שתף קטע נבחר
 

מה זה "נובי גוד" ואיפה חוגגים אותו?

למה דווקא עכשיו מעוררות חגיגות ה"נובי גוד" עניין רב, מה אוכלים בערב החגיגי ורווי האלכוהול, מה מגישים למי ששרד את המשתה ואיך קשור סטאלין לכל זה? כל מה שרציתם לדעת על חגיגות ה"נובי גוד"

תומריקו

תומריקו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בתחילת שנות ה-90, חגיגות ה"נובי גוד" (Новый Год) שיוצאי ברה"מ לשעבר נוהגים לחגוג מידי שנה ביום בו מציינים את החלפת השנה האזרחית, התקבלו על ידי הצברים הישראליים בהרמת גבה: תחושת הערפול סביב זהותו של החג הזה - שנבעה בשל סממני הכריסמס הנוצריים שבו - גרמו לבלבול בקרב הישראלים, והוא זכה לכינוי "חג הגויים".

פלמני (צילום: ירון ברנר)
פלמני(צילום: ירון ברנר)
  

מאז עברו כמה שנים טובות, וכיום ישנה תחושה שה"נובי גוד" קיבל זריקה של סטרואידים, והרצון לחגוג אותו נשמע מכל עבר, אפילו בקרב אלה שבקושי יודעים להגות את שמו.

 

"יש היום מגמה נוסטלגית של חזרה לשורשים, וזה לכשעצמו מעורר עניין רב גם ב'נובי גוד'. זה קורה, בין היתר, כי החיבור לקהילת המוצא הפך ללגיטימי יותר מבעבר. אפילו הבת החיילת שלי קיבלה חופשה מהצבא ב-1 בינואר על מנת לחגוג את החג, זאת למרות שהיא צברית", מסביר ד"ר זאב לוין, מומחה להיסטוריה של ברה"מ ממכון טרומן באוניברסיטה העברית, שעלה לישראל בשנות ה-80 מסנטפטרבורג.

בלינצ'ס במילוי קוויאר (צילום: ירון ברנר)
בלינצ'ס במילוי קוויאר(צילום: ירון ברנר)

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

מה מציעים במסעדות ובברים לכבוד הסילבסטר?

10 מסעדות רוסיות שכדאי להכיר

לראשונה בעברית: ספר בישול למטבח הרוסי

 

"מי שהיה אחראי על שילובם של סממני חג המולד בחגיגות ה'נובי גוד', הוא לא אחר מאשר סטאלין. הפעם הראשונה שחגגו את ה'נובי גוד' הייתה אחרי המהפכה הבולשביקית ב-1917, לפני כן העם הרוסי נהג לחגוג את ה'רוז'דסטבו' (Рождество), חג שהיה זהה לחג המולד הנוצרי.

 

"בתקופת כהונתו של סטאלין, המפלגה הקומוניסטית בהנהגתו הוציאה מהחג את הסממנים הדתיים שבו, ואת הקודקוד של עץ האשוח בחרו לעטר בסמל הקומוניסטי המובהק ביותר - הכוכב האדום. כך, למעשה, החג הפך למסורת סוציאליסטית של האומה כולה, ובהיעדר מאפיינים המזוהים עם המפלגה הקומוניסטית - הוא נחגג בחיק המשפחה, והשתרש בתור הזיכרון הקולקטיבי של כל יוצאי ברה"מ לדורותיהם", מסביר לוין.

 

ואכן, כבר מעל 80 שנה נחגג ה'נובי גוד' בחיק המשפחה, מסביב לשולחן, כשעץ אשוח מקושט ניצב בפינה. על החלק הבידורי של אותו ערב אחראיים תשדירי הטלוויזיה הרוסית, שמשנת 1962 משדרת קונצרטים חגיגיים ותוכניות בידור שונות (עשור אחרי מות סטלין, כשהקלילות והשמחה חזרו להיות חוקיים במדינה).

