רצח כל יומיים במגזר: "מפחדת ללכת לבית ספר"
ב-34 הימים האחרונים נרצחו 17 איש ביישובים ערביים. אמש נורה למוות בקלנסווה גבר יומיים אחרי שאמו מתה, וסוכת האבלים נפתחה מחדש. המפכ"ל הבא אמור להוריד את רמת הפשיעה במגזר הערבי, אבל מפכ"ל אין - והפשיעה גואה
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר כי המשימה העיקרית של המפכ"ל הבא שימנה היא להוריד את רמת הפשיעה במגזר הערבי, אבל מפכ"ל עדיין אין - והפשיעה במגזר רק גואה. במהלך 34 הימים האחרונים נרצחו ביישובים ערביים לא פחות מ-17 איש, בהם ארבע נשים.
הרצח האחרון התרחש אמש בקלנסווה, שם נורה למוות מוחיי נסראללה, בן 43. הוא נרצח יומיים לאחר שאמו מתה. "היינו ביום האחרון של סוכת האבלים של אמא", אמר אחיו של הנרצח. "אחי עזב את המקום. אחרי זמן קצר התקשרנו אליו ולא היה מענה. פתאום קיבלנו שיחות שהוא נורה למוות". בעקבות רצח האח נפתחה סוכת האבלים מחדש.
האח טען כי "מוחיי לא היה מאוים, ואנחנו לא יודעים למה הוא נרצח. אני מקווה שהמשטרה תגיע לרוצחים ולא תזלזל ברצח, כמו בהרבה מקרים בעיר ובחברה הערבית. החיים שלנו בסכנה, אני לא יודע מי בא בתור. כל הזמן שומעים ירי ורציחות ורימונים. עד מתי זה יימשך?".
זהו רק המקרה האחרון ברצף הרציחות במגזר הערבי. מתחילת 2018 נרצחו 72 איש במגזר, או במילים אחרות - אדם אחד בכל חמישה ימים. בחודש האחרון קצב הדמים רק גבר, והפך לנרצח אחד כל יומיים.
הנשים שנרצחו הן יארה איוב (16), תושבת גוש חלב שגופתה נמצאה בשטח פתוח, אימאן עווד (25) מעכו שבעלה נעצר בחשד לרצח, שאדיה מוסראתי (29) שנורתה ביום חמישי האחרון ליד ביתה ברמלה ואמנה אזברגה (37) מלוד, שנרצחה יחד עם בעלה ג'דוע (38) ברכבם.
פרט למוסראתי נרצחו שלושה נוספים מרמלה - חקם אבו גאנם (38) שנורה למוות בחולון, עבדו שמשום (25) שנרצח בתוך בית עסק השייך למשפחתו ועלי אל-אעסם (42), שנורה מכדור תועה באירוע ירי בלוד.
בנוסף, שלושה תושבי ג'לג'וליה נרצחו ב-34 הימים האחרונים: חודיפה חרירי (21) ואחיו קועקאע (32), שמצאו את מותם בקרב היריות בצומת מגידו, ואחמד סלאמה (51) שנורה למוות בכניסה לביתו. הנער כרם אל-ג'עאר (14) נורה למוות מכדור תועה במהלך קטטה ברהט, והיום נמסר כי איבריו הצילו חמישה בני אדם. בעיר הדרומית נרצח גם פהד אלקסאסי (21).
פרט לכך, אירעו רציחות גם ביפו (אשרף אבו קאעוד, בן 43), בכפר קאסם (ראמי ג'אבר, בן 32, שנרצח בפיצוץ מטען במשאית בה שנהג), באום אלפחם (מוחמד סלים ג'בארין, בן 52) וביישוב יפיע (מוחמד אבו דיאק, בן 22)
לפני שלושה חודשים וחצי, אז הכריז השר ארדן על מועמדיו לתפקיד המפכ"ל, הוא סימן כיעד ראשון במעלה את הורדת רמת הפשיעה במגזר. אלא שמועמדו למפכ"ל, משה (צ'יקו) אדרי, לא עבר את ועדת המינויים - ובינתיים מכהן מוטי כהן כמפכ"ל זמני. מספר הרציחות, כאמור, רק זינק.
עבד מחאמים מאום אלפחם אמר: "נמאס לנו מהאלימות ומהרציחות. אני לא מרגיש בטוח, ומפחד לשלוח את ילדיי לבד לבית הספר ולמכולת. הרבה אנשים נרצחו בלי שהיו קשורים לסכסוכים. לצערי, כל הצעדים שארגנו במטרה להיאבק בתופעה לא עזרו בכלום. הפגנות, תהלוכות ושביתות לא הביאו תוצאות. רמת האלימות עולה ועולה".
שישה תושבים מרמלה ומלוד נרצחו ב-34 הימים האחרונים. נערה מלוד אמרה: "בתקופה האחרונה אני מרגישה פחד אדיר. אני לא מוכנה להסתובב חופשי ברחובות כי אני לא רוצה שיפגעו בי. האווירה מפחידה מאוד. גם כשאני הולכת לבית הספר אני כל הזמן מסתכלת קדימה ואחורה, כי אני חושבת שבכל רגע מישהו יכול לפתוח באש ללא סיבה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "לצערנו, אירועי ירי מתרחשים לעיתים קרובות מדי בקרב גורמים עבריינים במגזר, רובם על רקע סכסוכים פנימיים הגולשים לאלימות. חקירות מקרי ירי ורצח מנוהלות במשטרה באופן יסודי ומקצועי תוך חתירה בלתי מתפשרת להגיע לחקר האמת ולהבאת הרוצחים לדין, בלא כל קשר לזהותו או מוצאו של הרוצח או הקורבן כשרק מוקדם יותר החודש פיענחה המשטרה מספר מקרי רצח במגזר. בנוסף, פעילות המשטרה הובילה בשנים האחרונות לתפיסת כמויות נשק חסרות תקדים, בפרט ביישובי המגזר הערבי. במסגרת המאבק המתמשך באותם עבריינים, מאז תחילת השנה נעצרו על-ידי המשטרה למעלה מ-3,300 חשודים בגין והוגשו למעלה מ-1,250 כתבי אישום בגין עבירות של החזקה, סחר ושימוש באמצעי לחימה, מרביתם לאחר פעילות מודיעינית יזומה ומאומצת של המשטרה".
עוד מסרו במשטרה כי "בשנים האחרונות, משטרת ישראל והמשרד לביטחון הפנים מממשים תכנית רב שנתית להעמקת שירותי המשטרה במגזר הערבי תוך מתן מענה לצרכים הייחודיים של החברה הערבית, ומשקיעים משאבים אדירים לצמצום הפשיעה ולהגברת תחושת הביטחון והאמון במשטרה ובשלטון החוק בקרב האזרחים. נדגיש כי המשטרה פועלת בגבולות החוק ולא תוכל למגר לחלוטין את הנורמה הפסולה של שימוש ואחזקת הנשק בקרב אותם פורעי חוק ללא שיתוף פעולה, גינוי והוקעת התופעה באופן ברור, גלוי ופומבי ע״י ההנהגה וכלל אזרחי המגזר הנורמטיביים שומרי החוק. המשטרה תמשיך ותשקיע מאמצים למלחמה באלימות הפנימית בחברה הערבית למרות כל הקשיים, תשתף פעולה עם כל גורם הנהגה שיהיה מוכן לפעול למיגור האלימות באשר היא".