שתף קטע נבחר
 

מוסר השכל: שמינית גמר שנייה בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה"

קציצות מוסר עם קינואה והרבה כוסברה – זו מנה שילדים יסכימו לאכול? ומה לגבי פסטה מקמח מלא עם ברוקולי, קישואים, בטטה ואגוזים? שלב שמינית הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" הציב הרבה סימני שאלה. התשובות מפתיעות

בשיתוף אסם

 

 

שתי משפחות כבר עלו לשלב רבע הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה", פעילות משותפת של קבוצת אסם, "ידיעות אחרונות" ו־ynet, והיום נדע מה קרה בשני המפגשים הברים של שמינית הגמר.

 

במקצה הראשון, משפחת נעים מבאר־שבע, שהכינה פסטה מקמח מלא עם ירקות והפתעות, מול מנת הסלמון ברוטב חריימה על מצע קוסקוס מלא שבישלה משפחת אלקמל מפתח־תקווה.

משפחת נעים (צילום: ירון ברנר)
משפחת נעים(צילום: ירון ברנר)

עוד בחדר האיפור מתגלה לנו שאורי נעים - רק בן שלוש וחצי, הוא כוכב רב־תחומי. בעודו מודיע שהוא אלוף בקילוף שיני שום, הוא ישב וצייר ברמה גבוהה מאוד. אחר כך, במטבח, החל בתיפוף שנשמע מקצועי לגמרי על הסירים, השיש והברכיים. "הילד עוד יהיה שם גדול! יש לו דוד מתופף שמרעיף עליו השראה גדולה", אומר האבא אנטוניו (41), מעצב שיער ממוצא איטלקי, שהכיר את לימור (32) כשעבד במספרה בלונדון שאליה היא הגיעה ועלה לארץ בעקבותיה.

 

המשפחה, שכוללת גם את ירין בן השנה וחצי, הכינה מנת פסטה פנה מקמח מלא בשילוב ברוקולי, קוביות בטטה, עגבניות מיובשות, זוקיני, בצל וצרור בזיליקום. האוכל איטלקי, אבל מנהלת המטבח היא לימור. אורי, למרות גילו, משתתף בתהליך ומכיר כל שלב בהכנת המנה, מה שהשאיר את הצוות שלנו פעור פה. הוא שוטף ירקות, מפזר גבינה על הפסטה ולא שוכח כל הזמן לפטם את ירין בפירורי גבינה ולשאול: "זה טעים לך, קטנצ'יק?".

פסטה מקמח מלא עם ירקות והפתעות (צילום: ירון ברנר)
פסטה מקמח מלא עם ירקות והפתעות(צילום: ירון ברנר)

המתמודדים מולם הם האלקמלים, משפחה דתית מפתח־תקווה שמכינים את מנת הדגל של ארוחת יום שישי שלהם – דג סלמון ברוטב חריימה לצד קוסקוס מלא. ההורים, דוריס (45) ויעקב (55), הגיעו עם הבנות תהילה (10) ומיכל (שנתיים ותשעה חודשים) ועם פומפייה מהבית, להגן על אצבעותיהן. דוריס מספקת טיפ: שכהדגים קפואים קל יותר לעבוד איתם, לקלף את העור ולחתוך לפרוסות. בינתיים האחרים מכינים את הרוטב הסודי (טוב, היה סודי עד עכשיו). הרכיב הייחודי: הלימונים הכבושים שהם מוסיפים לסיר.

 

האם זה יספיק? זה מה שחשבו חברות "צוות חיים בריאים של אסם", השפית איילת הירשמן, היועצת המשפחתית סיגל קפלן ואורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם.

סלמון ברוטב חריימה עם קוסקוס מלא (צילום: שאול גולן)
סלמון ברוטב חריימה עם קוסקוס מלא(צילום: שאול גולן)

פיינה: "סלמון הוא דג מאוד ידידותי וכאן נתנו לו שדרוג בטעמים. ככלל, חשוב לשלב כמה שיותר דגים בתפריט של ילדים. יש רגעים שבהם אפשר לשכוח לרגע את הערך התזונתי, לקחת לחם ולטבול ברוטב בתוך הסיר, כפי שדוריס ויעקב הנחו אותנו לעשות. זה רגע שיא של המנה. ציון: 8".