עוף (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

   (צילום: אנטולי מיכאלו)
הנקניקים של "אגתה"(צילום: אנטולי מיכאלו)
   

מדובר על "קאלט טראשי" שמשלבים קטעי משחק, ריקודים, שיקה, קטעי אנימציה שונים והופעות מושקעות בכיכובם של הטאלנטים הגדולים ביותר בתרבות הרוסית, כך שגם אם לא תבינו את השפה - הם יצליחו להכניס אתכם לאווירת החג בקלות רבה. אבל השוס בערב החגיגי הזה מגיע דקה לפני חצות, כשנשיא רוסיה, הלוא הוא ולדימיר פוטין, נושא ברכה לאומה כולה. בחצות בדיוק, לצלילי פעמוני הקרמלין, כולם מרימים כוס שמפניה ומברכים לשנה החדשה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מסיבת עיתונאים שנתית  (צילום: MCT)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. השוס של הערב(צילום: MCT)
 

כחלק מתהליך הקבלה של ה"נובי גוד" בישראל, מציינים אותו היום לא רק במסעדות המזוהות עם העדה הרוסית, אלה גם בברים נחשבים בתל אביב ובארץ כולה. במהלך חיפושינו אחר מקומות לחגוג בהם את ה"נובי גוד", מצאנו אפילו סדנת בישול שבה מלמדים להכין את מאכלי החג, שירותי "טייק אווי" למנות חג עד הבית ושירותי שף פרטי שיגיע עד הבית ויבשל סעודת "נובי גוד'" כהלכתה.

 

מה אוכלים ב"נובי גוד"?

הבסיס של כל חגיגת "נובי גוד" הוא שולחן מלא ב"זקוסקי" - סוג של "פתיחת שולחן" רוסית, אם תרצו, אבל עם הרבה יותר מיונז מהרגיל. זה כולל פלטות של בשרים קרים ונקניקים, פלטות של דגים מלוחים ומעושנים, לשון בקר מבושלת וקרה, רגל קרושה, סלט תפוחי אדמה עם בשר ("אוליבייה"), ומנת הדגל של הסעודה - מנת ה"שובה" (מעיל פרווה" בתרגום מרוסית), שמורכבת משכבות של דג מלוח, תפוח אדמה מבושל, סלק, מיונז, לפעמים מתווסף לחגיגה גם גזר, ולעיטור - מיונז וביצה קשה מגוררת.

מנת השובה הנצחית (צילום: ירון ברנר)
מנת השובה הנצחית(צילום: ירון ברנר)
 

"זקוסקי" נוספים שאפשר לפגוש במהלך הערב הזה הם כריכוני ביס פתוחים עם חמאה וקוויאר אדום, וביצים קשות, חצויות וממולאות כיד הדמיון הטובה, מעוטרות בשמיר. לאורך כל הערב נמזגים אין ספור צ'ייסרים של וודקה איכותית במיוחד, ויש אפילו מנהג: כל פעם מישהו אחר מהחוגגים מרים כוסית, ונושא נאום מצחיק לשנה החדשה. כמובן שהברכות המצחיקות והמביכות ביותר, אלו שנחרטות בזיכרון, נאמרות לקראת סוף הערב, כשכולם כבר מדושנים וטובי לב.

 

ונחזור לאוכל: אחרי המנות הראשונות מוגשות לשולחן מנות בשר שמשתנות מבית לבית. לרוב, נהוג להגיש מאכלי בשר חגיגיים כמו, למשל, ברווז ממולא.

 

אלו ששורדים את כל האירוע החגיגי (ואת כמות הוודקה הבלתי נגמרת) ועדיין מסוגלים לעמוד על שתי רגליים, לדבר ולאכול - הם אלו שיגישו את העוגות והתה ב"סאמובר" (самовар), כלי מסורתי עם ברז קטן בקצה ששומר על הטמפרטורה של המשקה.

ואיך אפשר בלי סלט אוליבייה? (צילום: ירון ברנר)
ואיך אפשר בלי סלט אוליבייה?(צילום: ירון ברנר)
  

אגב, יש אמרה עממית שטוענת שאם הצלחתם להגיע לשלב הקינוח - סימן שלא חגגתם כמו שצריך. אמרה נוספת גורסת כי השנה החדשה תהיה מוצלחת כמו שהיו חגיגות ה"נובי גוד". אז אם להסתמך על שתי האמרות הללו, עדיף להשקיע במיוחד בשלב ה"זקוסקי", ואחרי זה לצאת לרקוד.

 

אה כן, ואם יש ילדים בסביבה ייתכן ולחגיגה יצטרף גם "דד מורוז" (Дед Мороз), הסנטה קלאוס הסובייטי, המלווה תמיד על ידי נכדתו עם מעיל התכלת שקרויה סנגורוצ׳קה (снегурочка).

