שתף קטע נבחר
 

הפכו לכשרים - וקיבלו תגובות נאצה

אב ובנו שקנו מסעדה בכפר סבא והחליטו להפוך אותה לכשרה, קיבלו תגובות נאצה. השף לירן בלו: "אני לא מבין את השנאה שקיבלתי, קראו לי בוגד ואמרו שנכנעתי לחרדים. תקפו אותי ולא ציפיתי לזה בשום מצב"

רק חצי שנה פעלה מסעדת "המקדש" בכפר סבא, עד שלירן בלו, שהיה השף של המסעדה, ואביו, החליטו לרכוש אותה מהבעלים ולהפוך אותה לשלהם. המהלך היה אמור להיות "הגשמת החלום של אבא", כך מספר בלו, והשניים תכננו להפוך אותה לעסק המשפחתי שלהם, אחרי שהאב יצא לפנסיה.

 

בלו, חשב בחודשים האחרונים שהמסעדה צריכה להיות כשרה, אבל כל עוד היא לא הייתה בבעלותו, הוא לא יכול היה לעשות בה שום שינוי מרחיק לכת.

 

בשבוע שעבר חתמו השניים חוזה ורכשו את המסעדה. "החלום של אבא זה שהמסעדה תהיה כשרה", מספר בלו, "הוא איש דתי עם כיפה סרוגה. אבל האמת היא שגם אני תמיד חשבתי שהמסעדה צריכה להיות כשרה, כי אני לא רואה סיבה עסקית שבעסק שבנוי על קהל אני אומר ל-70-80 אחוז מהם שאני לא רוצה אותם אצלי".

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

"כל טלפןן שני שואלים אם יש לנו תעודת כשרות"

"ממסעדה לא כשרה למסעדה כשרה - ובחזרה, תוך חצי שנה"

"שומרי הכשרות לא ירגישו שהם בעדיפות שנייה"

 

אבל השיקולים לא הסתכמו באלה. רוב השכירים נהנים מיומיים חופש בשבוע, בעוד בלו עבד לא פחות משבעה ימים בשבוע: "בחודש שעבר עשיתי מעל 380 שעות עבודה", הוא מספר.

   (צילום: אסף אמברם)
הכל כשר. המקדש(צילום: אסף אמברם)
  

איך מגיעים למספר כזה של שעות בחודש?

"זה קורה אם יש טבח חולה או מחסור כלשהו בצוות. בסך הכל רציתי יום אחד חופש בשבוע. להגיד לך את האמת? אני לא זוכר חג אחד בשנים האחרונות שעשיתי עם המשפחה. אז עכשיו אנחנו סגורים בשבת, ואף אחד לא עובד, לא משנה גם אם כל העובדים חולים ביום הזה, אתה יודע שיש לך יום אחד שאתה בחופש".

 

אחרי שלקח בחשבון את כל השיקולים העסקיים והאישיים, פרסם בלו פוסט בפייסבוק שזכה ל-230 תגובות ולעשרות שיתופים, אבל את מה שקרה לאחריו הוא לא צפה: "פתאום התחלתי לקבל תגובות קשות והודעות בפרטי. לא הבנתי את השנאה שקיבלתי, אנשים פשוט התעצבנו על זה שהפכתי להיות כשר".

 

התעצבנו?

"קראו לי בוגד, אמרו שנכנעתי לחרדים ולכפייה הדתית. היו גם כאלה שכתבו שכשר זה יקר בצורה משמעותית והם לא יגיעו. היו גם הודעות אישיות כמו למה עשית דבר כזה, למה נכנעת לאנשים פשוטי הדעת האלה, ככה גונבים ממך כסף על כשרות".

צילום מסך מתוך עמוד הפייסבוק (צילום מסך)
צילום מסך מתוך עמוד הפייסבוק(צילום מסך)

צילום מסך מתוך עמוד הפייסבוק (צילום מסך)
צילום מסך מתוך עמוד הפייסבוק(צילום מסך)

איך הרגשת לקרוא את כל זה?

"לא היה כיף לראות את זה. זה כמו שהחלטתי להתחתן ברבנות ומישהו יתקוף אותי על זה. צריך להבין שזו הייתה החלטה מקצועית, אישית ונפשית, אף אחד לא הכריח אותי להפוך לכשר, באמת חשבתי שזה נכון מכל כיוון לעסק. המגיבים פשוט תקפו אותי ולא ציפיתי לזה בשום מצב".

 

ומה ענית למגיבים?

"עניתי להם וניסיתי להסביר את השיקולים, אבל לפעמים כשזה על נושא עקרוני קשה לנהל דו שיח עם אנשים. אחת המגיבות כתבה לי שאני חוצפן ושהיא לא תגיע למסעדה שלי, אבל אני באמת לא מבין למה – זו אותה שפה קולינרית, אותו קונספט, הצוות לא השתנה, התפריט לא השתנה, נכון שהוספתי קצת מנות של דגים אבל לא השתנה כלום חוץ מזה. הבנתי שהעיקרון עוצר אותה, וזה עיקרון בלי שום מהות אלא ממש עיקרון באוויר. מתישהו פשוט הפסקתי להגיב. אני פה בשביל לייצר אוכל וליצור אוכל ולא בשביל לריב עם אף אחד או לנהל דיונים שאין להם קשר יצירתי לעסק. אני מנסה לא להיגרר למקומות האלה, ניסינו לא להתרגש מזה".

   (צילום: אסף אמברם)
המקדש: "לא השתנה כלום"(צילום: אסף אמברם)

איך המסעדה עובדת מאז שהיא כשרה?

"מאז שהפכנו לכשרים פתאום לקוחות שהיו לנו מגיעים עם הרבה יותר אנשים. מישהו אמר לי שהוא אוכל אצלי פעמיים בשבוע אבל לא הביא מעולם את אשתו ועכשיו הוא יכול לבוא איתה. המעבר לכשרות לא פגע באיכות וגם המחירים עלו רק באחוז אחד או שניים. גם לפי זה לא היו פירות ים בתפריט. זו פעם ראשונה שאני יכול להרגיש חופשי להזמין את מי שאני רוצה, ויש גם קבוצות ומשפחות גדולות שמגיעות, וזה משמח. אבל מה שהדהים אותי זה לראות איך אנשים מתעצבנים ששינו להם משהו אחרי חצי שנה, כאילו לקחתי מוסד קולינרי ושיניתי לו את כל המהות. אז זה גם קצת מחמיא שהצלחנו לגעת ככה באנשים. אני בוחר לקחת את הטוב מזה".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
הפכו לכשרים וקיבלו תגובות נאצה
צילום מסך
מומלצים