שתף קטע נבחר
 

טום דיקסון: "אני לא מרגיש שאסף גרניט קשוח"

מעצב העל שעיצב מסעדות עלית בכל העולם (וכן, גם את החדשה של אסף גרניט בלונדון) הגיע לארץ, וישבנו איתו לשיחה על עיצוב ועל אוכל. וכמעט התאפקנו לא לשאול על הנעל שעיצב לשגב משה שהוגשה בארוחה עם הקינוח השערורייתי

הוא עיצב רשימה ארוכה של מסעדות עלית בכל העולם (ובין השאר את Mondrian בלונדון, Himitsu באטלנטה שבארה״ב ואת Le Drugstore בפריז) ופריטי העיצוב המרהיבים שלו נמצאים בעשרות מסעדות נוספות.

   (צילום: יח
טום דיקסון(צילום: יח"צ)
מעצב העל הבריטי, טום דיקסון, הוא גם השותף החדש של השף אסף גרניט. השניים פתחו לפני כארבעה חודשים בלונדון את Coal Office - מסעדה ים תיכונית שהוכתרה בעיתונות הבריטית כ"פורצת דרך". המסעדה חולשת על פני שלוש קומות, יש בה שני חללים פתוחים תחת כיפת השמים וסך הכול 160 מקומות ישיבה עם נוף של 360 מעלות על Granary Square.

     (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

   (צילום: יח
אסף גרניט ב-Coal Office (צילום: יח"צ)

למעשה, Coal Office היא חלק ממתחם Coal Drops Yard שאותו עיצב דיקסון, והוא כולל גם סטודיו, משרדים וחנות מעצבים. לא רק המבנה של המסעדה חדשני עבור הבריטים אלא גם האוכל שמוגש בה מכיוון שהיא מתמחה במטבח מזרח תיכוני המוגש בצורת פיין דיינינג וזה לא משהו שתמצאו היום בקלות באחת מהמסעדות שפועלות בלונדון.

     (צילום: יח
המבנה העתיק של Coal Office (צילום: יח"צ)

החידוש שנוצר משיתוף הפעולה בין מעצב העל לבין השף הירושלמי וקבוצת "מחניודה" (שכבר הספיקו לרגש את הבריטים עם "פאלומר" ו"ברברי"), בא לידי ביטוי בכך שהמסעדה החדשה מציעה לסועד אוכל יצירתי במגוון חללים מעוצבים עם מטבח פתוח שמאפשר לראות מאיפה מגיע האוכל וכיצד מכינים אותו. לנו הישראלים זה נשמע אולי מוכר, בכל זאת, ב"מחניודה" עושים את זה כבר מעל עשור, אבל עבור הבריטים מדובר בטירוף חושים חדש.

 

דיקסון נולד ב- 1959 בספקס שבתוניס לאם ממוצא תוניסאי ואב ממוצא אנגלי. מאז שפרץ אל עולם העיצוב באמצע שנות ה-80 של המאה הקודמת, הוא הספיק לעצב מסעדות, קולקציית ביגוד עבור אדידס וקולקציית ריהוט עבור איקאה. הפריט שדיקסון הכי מזוהה איתו הם דווקא גופי התאורה האייקוניים. ומה אצלנו? מלבד מוצרי הום סטייליג המשווקים אצלנו, שמו גם השתרברב לא מזמן לאחת הפרשות היותר מתוקשרות: דיקסון הוא זה שעיצב את הנעל השחורה שבה הגיש השף משה שגב לראש ממשלת יפן את הקינוח המפורסם שעורר סערה.

הקינוח שעורר סערה (צילום: שגרירות יפן)
הקינוח שעורר סערה(צילום: שגרירות יפן)

שף שגב משה  (צילום: חשבון האינסטגרם של שגב משה  )
שף שגב משה (צילום: חשבון האינסטגרם של שגב משה )
 

דיקסון נחת השבוע בישראל, והוא מרצה בוועדה הבינלאומית לאדריכלות ועיצוב שמתקיימת בימים אלה באילת.

 

"אכלתי במסעדה שלו בירושלים וזו הייתה חוויה מדהימה", מספר דיקסון על ההיכרות שלו עם גרניט. "מאוד אהבתי את העובדה שהוא עובד עם מוצרים טריים, אבל מה שהכי ריגש בארוחה זה השילוב בין האוכל היום יומי לפיין דיינינג. אהבתי גם את האווירה של השקיפות שמתקיימת בין המטבח לסועד ואת האנרגיות המדהימות שבהם מזין המטבח את חלל המסעדה כולה. אחרי זה חברים משותפים הציגו בינינו בניו יורק ומשם הכל כבר התגלגל".

 

אז במילים אחרות רצית להביא ללונדון את מחניודה?

"זה לא מדוייק. מה שלא רציתי זה לפתוח עוד מסעדת פיין דיינינג. השאיפה הייתה להביא לעיר אוכל כנה ואמיתי שמוגש באווירה ועיצוב המתכתבים עם פיין דיינינג. לא רציתי שזו תהיה סתם מסעדה אלא מקום שבו האוכל הוא רק חלק ממה שקורה בו".

     (צילום: יח
מנה מהתפריט של גרניט במסעדה החדשה בלונדון(צילום: יח"צ)
 

האם יצא לך לאכול במסעדות נוספות בארץ?