 

איך חוגגים את ה"נובי גוד" בישראל?

בעבר, הערב החגיגי צוין על ידי עולים מברה"מ בלבד, לרוב בארוחה חגיגית בבית, במסעדה רוסית או באחד מאולמות האירועים שהיו בבעלות רוסית. הנוסטלגיה הסובייטית שפרצה כאן במהלך השנתיים האחרונות, הפכה את המושג "נובי גוד" לחלק מהלקסיקון הישראלי, ולקראת סוף דצמבר, אפשר למצוא בלא מעט תפריטי מסעדות את המילה "זקוסקי". וזה עוד לא הכול - אם בעבר השילוב בין סלק ומיונז גרם ללא מעט צברים לעקם את האף, היום הוא הפך למאכל נחשק במיוחד, וכך גם הדגים המלוחים שיש כאלה שמתעקשים לאכול לצד שמנת חמוצה, ממש כמו סובייטים אמיתיים.

 (צילום: קירה קלצקי) (צילום: קירה קלצקי)
(צילום: קירה קלצקי)
 

"הטעם של מי שהגיע לארץ בעלייה הגדולה של שנות ה-90 כבר השתנה, אבל יש דברים - כמו המאכלים של ה'נובי גוד' - אחריהם תמיד ימשיכו לחפש פעם בשנה, לא משנה מאיפה עלית וכמה זמן אתה מתגורר בישראל", מסביר מארק טוב קורוטקין, השף והבעלים של קייטרינג Mark-Miller המספק שירותי שף פרטי לאירועי ה'נובי גוד'.

 

"יוצאי ברה"מ לשעבר יכולים כל השנה לאכול אוכל ישראלי, אבל ב-31 בדצמבר הם ירצו את השובה, את האוליבייה, את הרגל הקרושה ואת הפלמני. גם הצברים מושפעים מזה, ובחגיגות הסילבסטר מבקשים מאכלים המזוהים עם ה'היי קלאס' הרוסי, כמו קוויאר שחור ואויסטרים.

 

"מי שמזהה אצלי את המבטא הרוסי, לרוב יזמין גם בליני עם קוויאר אדום ושמנת. אלה לא מאכלים סובייטים מובהקים, אבל כן יש בהם ניחוח רוסי ואנשים אוהבים את זה", ממשיך קורוטקין. "בסופו של דבר מי שמכיר את האוכל של ה'נובי גוד' מהבית, לא יוותר על הקלאסיקות וירצה את ה'הארד קור'", הוא מסכם.

 

סקרנים לנסות, לטעום ולחוות את ה"נובי גוד"? אלה המקומות שבהם תוכלו לעשות זאת בעדינות שתתאים במיוחד לחוגגים המתחילים.

 

Villa Mare

ב"ווילה מארה", שממוקמת על חוף ימה של בת ים, מטרים ספורים מקו המים, מתייחסים ברצינות רבה לחגיגות ה"נובי גוד", ומציאים תפריט מובנה שכולל 16 מנות פתיחה קרות, שלוש מנות חמות, ארבע מנות עיקריות לבחירה, ביניהן אסאדו, כבש, אווז וסיבס.

   (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

וילה מארה בבת ים (צילום: יח"צ)
וילה מארה בבת ים(צילום: יח"צ)

לכל הטוב הזה מתווספים אלכוהול חופשי ושתייה קלה, הופעה, ריקודים, זיקוקי דינור בחצות בדיוק ודי ג'יי שיתקלט אל תוך הלילה. לשדרוג האווירה, במקום יוצבו עץ אשוח מקושט, סנטה קלאוס וקישוטי שלג צבעוניים. החגיגה כולה תעלה לכם 750 שקלים, כולל אלכוהול ואוכל חופשי לאורך כל הלילה.

   (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

בן גוריון 69 בת ים (על החוף), 054-7317740‏

 

Bellboy

ב"בל בוי" יחגגו את ה"נובי גוד" בניחוח רוסי עם תפריט בהשראת מנות מהמטבח הרוסי, ביניהן ביצה במילוי תערובת של חלמון ומיונז לצד טוסט חמאה וביצי סלמון (48 שקלים), קרפ קאשה ממולא בפטריות ותפוחי אדמה לצד סלט שזיפים וסלק (62 שקלים) וצלעות חזיר מעושנות עם גלייז וודקה וקימל (78 שקלים).

