שתף קטע נבחר

חדשות טובות לנהגים שצורכים קנאביס רפואי

ביהמ"ש זיכה מנהיגה בשכרות נהג שנתפס כשקנאביס בדמו. השופטת טפטה-גרדי: שרי המשפטים וביטחון פנים עוד לא הכריזו ברבים שזה אסור

ביהמ"ש לתעבורה בעכו זיכה לאחרונה נהג שהואשם בנהיגה תחת השפעת סמים. "אני ערה כי החלטתי משפיעה למעשה על כלל משתמשי הקנאביס הרפואי, אולם אם סבורה המדינה אחרת, כל שצריכה הוא לשנות את החקיקה", כתבה השופטת אסתר טפטה-גרדי. "לחלופין, די יהיה אם שרי המשפטים והמשטרה... יכריזו ברבים כי נהיגה אסורה באופן גורף לנוטלי קנאביס רפואי. כל עוד לא עשו זאת, הרי מסקנתי תעמוד בעינה".

 

על פי החוק (פקודת התעבורה) נהג ייחשב "שיכור" אם מצוי בגופו קנאביס, גם אם השתמש בסם בהיתר רפואי, ואף ללא קשר לכמות שנמצאה ולמועד שבו נטל את הסם לפני שנהג. מכאן שנהג הצורך קנאביס בהיתר ומשתמש בסם באופן יומיומי ייחשב "שיכור", גם אם נטל את הסם הרבה לפני שנהג, ואינו נתון תחת השפעתו בזמן הנהיגה. במצב זה יוצא שכלל משתמשי הקנאביס בהיתר רפואי – כ-30,500 נכון להיום בישראל – עוברים על החוק יום-יום כאשר הם נוהגים.

 

השופטת טפטה-גרדי ציינה כי המצב לא תואם את הרפורמה שיזם השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שתיכנס לתוקף בעוד מספר חודשים, ולפיה מי שתימצא אצלו כמות לשימוש עצמי של קנאביס ללא היתר יקבל קנס בלבד. "במקביל לרפורמה מרחיבה המדינה פלאים את הגדרת השכרות, ומגדירה כשיכורים גם אנשים שבוודאי אינם תחת השפעת הסם. אין אלא לתמוה על כך", כתבה.

 

בכתב האישום נטען כי הנאשם נהג בנהריה בהיותו "שיכור", משום שבבדיקת שתן נמצאו בתוצרי קנאביס. הנאשם לא כפר בעובדות אלא טען שאינו נחשב "שיכור". לדבריו המדינה אישרה לו שימוש רפואי בקנאביס, ונתנה לו רישיון נהיגה בידיעה שהוא משתמש בסם, ומכאן שלא ביצע כל עבירה. נטען אף כי בהנחיות שניתנו לו בעל-פה נאמר שניתן לנהוג כשעתיים לאחר השימוש בסם, ואילו במקרה זה חלפו חמש שעות.

 

הכרעתה של השופטת טפטה-גרדי נשענה על כמה נימוקים. ראשית, היא סברה כי הוכח שהנאשם "טעה טעות כנה ואמיתית באשר לחוק הקיים וטעותו הייתה בלתי נמנעת באורח סביר", וזאת על רקע ההדרכות שניתנו לו שלפיהן מותר לו לנהוג שעתיים אחרי השימוש.

 

היא ציינה כי במצב זה, שבו המדינה מנסה לאחוז בחבל משתי קצותיו – מחד מנפיקה רישיונות קנאביס רפואי ומאידך מנפיקה רישיון נהיגה – אדם סביר יכול לטעות בתום לב, ולכן אין להטיל עליו אחריות לכך.

 

נימוק נוסף היה "הגנה מן הצדק". השופטת סברה כי עוצמת הפגם והפגיעה בנאשם גבוהה, לנוכח שורה של פסקי דין שבהם בית המשפט העליון ציין שיש לתקן את החוק בכל הקשור לפרק הזמן שצריך לחלוף בין צריכת הסם ועד להתפוגגות השפעתו על המשתמש וחזרה למצב של יכולת נהיגה תקינה, וכן לנוכח חוסר הבהירות לגבי כמות הנהגים במצב גבולי שכזה שאינם מועמדים לדין.

 

"הכדור אצל המדינה", כתבה השופטת, וקראה למדינה לשנות את המצב הקיים. כל עוד הדבר לא נעשה, הבהירה, אין מנוס מביטול כתב האישום במקרה כגון זה.

 

  • לקריאת הכרעת הדין המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המאשימה: עו"ד אורית מנדלוביץ'
  • ב"כ הנאשם: עו"ד תומר בן חמו
  • עו"ד בארי קפלן עוסק בתעבורה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד בארי קפלן
מומלצים