הנחיות חדשות: איך מטפלים בתולעים אצל תינוקות?
עד כה נאסר השימוש בתרופה "ורמוקס" נגד תולעים מתחת לגיל שנתיים, מחשש לפגיעה בכבד או לפרכוסים. עתה יצאו איגודי הרפואה בישראל במסמך הנחיות הקובע כיצד יש לטפל בתינוקות ובפעוטות
הנחיות חדשות בישראל לטיפול בתולעים: איגודי הרפואה בישראל יצאו במסמך הנחיות חדש, הקובע כיצד יש לטפל תרופתית בתינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, שעד כה נאסר לתת להם את התרופה הותיקה "ורמוקס", מחשש לסיבוכים רפואיים.
זו אחת מהתלונות השכיחות ביותר ברפואת ילדים: אלפי ילדים נדבקים מדי שנה בתולעים, וסובלים מגירודים וכאבים, במיוחד בשעות הלילה. עד כה אסר היצרן לטפל בתרופה מתחת לגיל שנתיים, מחשש לפגיעה בכבד ובמוח.
בעקבות פניית רופאי ילדים, התכנסו לדון בסוגיה האיגוד הישראלי לפרמקולוגי קלינית, האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, החברה לפדיאטריה קלינית והחוג למחלות זיהומיות בילדים, והוציאו מסמך הנחיות חדש.
באיגוד הוצגו שני דיווחי מקרה על תופעות לוואי חמורות שהתרחשו בתינוקות שהיו צעירים מגיל שישה חודשים, בעת שימוש בתרופה "מבנדאזול" (המוכרת בישראל כוורמוקס). במקרה אחד, תינוק בן שמונה שבועות שטופל בתרופה למשך שלושה ימים, סבל מהתקפי בהייה זמניים והקשתת הגב. ביום השלישי של הטיפול הופיעו פרכוסים ודום נשימתי. התינוק טופל ותופעות הלוואי חלפו ובגיל חצי שנה מצבו הנוירולוגי היה תקין.
במקרה שני, תינוק בן ארבעה שבועות שטופל בתרופה במינון גבוה, סבל מפרכוסים ואושפז למשך יומיים שבהם הפרכוסים לא נצפו עוד. לאור מידע זה, נקבע כי יש להתייחס באופן שונה לתינוקות בגילאים השונים.
קראו עוד:
החדר הכי מבולגן בארץ - אצלנו בבית
שיימינג נגד גננות שסירבו לקבל ילדים לא מחוסנים
הוועדה סקרה את הספרות הרפואית, וקבעה כי מעתה ניתן לטפל בתרופה במצב של תולעים, בפעוטות בגילאים של שנה עד שנתיים. המינון המומלץ הוא 100 מ"ג (חמישה מ"ל של ורמוקס) במנה בודדת. יש לחזור על המנה לאחר שבועיים.
אצל תינוקות בגיל שישה עד 12 חודשים, נקבע כי לא נמצאו מחקרים אודות יעילות ובטיחות התכשיר. עם זאת, מתירים האיגודים לטפל בתולעים מעל גיל שישה חודשים, במחצית מהמינון המקובל, כלומר - 50 מ"ג כמנה בודדת (2.5 מ"ל) ומנה נוספת לאחר שבועיים. בנוסף הומלץ ליטול את התרופה בין הארוחות. מנגד, בתינוקות מתחת לגיל שישה חודשים נקבע כי המידע על בטיחות ויעילות התרופה מוגבל, ולכן אין המלצה להשתמש בה.
צפו: כך מטפלים בתולעים
התולעת שתוקפת באישון ליל
מתוך אלפי מיני התולעים שבעולם, תולעת אחת אחראית לגרד בפי הטבעת, שתוקף לרוב לפנות בוקר. הכירו: זוהי אנטרוביוס ורמיקולריס. התולעת מדביקה בעצם את כל הגילאים, מתינוקות ועד קשישים, אם כי ההדבקה שכיחה יותר כמובן אצל ילדים.
אנטרוביוס ורמיקולריס גורמת לתחושת גרד, כאבים ותחושה של זחילה בפי הטבעת. נקבת התולעת היא זו שאחראית לכל האירוע הזה: היא נודדת בלילה לאזור פי הטבעת, שם היא מטילה עד 15 אלף ביצים. תוך שש שעות בוקעות הביצים, וחיות שם למשך עשרים יום בממוצע.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
הטלת הביצים ושהות התולעת בפי הטבעת בלילה גורמות לתגובה אלרגית, שמטבעה היא זו שמגרדת. זה קורה באמצע הלילה משום שטמפרטורת הגוף צונחת, ומאפשרת תנאים נוחים יותר עבור התולעת להטיל את הביצים, שאחריהם התולעת האם לרוב מתה.
ומדוע זה קורה דווקא בפי הטבעת? פשוט, כי האזור מאוורר יותר, והאוויר ככל הנראה הוא טריגר להשרצה. הטלת הביצים כל כך עוצמתית, עד שחלק מהן נוחתות על הבגדים או על הסדינים. מהסיבה הזו, צריך לכבס את המצעים ואת הבגדים בהרתחה.
מה צריך לעשות כדי לא להידבק? הדרך המרכזית של הדבקה היא דרך מערכת העיכול. למדו את הילדים לשטוף ידיים היטב במים וסבון לפני אוכל ואחרי ביקור בשרותים, הרגילו אותם שלא להכניס ידים לפה ולא לכסוס ציפורניים. הצעדים הפשוטים האלה במרבית המקרים ימנעו את ההדבקות החוזרות.