   (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)

בנוסף, תוכלו לזלול שם בלינצ'ס במילוי בשר (98 שקלים), חזה אווז צרוב על גראטן דלעת עם בלט אוליביה ולפת (112 שקלים) ורניקי במילוי דובדבני אמרנה עם שמנת ורדים (46 שקלים) ועוד.

 (צילום: אנטולי מיכאלו) (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)

וב"בל בוי" כמו ב"בל בוי", לצד תפריט האוכל יוגש גם תפריט קוקטיילים ססגוניים, יצירתיים ומפתיעים במיוחד.

ברדיצ'בסקי 14 תל אביב, 03-7289213, לא כשר

 

AGATHA

במעדניית ״אגתה״ מקדימים את חגיגות ה"נובי גוד" עם אפרטיף חגיגי וחינמי, שיתקיים ביום חמישי ה-27 בדצמבר בין השעות 21:00-18:00. בין היתר, תוכלו ליהנות במקום מעמדות של דגים כבושים ומלוחים, נקניקים, גבינות משובחות והרבה אלכוהול. 

     (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)

ראול ולנברג 24 מגדלי זיו, 03-5757901, לא כשר

 

טש וטשה

במסעדה הגיאורגית מציעים לכם לחגוג את ה"נובי גוד" בסגנון גיאורגי, עם מוזיקה שמחה, הופעות של רקדנים, זמרים ולהקות, הרבה וודקה איכותית וקוקטיילים מגוונים. 

   (צילום: בר איילון)
(צילום: בר איילון)

בגזרת האוכל, יגישו כאן תפריט שכולל שישה פתיחים, מנת ביניים ומנה עיקרית לסועד, קינוח זוכי ובקבוק יין לזוג. את החגיגה ילוו צ'ייסרים של "רוסקי סטנדרט" שיחולקו במהלך הערב לכל החוגגים. מחיר התענוג הוא 300 שקלים לסועד.

 

בית אשל 31 שוק הפשפשים תל אביב, 03-6771373, לא כשר

 

אפטר דארק

בפאב החיפאי ששוכן בעיר התחתית, יכין נתי טולוצ'ינסקי מנות ספיישל לרגל ה"נובי גוד" שיוגשו לצד התפריט הרגיל של המקום.

   (צילום: עלאא זעאתרה)
(צילום: עלאא זעאתרה)

בין המנות החגיגיות שיהיו בתפריט: סלט אוליביה (28 שקלים) וסלט שובה (28 שקלים) לראשונות, ובליני סלמון עם גבינת שמנת (35 שקלים) למנת ביניים. לעיקריות יוצעו שם ריזוטו פירות ים עם קלמרי, שרימפס, סרטנים וצדפות (90 שקלים) ונתח אנטרקוט ברוטב ויסקי (125 שקלים).

 

דרך יפו 30 חיפה, 053-5216076, ראשון-רביעי, שבת 17:00-2:00, שישי-שבת 3:00-17:00, לא כשר

 

ליבירה

בבר החיפאי, מציעים לכם לחגוג את השנה האזרחית החדשה עם שפע של מאכלי "נובי גוד" קלאסיים. על התפריט, שזכה שם לכינוי: "בין סילבסטר לנובי גוד" חתום השף רועי אברהם, והוא כולל מנות מסתובבות, ראשונות שמוגשות למרכז השולחן, מזנון עיקריות וקינוחים.

ברים קולינריים ליבירה (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)

בגזרת המנות המסתובבות תוכלו לזלול שיפודי אנטרקוט בזיגוג ברביקיו ופירות יער, ביצים ממולאות, כוסיות בורשט ובליני עם סלמון כבוש, שמנת וקוויאר. המנות הראשונות שיוגשו למרכז השולחן יכללו לשון טונאטו כבושה ברוטב צלפים וטונה בליווי ביצה כבושה, סלט פטריות מוחמצות, ורניקי במילוי תפוחי אדמה וארטישוק ירושלמי לצד שמנת חמוצה, סלט סלק עם גבינה כחולה, סלט עלים וכמובן, איך אפשר בלי סלסלת לחם הכוללת, בין היתר, גם את לחמניות הבירה המפורסמות של המקום בתוספת של חמאת אנשובי.

