם, מקיא פעמים רבות, חיוור מאוד, ישנוני או אפאתי עם חום תקין ואף נמוך, מדאיג יותר מילד הסובל מ-40 מעלות חום שמשחק וצוחק.
ילדים הסובלים ממחלות רקע כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת, מחלות כשל חיסוני ומחלות כרוניות אחרות, מחייבים בדיקת רופא בכל עליית חום.
ילדים המקבלים טיפול תרופתי כרוני, כדוגמת סטרואידים, דורשים אף הם בדיקה רפואית בשל נטיית תרופות מסוימות "לרמות" את מנגנון ויסות החום, ולהראות מדדים נמוכים מהחום האמיתי.
איך הפחיתו גנים בתאילנד את ההדבקה במחלות? צפו: