לקלח תינוק בפעם הראשונה - "רעדתי מפחד"
כולם מדברים על הלילות הלבנים, הקשיים בהנקה והבדידות אבל מה עם המקלחת הראשונה? אמהות מספרות על החששות לקלח את התינוק לבד וגם מי "הציל" אותן ברגעים הכי נחוצים
אף אחד לא מלמד אותנו איך להיות הורים. יש כאלו שבאים עם יותר ניסיון בזכות אחיינים או שעות של בייביסיטר ויש כאלו שבאמת אין להם מושג מה לעשות עם הייצור הקטן שדורש יחס 24/7. כולם מדברים על שינה, הנקה כן או לא וחיבור לתינוק, אבל מה עם המקלחת הראשונה? החלפת חיתול? ולמה הוא לא מגיע עם הוראות הפעלה?
חוסר אונים ובדידות
"כשבני בכורי, אורי, נולד לא הייתי בקשר עם אמי למעלה מארבע שנים", מספרת נירית תורגמן, אמא לשבעה ילדים שעד לפני חצי שנה עבדה בהייטק וכיום מאמנת ומנטורית אישית וזוגית. "אבא שלי ז"ל היה האבא הכי טוב שאפשר לבקש, ועשה כל שביכולתו כדי להקל עליי את הזמן שלאחר הלידה, אבל עדיין היה אבא ולא אמא, ומה לו ולמקלחת של תינוק? זה היה אחד הרגעים בו ייחלתי לאמא, וחלמתי שתפתיע ותגיע, אבל זה לא קרה.
"רוניאל בעלי שירת אז ביחידת 'עוקץ' ונוכחותו הייתה דלילה ביותר. מרגע הלידה הוא השתדל לנכוח ולהיות, אבל הניסיון שלו עם תינוק היה קטן אף משלי, ולכן חוסר האונים והחששות היו הדדיים. הייתי עם כאבים ותפרים. פחדתי, רעדתי, לא ידעתי איך מחזיקים את הפצפון הזה, למרות שנולד מעל ארבעה ק"ג ולמה בכלל צריך מקלחת, הוא הרי נקי מאז שיצאנו מבית החולים. הייתה הרבה בדידות, כיון שלא שיתפתי בפחד שלי אף אחד. רוצה להדגיש שמדובר באחד מרגעי הפחד המעטים בחיי. ברוב הגדול של המקרים אני הכי יודעת ונותנת עצות".
האם מישהו נתן לך עצות? תמך?
"מקלחת ראשונה, לעניות דעתי, היא אחד הרגעים שכל כך צריכים ורוצים את אמא. אז למרות חוסר הנוכחות של אמי אז, למזלי הגדול, היו לי 'אמהות תחליפיות' שהבינו עד כמה זה הזמן לעזרה, גם לבחורה שאף פעם לא מבקשת. ראשונה הייתה אמא של גיסתי, שרה הלר, שבאה לקלח איתי את אורי וממש הדריכה כל פעולה שביצעה, הסבירה איך נכון לנקות כל איבר ואיך לשטוף והדגימה עד הפרט האחרון.
"לעולם אזכור לה את רגעי החסד הללו, האכפתיות, המסירות והדאגה שהרעיפה עליי. זוכרת את הרגשות של אחרי המקלחת - חוסר בדידות, יש עם מי לדבר, יש את מי לשאול, את תחושת הניקיון והריח המעולה שהיו לאורי כשהחזקתי אותי, ואני רק מסתכלת ומנסה ללמוד ולנצור כל פרט.
"אחר כך הגיעו גם אמא של חברה טובה, אסתר, שהיא בעצמה חברה טובה, חמותי עליזה היקרה שעשתה את המקלחת במיומנות כה גבוהה, עד כי היה נדמה שיש לה עוד תינוק בבית משלה, וכמובן הדולה הפרטית שלי, שליוותה אותי בכל הלידות, שנמצאת שם מאז ולעולם. היה כיף גדול של ביחד בחוויה".
טיפ להורים צעירים.
"לא לפחד לבקש עזרה, זה בדיוק הזמן הנכון והמתאים, לסמוך ולהאמין באחר, ומצד שני, הכי הרבה תקשיבו פנימה לעצמכם. מה הכי נכון לכם מכל שלל העצות שקיבלתם ולמה אתם הכי מתחברים".
קראו עוד:
יועצת ההנקה הראשונה: "נחשבתי מוזרה"
"כעסתי על אבי שבגללו אין לנו אוכל בבית"
המדריך המלא לעולם הטעימות לתינוקות
מקלחת עם גבס על הרגל
"בשבוע 16 להיריון הרופא הודיע לנו 'חגיגית' שיש לנו ילד קלאב פוט, כלומר רגל שמאל מכופפת כלפי פנים", מספרת כלנית אשל חדוותי, אמא לשלושה ילדים ובעלת סטודיו למתנות ולסדנאות יצירה. "הרגיעו אותנו שהכל יהיה בסדר ו'לא לדאוג, הילד יילך לצבא', אבל לא הכינו אותנו למלקחת הראשונה.
"מהרגע שנווה נולד שמו לו גבס שעיצב משבוע לשבוע את המיקום החדש והנכון של כף הרגל. אבל גם הורים חדשים, גם יצור קטנטן וגם גבס? מה עושים עם זה בכלל? במקלחת הראשונה הצטרפו אלינו חברות טובות שלי, התאומות שירי ומירי. הכנו את הבית, חיממנו, ריפדנו והתכוננו לטקס.
"היו לי כל כך הרבה חששות. בהתחלה ממש נמנעתי, פחדתי ורצו לי מלא סרטים בראש. לקח הרבה זמן עד שקיבלתי אומץ לעשות לנווה אמבטיה לבד. לפחות זה חישל אותנו היטב לאח שלו שהגיע שנה פחות יום אחריו".
המלצה לזוגות צעירים.
"תקשיבו ותתייעצו רק עם מי שהכי נוח ונעים לכם איתו. מי שיבוא ללמד ולהעצים אתכם בנינוחות. כשאנחנו רגועים הילדים רגועים למרות שלא מבטיחה שתמיד זה כך. הורים לילדי קלאב פוט - דעו שאתם בחברה טובה. יש קבוצות תמיכה ומידע בפייסבוק. רק לנשום זה יעבור".
רק עם עזרה בהתחלה
"מילוש שלי נולדה קטנה יחסית ואושפזה בטיפול נמרץ עם לידתה עקב מים מקוניאלים", מספרת בת אל שגב, בעלת משרד לשיווק בדיגיטל ויח"צ. "במשך השבועיים הראשונים לחייה זכיתי לקלח אותה רק שעברה לפגייה וגם אז תחת השגחה של הצוות הרפואי.
"כשהשתחררנו הביתה ממש חששתי למרות הניסיון הרב שהיה לי עם תינוקות כי אני באה מבית דתי ויש לי שלושה אחים קטנים ממני, אז זה לא היה לי זר אבל כאן זה היה שונה, כך שאת המקלחות הראשונות שלה עשיתי בצמוד לפרטנרית שלי דאז ועם אמא שלי. רק כשהייתה בת חודש קילחתי אותה ממש לבד, בלי אף אחד ובלי עזרה".
איזו עצה תוכלי לתת?
"טיפ אחד קטנטנן שעזר לי מאוד זה לשים חיתול בד על חצי מהכיסא של האמבטיה וחצי שישמש לנקות את הילד. זה ממש עוזר וככה מפחית דאגה וסכנת החלקה".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
חוויה מחברת ומרגשת
"התרגשתי לחתל ולקלח לבד את הילד בפעם הראשונה כי חיכיתי לרגע הזה בציפייה רבה", מספרת עידית שמוחי, אמא לשלושה ילדים ומורה לאנגלית. "חיתלתי את אראל לראשונה בתינוקיה. רציתי לוודא שאני עושה את זה נכון אז דאגתי שהאחות תעמוד לידי ותשגיח.
"את המקלחת הראשונה שלו עשיתי בבית. הזמנתי את אמא שלי כי רציתי שוב שמישהו יוודא שהכל בסדר וגם כי לדעתי זאת חוויה מחברת ומרגשת. היא תמיד סיפרה שסבתא שלי עזרה לה לקלח את האח הבכור שלי אז חשבתי להעניק לה את אותה החוויה איתי. גם הצטלמנו באותה פוזה שצילמו אותה כאם טרייה. פחד לא היה שם. זכיתי בתינוק שנולד במשקל 4.138, כך שממש לא היה מפחיד להחזיק אותו ולקלח אותו. זה היה כיף ומרגש".
המלצה שיש לך לתת?
"הטיפ הכי חשוב הוא לעשות. אתם לא רוצים אחר כך להתחרט שפיספסתם את המקלחת הראשונה של הילד כי פחדתם להחזיק אותו".
"פחדתי לשבור אותה"
מסתבר שמקלחת היא לא רק עניין מלחיץ להורים, אלא גם לדודים. "קילחתי את האחיינית הראשונה שלי רק אחרי שנפל החיבור של חבל הטבור - אחרי כחודש", מספרת נעמה מסרנו, רווקה ודודה לארבעה ילדים. "זו הייתה מקלחת קצרה של שלוש דקות ואחותי באה להחליף אותי כי פחדתי לשבור אותה.
"החלפת חיתול הגיעה רק בגיל כמה חודשים וכשידעתי שיש שם רק פיפי. פחדתי מאוד וגם נגעלתי לעשות את זה. אחותי ואמא שלי תמכו ובעיקר צחקו עליי, חושבות איך אהיה אמא בעצמי ומה יקרה".