   (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)

במזנון העיקריות תוכלו לטעום רוסטביף שייטל עם צי'מיצ'ורי, כתף חזיר צלויה ברוטב חרדל ודבש וממולאת בערמונים ומחבת פירות ים. את כל הטוב הזה, ילוו קוקטיילים משובחים של "רוסקי סטנדרט". כל הטירוף הזה יעלה שם 225 שקלים לסועד.

 

הנמל 26 חיפה,04-3740251, לא כשר

 

פורטר אנד סאנס

במסעדה הבאה מקדישים לחגיגות ה"נובי גוד" לא ערב אחד, אלא חודש שלם שתחילתו ב-31 בדצמבר וסופו בסוף חודש ינואר. במהלך החודש הזה, לצד עשרות סוגי בירה, יוגש גם תפריט קונספט עם מנות סובייטיות כמו "חולודייץ" (רגל קרושה) - 44 שקלים, שובה (42 שקלים), בליני עם קוויאר (54 שקלים), פלמני במילוי בשר (48 שקלים) ואת מרק הבורשט המפורסם (38 שקלים).

   (צילום: אנה פוליאקוב)
(צילום: אנה פוליאקוב)

עוד בתפריט החגיגי: מנות "זקוסקי" קטנות שבאות טוב לצד צ'ייסר וודקה, ביניהן סלט ויניגרט (18 שקלים), מטיאס ושפרוטים שיוגשו לצד לחם שחור. לעיקריות, יציעו שם "קוטלט קייבסקי" - סינטה חזיר מתובלת בתערובת תבלינים פיקנטית (72 שקלים), ביף סטרוגונוף (98 שקלים) ובגזרת השתייה הקלה יהיה גם קוואס מהחבית - משקה רוסי שעשוי מלתת ואינו מכיל אלכוהול.

   (צילום: אנה פוליאקוב)
(צילום: אנה פוליאקוב)

וכדי להכניס את הסועדים לאווירה החגיגית, את חלל המסעדה יקשטו פוסטרים עם אלמנטים סובייטים, ולצד הבירה יגישו שם גם "סאמוגון" - וודקה ביתית המזוקקת במקום. בערב ה"נובי-גוד" (שהוא גם ערב הסילבסטר) המקום יעבוד כמו בימי חול, המנות יתומחרו במחירים הרגילים שלהן ולא יגבה ולו שקל אחד נוסף.

   (צילום: אנה פוליאקוב)
(צילום: אנה פוליאקוב)
  

הארבעה 14 תל אביב, 03-6244355, ראשון-חמישי 1:00-17:00, שישי-שבת 1:00-12:00, לא כשר

 

כפות תמרים

במסעדה ששבקיבוץ אילות ליד אילת, מציעים קייטרינג כשר (!) שיכלול מנות "נובי גוד" שאפשר להזמין עד הבית. בין היתר, אפשר יהיה להזמין מכאן את מנת השובה, סלט אוליביה וסלט מימוזה (47 שקלים לקילוגרם) וגם רגל קרושה (58 שקלים).

   (צילום: רוני בלחסן)
(צילום: רוני בלחסן)

מנות נוספות שמציעים במקום הם וריניקי במילוי תפוחי אדמה או בשר (65 שקלים לקילוגרם), גרבלקס (90 שקלים לקילוגרם) וסלמון מעושן (110 שקלים לקילוגרם). הזמנות יתקבלו עד 27 בדצמבר, מינימום להזמנה הוא 200 שקלים.

 

קיבוץ אילות, 08-6358789, כשר

   

נובי גוד של "רוסקי סטנדרט"

מותג הוודקה הרוסי "רוסקי סטנדרט", מלווה את חגיגות ה"נובי גוד" במסעדות וברים ברחבי הארץ שבהם, לצד קוקטיילים על בסיס הוודקה של המותג, יגישו גם ספיישלים באוריינטציה רוסית ומנות "נובי גוד" קלאסיות.

 

בין המסעדות שבהן תוכלו ליהנות מאווירת "נובי גוד": "דלידה בר" בשוק לוינסקי בתל אביב, "פרנקי בר" בחיפה, מסעדת "אורי בורי" בעכו, מסעדת "סופרה" הגיאורגית בתל אביב, "דלידה" והבסטה בתל אביב, "סקולה" בחיפה, "מקונג" בתל אביב, "קפה ציונה" בנס ציונה ומסעדת "מוג'ו" ובר הנקסט דור שלה בנתניה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מה זה בכלל "נובי גוד" ואיך חוגגים אותו?
צילום: ירון ברנר
מומלצים