"התרבות המזרח תיכונית מאוד מסקרנת אותי. חייתי תקופה במרוקו וגם במצרים אבל בישראל לצערי לא יצא לי להכיר מסעדות אחרות מלבד 'מחניודה'".

 

מה הופך את Coal Office למסעדה ייחודית בנוף הלונדוני?

"קודם כל מדובר על מסעדה עם מטבח פתוח ובר אוכל ארוך מאוד שהיה קשה להתאים לו את העיצוב כך שיתאים לקונספט המטבח הפתוח. הקסם נוצר בזכות העובדה שיש הרבה חללים ובכולם רואים את תהליך הכנת האוכל. הסועד שותף לתהליך הזה, יש אינטרקציה חברתית ישירה. זה יוצר אווירה שונה, משהו חדש שעוד לא מכירים כל כך בלונדון. השקענו מחשבה גם בכלים בהם מוגש האוכל וגם בגופי התאורה שיוצרים חווית אירוח דינאמית. לאכול ב-Coal Office זה לא סתם ארוחה, זה להיות חלק משואו".

 

איך זה לעבוד בשותפות עם אסף גרניט? באר הוא נחשב לשף קשוח.

"אני חושב שהוא מאוד מוכשר ומקצועי במה שהוא עושה. כל אחד מאיתנו עוסק בתחומיו ואני לא מתערב בתחומים שהוא אחראי עליהם. אני חושב שמה שהוא עושה עם אוכל, פורץ דרך כי זה חדשני ולא שגרתי. אני לא מרגיש שהוא קשוח, ההפך - אני רואה בו אדם יצירתי ואמיץ".

 

יש שיגידו שהמסעדות הכי פחות יפות הן לפעמים דווקא המסעדות הכי טעימות, מה דעתך על זה?

"זה לא בהכרח נכון כי היום אי אפשר לנתק את האוכל מהסביבה שבה הוא מוגש וביקור במסעדה הוא חוויה שמורכבת מאוכל ואווירה ואת האווירה יוצר העיצוב. מסעדה שאין בה עיצוב ואווירה לא יכולה לספק את חוויה. אז האוכל יהיה טעים אבל זו לא תהיה חוויה. מי שיוצא היום לאכול במסעדה שם לב להכול ובעלי המסעדות חייבים לשים דגש על הפרטים הקטנים ביותר על מנת לספק עניין והתרגשות. מסעדה הוא מקום בילוי שכל החושים בו עובדים ואווירה חשובה לא פחות מהאוכל".

     (צילום: יח
טום דיקסון ועבודות פרי יצירתו(צילום: יח"צ)
 

מה גרם לך להיכנס לעולם המסעדנות?

"תמיד עסקתי בלייף סטייל ועיצוב פנים וסיקרן אותי להיות חלק מעולם המסעדנות. הציר של המסעדה אינו סובב רק סביב אוכל, העיצוב והאווירה חשובים לא פחות ורציתי להביא ללונדון אווירה ועיצוב חדשים, משהו פורץ דרך שירגש".

     (צילום: יח
מסעדת Coal Office(צילום: יח"צ)
 

מהו הטרנד הכי חם היום בעולם בתחום עיצוב המסעדות?

"אני חושב שעיקר העניין היום במסעדות הוא להיות מודע למקורות של המזון. אנשים רוצים לראות מאיפה הוא מגיע, רוצים להיות חלק מהתהליכים שקורים במטבח, מעניין אותם לדעת כיצד מכינים את המנה שמוגשת להם, להכיר את השם של מי שעיצב את הכלי שבו האוכל מוגש. אנשים מחפשים היום את תחושת השייכות, הם רוצים להרגיש שותפים, להיות חלק מהתהליך ומהעניין, ולכן הריגוש כבר לא נוצר ברגע שהמנה מוגשת לשולחן אלא הרבה לפני כן. מטבחים פתוחים שיוצרים אינטרטקציה עם הלקוח הם בעיני הטרנד החם ביותר כיום במסעדנות".

 

ומה הטרנד הכי מסקרן באוכל?

"קודם כל מטבחי המזרח התיכון ללא ספק מושכים היום תשומת לב ומייצרים המון סקרנות. אוכל טרי ויצירתי, אוכל כנה שבו מורגשים המקורות, הוא בעיניי הטרנד הקולינרי הכי חם".

 

ולסיום אי אפשר בלי לשאול אותך שאלה על אחת הפרשיות שהסעירו כאן את התקשורת. בוודאי שמעת על הארוחה של השף שגב משה שבה השתתפה הנעל בעיצובך, מה דעתך על זה?

"עיצבתי את הנעל הזו כפריט עיצוב. זו יצירת אומנות שלי וככזו אני מניח שכל אחד יכול לתת לה את הפרשנויות האישיות שלו. אני חושב שהשף שהשתמש ביצירה שלי כחלק מהיצירה שלו, עשה עבודת אומנות, וכמו כל יצירת אומנות היא נועדה לגרוף תובנות ותגובות שונות וזה לגיטימי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
ריאיון עם מעצב העל הבריטי שהוא גם שותף של אסף גרניט
צילום: יח"צ
מומלצים