 

הירשמן: "עבודה מאוד יפה ובהרמוניה של בנות אלקמל לצד ההורים. כל אחת ידעה בדיוק מה התפקיד שלה. המנה טעימה, תיבול מעניין. ציון: 7".

 

קפלן: "ניתן לראות קווים לאופי של ילד לפי המיומנות במטבח. הילדונת מיכל שידרה רוגע מוחלט והנאה בחלק שעליו הייתה אמונה. התוספת הייתה קוסקוס מלא להכנה מהירה. זה גם טעים וגם מקל מאוד על הכנת מנות לכל המשפחה בזמן סביר. ציון: 7".

 

משפחת אלקמל (צילום: שאול גולן)
משפחת אלקמל(צילום: שאול גולן)

ומה אצל משפחת נעים?

 

הירשמן: "אין גיל להתחיל במטבח. אורי ילד קסום ששותף מלא לבישול ו'מתערבב' היטב במטבח לצד הוריו. הפסטה משולבת עם אגוזים וזה הוסיף המון, ותענוג

לראות ילדון צעיר כל כך טורף ירק כמו ברוקולי. כמה שזה בריא. ציון: 9".

 

קפלן: "רואים ילד שכל החושים שלו עובדים. מריח, טועם, מערבב, עם רצון לשמח את כל מי שמסביב. צריך גם הורים עם סבלנות כשמדובר בילדים כל כך קטנים, ועובדה שזה עובד. גם המנה נהדרת, טעימה מאוד ויש בה יופי של צבעים. ציון: 9".

 

פיינה: "מדהים איך פסטה יכולה להיות כל פעם ארוחה אחרת לגמרי - ומזינה מאוד. יש במנה קישואים, ברוקולי, אפילו עגבניות מיובשות. הפסטה מקמח מלא עשירה בסיבים. מנה טעימה וגם מאוד בריאה. ציון: 9".

 

משפחת נעים ברבע הגמר. במקצה השני, בצד אחד מבשלת משפחת גדסי מרחובות, ההורים יפית (37) ויובל (40) וילדיהם יהלי (10), ינון (7) וירין (4). המנה: "המבורגר עסיסי לצד תפוחי אדמה מדורה", כהגדרתם.

משפחת גדסי (צילום: שאול גולן)
משפחת גדסי(צילום: שאול גולן)

"הבישול אצלנו בבית מגוון מאוד, אבל מנת ההמבורגר של יובל היא יוניק", טוענת יפית. היא מגיעה ממשפחה חצי סורית וחצי מרוקאית, יובל תימני – "ומבשל הכל ובטאץ' מאוד מיוחד משלו", מספרים בגאווה הילדים. במטבח, יובל מנצח על המלאכה ולכל אחד מבני המשפחה, מקטן ועד גדולה, יש תפקידים ברורים. הכל פועל בהרמוניה: יובל מערבב ולש את הבשר, הילדים ויפית מכינים פרוסות תפוחי אדמה עם מלח גס עטופות בנייר כסף שהולכות לתנור ו'מצלחתים': לחמנייה שעליה עלה חסה, פרוסות דקות של מלפפון חמוץ, עגבנייה, קטשופ ומיונז.

המבורגר עם תפו"א מדורה (צילום: שאול גולן)
המבורגר עם תפו"א מדורה(צילום: שאול גולן)

מנגד, משפחת פרג מאבן־יהודה מכינה סלט קינואה עם טחינה וקציצות דג מוסר. בצוות: האם מיטל (40), בעלה גיא (42) והילדים מאיה (10), שירה (8 וחצי), אורי (6 וחצי) ובארי (3 וחצי). הם הביאו מהבית את סלסלת התבלינים האישית שלהם. בכל זאת, הם ממשפחת פרג שמשווקת תבלינים כבר דורות. "אוכלים אצלנו בבית הרבה דגים, מטעמי בריאות, לצד הרבה ירקות מכל סוג. גם קינואה הולכת אצלנו מצוין. אם שמים אריסה ולימונים כבושים ברוטב, הכל עובד", מספרת בחיוך מיטל הצמחונית.

