כך הפכה הענקית הסינית וואווי לאויבת של ארה"ב
האמריקנים עושים הכל כדי לרסק את ענקית הטכנולוגיה שלכאורה הפרה את הסנקציות על איראן ו"מסייעת לריגול". אבל מאחורי מעצר סמנכ"לית החברה שעקפה את אפל במכירות מסתתר מאבק על שליטה והרבה מאוד כסף
מעצרה של מנג וואנזו , סמנכ"לית הכספים של ענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי לפני כשבועיים בקנדה ולבקשת ארה"ב, הוא בעל חשיבות כלכלית-פוליטית מכרעת: הוא קרה ב-1 בדצמבר, בדיוק באותו היום שבו נכנסה לתוקפה מעין הפסקת אש במלחמת הסחר המתלהטת בין ארצות הברית לסין, במסגרתה נשיאי המעצמות, טראמפ ושי, אמורים לנהל משא ומתן על גובה המכסים. האמריקנים עשו פרצוף תמים, הסינים האשימו כי מדובר היה בתכנון מדוקדק שנועד להעניק לטראמפ יתרון במשא ומתן, והשלכות המעצר הזה עשויות להיות גורליות.
בקשת ההסגרה של וואנזו נשענת על אישומים בהונאת הבנקים בארה"ב ובהפרת הסנקציות על איראן, שעונשם הוא עד 30 שנות מאסר. זאת לאחר שבחודש אפריל האחרון, דווח כי הענקית הסינית נמצאת תחת חקירה של הרשויות בארה"ב. מאז נעצרה, שוחררה וואנזו בערבות של כ-7.5 מיליון דולר על ידי בית המשפט בקנדה, אך היא ממתינה להסגרתה לארה"ב תחת השגחה צמודה ועם אזיק אלקטרוני ברגל.
בינתיים, כצפוי, שגרירים זומנו לשיחות, בכירים אמריקנים וסינים נשארים מקורקעים ואיומים יצאו לפועל: לאחר שאיימה בפעולת תגמול, סין הודיעה כי עצרה שני אזרחים קנדים בחשד לריגול. טראמפ כבר הצהיר כי הוא שוקל אם להתערב ולמנף את המשבר לטובת מלחמת הסחר, וקנדה מוצאת את עצמה בין הפטיש לסדן.
ועכשיו, קצת הקשר: וואווי היא כיום יצרנית הסמארטפונים השנייה בגודלה בעולם עם נתח שוק של 15 אחוז, כשרק בחודש אוגוסט האחרון עקפה את הענקית האמריקנית אפל שאוחזת בנתח שוק של 12 אחוז. את המקום הראשון, אגב, ממשיכה לתפוס סמסונג הקוריאנית החולשת על כ-20 אחוזים מהשוק.
ההישג הזה של וואווי מרשים במיוחד לנוכח העובדה שהאמריקנים עושים כל שביכולתם כדי למנוע את כניסתה של הענקית לשוק: בשנה החולפת הואשמה וואווי על ידי גורמים שונים בממשל האמריקני בכך שציוד התקשורת שלה משמש את הסינים לריגול; נאסר השימוש במוצרי התקשורת שלה בבסיסים צבאיים; בוטלו הסכמי הפצה של מכשירי וואווי בענקיות התקשורת האמריקניות ורייזון ו-AT&T (בארה"ב נהוגה רכישת מכשירים באמצעות ספקיות סלולר); ונודע כי הממשל האמריקני פנה לבעלות ברית ברחבי העולם, בבקשה להימנע משימוש במוצרי וואווי ותוך הבטחה להעניק תמריץ כלכלי למי שיסכימו לעשות כן.
ההקשר הרחב יותר הוא כמובן מלחמת הסחר המסלימה בין שתי המעצמות, שכן את הטענות על אמצעי הריגול המוטמעים במוצרי וואווי ומשמשים את הממשל בסין - אי אפשר לנתק מהקונפליקט הכלכלי-מסחרי. הגלגול הנוכחי של מלחמת הסחר הזו נולד כהבטחת בחירות של טראמפ, שכינה שוב ושוב את מדיניות הסחר כבלתי הוגנת. הנשיא הנבחר היה גם הראשון לממש איומים: ביוני האחרון טראמפ הכריז על הטלת מכסים על סחורה סינית בשווי 50 מיליארד דולר. הסינים לא נשארו חייבים, והודיעו כי הם משיבים באותה העוצמה, ואף מבטלים הסכמי ייבוא עתידיים, וטראמפ הודיע על מכסים נוספים.
וואווי היא לא הענקית הסינית הראשונה על הכוונת. ZTE שהואשמה בהפרת האמברגו עם איראן, נקנסה ולא מילאה את תנאי ההסכם - הוחרמה בארה"ב באופן שאילץ אותה להקפיא את פעילותה. החרם הוסר רק לאחר שטראמפ התערב והושג הסכם לתשלום קנס. בשני המקרים, של וואווי ושל ZTE, ענקיות הטלקום הסיניות נמצאות במרוץ מול האמריקניות בכל הנוגע לפרישה של רשתות דור 5.
מהפכת ה-5G צפויה להיות רווחית במיוחד - שכן היא כוללת מעבר לתשתית סלולר מהירה, עוצמתית ומדוייקת יותר, גם שורה של טכנולוגיות תקשורת שיוכלו להתמודד איתה: התקנים מחוברים, מודמים, סמארטפונים וחיישנים צריכים לתמוך בדור 5, כשפרישה נרחבת של התשתית תאפשר בתורה גם האצה של פיתוחים טכנולוגיים חדשים. אלה מיתרגמים לא רק לרווח כלכלי, אלא גם להובלה מוחלטת של שוק טכנולוגיות התקשורת. לכן מהפכת הדור החמישי היא מניע משמעותי למלחמת הסחר הנוכחית בין המעצמות.
עבור מרבית הישראלים, וואווי היא יצרנית סמארטפונים סינית-אך-נחשבת, שבפרסומות שלה מככבת גל גדות. את הכניסה שלה לארץ עשתה החברה רק ב-2013, אז השיקה את מכשיר ה-P6, אולם החדירה המשמעותית של המותג לתודעה הצרכנית המקומית החלה רק שנתיים מאוחר יותר ומאז הוא רק הולך ומתבסס. אבל לוואווי יש היסטוריה בת למעלה משלושה עשורים, והיא למעשה ענקית הטלקום המובילה בעולם.
ההתנהלות החשדנית כלפי וואווי, שנשארה עד כה בתחומי ארה"ב, תופסת תאוצה בעולם. ביפן הודיעו על מגבלות חדשות שהלכה למעשה חוסמות את וואווי מהשתתפות במכרזים ממשלתיים, בבריטניה, ניו זילנד ואוסטרליה הבהירו כי קיים חשש משימוש במכשירי החברה. מוקדם יותר השבוע, הצטרף גם האיחוד האירופי לחגיגה: אנדרוס אנסיפ, סגן נשיא נציבות האיחוד, הצהיר כי אירופה צריכה לחשוש מפני אפשרות של ריגול סיני באמצעות מכשירי וואווי.
למרות התייצבותן של מדינות נוספות לצדה של ארה"ב, עד כה לא הוכח כי ציוד התקשורת של וואווי אכן משמש את ארגוני הביון בסין לריגול. גם אם יתברר שמעצרה של וואנזו הוא הר שהוליד עכבר, הוא לכל הפחות מסייע לאמריקנים לקבע את עוד יותר את התדמית של חברת הטלקום המובילה בעולם כתאגיד בלתי מוסרי ומפוקפק.