סנטה ואליהו הנביא בכיתה בקליפורניה
כשבנו של אריאל כהאן סיפר שהמורה ביקשה שהילדים יכתבו מכתב לסנטה קלאוס ויבקשו משהו, כהאן הציע לו שיכתוב לאליהו הנביא כי בפסח הוא עסוק ולא תמיד מספיק את כולם. אווירת החגים בקליפורניה משפיעה על כולם, גם על אלו שהגיעו מירושלים
מסיבת חגים בבית הספר:
אלינה, הבת של השכנים, ביקשה לשיר בפניי קטע משיר. היא אמורה להופיע במסיבת חגים במסגרת מקהלת בית הספר שלה. כשסיימה לשיר ניסיתי להחמיא לה שהיא שרה יפה.
אני אומר "ניסיתי" כי עד היום אני לא ממש יודע מה צריך לעשות כדי שמחמאה תישמע אמינה גם בלי השתפכות מתלהמת והבעות פנים מוגזמות, כמו של האמריקאים. "אבל אני לא מכיר את השיר הזה", אמרתי - "וגם לא הבנתי אף מילה. באיזו שפה שרת?"
"בעברית", היא קצת נעלבה - "זה שיר על חנוכה".
לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
"עברית?" זו הייתה הפתעה. חנוכה כבר הסתיים, ומה ששמעתי לא היה עברית – "את בטוחה?" אוריה (כיתה י') יצא לחצר, אז קראנו גם לו שישמע. אלינה שרה שוב ואוריה לא הבין כלום. ניסיתי לרמוז לו שלפחות יחמיא לה שהיא שרה יפה והוא עדיין לא הבין כלום. "אולי יש לך שיר אחר על חנוכה?" אז היא שרה שיר באנגלית, הפעם זיהינו גם את המנגינה.
אווירת כל החגים
בבתי הספר של הילדים מתקיימים בימים אלו מסיבות חגים לקראת השנה החדשה. חנוכה כבר הסתיים אבל בתפריט, לצד שירי חג המולד, יש שירי חנוכה, ודי הרבה. ילדים עם עיניים מלוכסנות בכובעים של סנטה קלאוס שרים בעברית שירי חנוכה. מה יותר טבעי מזה? בסך הכל זה די מרשים, רק שני אחוזים מאוכלוסיית ארה"ב הם יהודים, בדומה לשיעור הנוצרים בישראל.
אווירת חגים השתלטה על המרחב הציבורי כבר לפני כמעט חודשיים. חודש לפני חנוכה ביקשה המורה של נעם (כיתה ג') שישאל אותנו איפה קונים קישוטים לחג. היא צריכה לקשט את הכיתה לקראת החגים. אמרתי לו שיגיד לה שבאופן כללי אצלנו בחגים לא כל כך מקשטים. בחגים שלנו או שאוכלים או שלא אוכלים, זאת אומרת צמים, וזה פחות או יותר מה שיש. בכל מקרה, חנוכיות ונרות אפשר למצוא בכל סניף של Target.
לטורים הקודמים:
"הבן שלי לומד כדורסל בבית ספר מוסלמי"
אני כאן בגלל אשתי - המעבר שלנו לקליפורניה
הוציאו את הילדה מהכיתה כי חשבו שהיא לא מחוסנת
במסגרת מבחן במדעים בכיתה של איתמר, נשאלה השאלה האם כאשר מכניסים את הסופגניה לשמן (אשר תוארה כדונאטס מיוחד שהיהודים אוכלים בחנוכה) היא עוברת שינוי כימי או שינוי פיסיקאלי. תחנת הרדיו האהובה עלי, 103.5FM, משדרת במהלך השנה אייטיז, ניינטיז ומוסיקה עכשווית. בחודשיים האחרונים התחנה הזו משדרת ברצף רק מוסיקת חג המולד, 24/7.
השדרנים הם אותם שדרנים, אלו שמגישים כל השנה Bruno Mars ו-2U, מגישים עכשיו מוסיקה דתית. כאילו מישהו השתלט להם על המוח. נסו לדמיין את שדרני גלגלצ מגישים מהבוקר עד הערב רק מוסיקה חסידית.
מכתב לאליהו הנביא
בארצות הברית, כידוע, הדת מופרדת מהמדינה. חזות המרחב הציבורי בחגים אינה נקבעת בחוק וזה לא נושא להסכמים בין מפלגות. ובכל זאת, אווירת החגים כאן היא מובהקת ובכל מקום, לא פחות מאשר בשכונה בה התגוררנו בירושלים. התחושה באזור בו אנו גרים היא שחגים זה משהו חשוב, זה משהו כיף ושמח שיש לכבד, בין אם הם שלך ובין אם של אחרים. אתה נכנס לסופר ולרגע מרגיש בכנסייה, רק שאף אחד לא מתלונן על הדתה.
"מחר בכיתה כותבים מכתב בקשה לסנטה קלאוס", הודיע לנו נעם יום אחד. שאלנו אותו מה הוא מתכוון לעשות בעניין הזה, והוא השיב שהוא מתכנן לבקש טלפון. אבל אנחנו התכוונו למה הוא מתכנן לעשות בקשר לנמען - "תבקש טלפון ממי שאתה רוצה", הסברנו לו - "רק לא מסנטה קלאוס, כי אנחנו יהודים, וגם אל תבקש טלפון מאיתנו, כמובן".
ענת הציעה שיכתוב מכתב לאלהים. אני אמרתי שאם מכתב לאלהים נראה לו רשמי מדי, אז שיכתוב לאליהו הנביא - "בפסח יש ביקוש גבוה לאליהו הנביא ולא תמיד הוא מספיק את כולם, כריסמס זה זמן מעולה, יש סיכוי טוב שהוא פנוי". אחר כך דיברנו על זה עוד קצת עם הילדים ונעם אמר שהוא כבר יחליט בבית ספר מה לעשות. למחרת הוא הודיע לי בגאווה שהוא עשה לפי העצה שלי. ולפני שהספקתי לשמוח הוא אמר - "כתבתי לג'ושוע".
"ג'ושוע? מי זה ג'ושוע? יכול להיות שהתבלבלת עם המורה שלך לפסנתר?" אולי ואולי אנחנו קצת שיגענו את הילד. המורה אספה את המכתבים של כולם. אין לי מושג מה הם עושים איתם. בעיר שלנו יש מקום שניתן לשים בו מכתבים לסנטה עד ל-18 לחודש, ואז גם מקבלים מכתב בחזרה. לא יודע מה עושים עם מכתבים לאליהו או לג'ושוע.
הכותב הוא עורך דין, נשוי ואב לחמישה ילדים. המשפחה מתגוררת בקליפורניה באופן זמני.