 

"אנחנו אוהבים לשים מוזיקה ולהתחיל לבשל עם הילדים. בואו תראו בעצמכם איך זה קורה בפועל", חייך גיא, וניגש לעבודה. באמצעות דרגש, הקטנים מגיעים לגובה השיש. מאיה, אגב, היא זו שאחראית על התיבול, עושה בדיקות פתע בכל שלב של הבישול וקובעת מה צריך להוסיף ואיך לשפר. אין רגע אחד שבו מישהו מבני המשפחה לא עסוק בעבודה במטבח. מרשים!

קציצות דגים אפויות עם סלט קינואה וסלט ירוק בצד (צילום: יאיר שגיא)
קציצות דגים אפויות עם סלט קינואה וסלט ירוק בצד(צילום: יאיר שגיא)

אבל מה חשבו חברות הצוות? פיינה: "במנה של משפחת גדסי, קציצת הבשר איכותית והיא מקור טוב לחלבון. גם אהבתי מאוד את הטוויסט של תפוחי האדמה שנאפו בתנור בצורה בריאה וטעימה להפליא. יש כאן בחירה של הילדים משפע של ירקות מה להוסיף למנת ההמבורגר, כשכל הירקות חשופים על השולחן בצורה נגישה, יש סיכוי שיום אחד ילד שלא אוכל עגבנייה, למשל, יעז ויטעם. ציון: 7.5" .

 

הירשמן: "בשר מצוין, ריח שפותח את התיאבון למרות שמדובר במנה די פשוטה ועבודה מקצועית להפליא. זה מה שנקרא להביא את האוכל המהיר שאוכלים

בחוץ לתוך הבית, ובלי פשרות. מנה כיפית לארוחת צהריים. ציון: 8.5".

 

קפלן: "צריך לזכור בתוך מטבח להורים יש תפקיד" להיות מודל לחיקוי. כאן, האבא הרים את קציצת ההמבורגר עם היד בעת הצלייה במחבת והפך אותה. הוא מיומן, אבל הילדים לא מבינים את ההשלכות של זה ואם יחקו אותו – זו סכנה. מה שאנחנו עושים לבד במטבח אנחנו לא יכולים לעשות כשהילדים שם. לידם יש להקפיד על כל כללי הזהירות והבטיחות במטבח. ציון: 7".

 

ומה עם משפחת פרג? "השילוב של ההומור בעשייה המשפחתית במטבח של משפחת פרג ראויה לציון", אומרת קפלן. "אין פה הרמת קול גם שבן הזקונים, בארי, לא קיבל חלק בעשייה וקצת הביע כעס. ההורה לקח אותו על הידיים, הרגיע אותו, הסביר לו בגובה העיניים וביחד מצאו פתרון ובארי חזר רגוע לעמדה להמשיך במלאכה. גם רואים כאן שהילדים טועמים מהכל. זה נהדר. ציון: 9".

 

הירשמן: "לכל אחד במשפחת פרג יש את המקום שלו ובדרכו שלו הוא מבצע את המשימה תוך שיתוף פעולה מפרגן בין כולם. קציצות דגים, מדג מוסר בפרט, זה לא אוכל ילדים בבסיס, והנה משפחה שכולם נהנים מהמנה שמתאימה לכולם, ואפילו יש בה קינואה והרבה כוסברה. ציון: 9".

שולחן משפחתי (צילום: יאיר שגיא)
שולחן משפחתי(צילום: יאיר שגיא)

פיינה: "אגב קינואה: למרות שחושבים שהיא דגן, זה לא דגן. היא עשירה בחומצות אמינו וסיבים תזונתיים ואין לה טעם, התרשמתי מזה שהילד הקטן טועם מכל דבר, קינואה, עגבניות ואפילו את הלימון. זה בא מהאמא שמעודדת את הילדים לטעום ואז לבחור מה הם אוהבים. ספציפית, להכין דג בתוך קציצות זו דרך מעולה לגרום לילדים ללמוד לחבב את טעמו. ציון: 8.5".

 

גם משפחת פרג ברבע הגמר, ובשבוע הבא מגלה מי המשפחות האחרות שהגיעו לשם.

 

המשפחות בישלו במטבח המיוחד שהוקם באולפני y-productions, בית ההפקה מקבוצת ידיעות אחרונות. 

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים