מותר תפוז ובננה? 5 מיתוסים בתזונת פעוטות
ברגע שהילד שלכם מתחיל טעימות, מתחילות גם העצות מהסביבה, גם בלי שתבקשו. תזונאית קלינית לתינוקות ופעוטות מפריכה את המיתוסים העיקריים ומסבירה מה כדאי לעשות
תנו לו מים, אסור לו מים, תאכילו עם כפית, תנו לו עם האצבע, תפרידו שינה מהנקה, תנו לו לינוק כמה שהוא רוצה. עד לפני שני עשורים כל תינוק היה גדל עם ההורים שלו, מקסימום גם עם ההמלצות של סבא סבתא ועוד שתי חברות של אמא.
מאז שפרצו הרשתות החברתיות לעולמנו, נראה כי כל תינוק גדל עם כמה עשרות אלפי הורים שמייעצים וממליצים. קבלו את המיתוסים המרכזיים בתזונת פעוטות:
1. בלי ביצה עד גיל שנה
המשפט הזה כבר לא רלוונטי. לא בעשור האחרון. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי חשיפה מוקדמת לביצים - סביב גיל שישה חודשים, מהווה יתרון כמגנה מפני התפתחות אלרגיה לביצים.
איך מגישים? תוכלו לבשל ביצה קשה ולהוסיף כמות קטנה ממנה לתוך מנת הירקות הטחונים. זכרו כי כל חשיפה מצריכה שלושה נסיונות לפחות.
2. הוא לא אוכל את המרק שלי כי הוא לא טעים לו
מיד אחרי המשפט הזה, מגיעה המלצה: הגישו לו את המרק של המטפלת. כאשר גם זה לא נאכל, ניתן להבין שהטעם היא לא הסיבה שהילד לא אוכל. תינוקות (לרוב) לא מציגים סרבנות אכילה בשל הטעם. הם בעיקר יכולים להתנגד למסע שכנועים, לאווירה לחוצה בהאכלה או לקולות מוגזמים מדי מצד המאכיל ( זה ט-ע-י-ם!).
האכילו בנועם, תוך שאתם מחפשים את הסקרנות והתקשורת עם הילד בארוחה.
קראו עוד בערוץ הורים:
לגדל ילדים בארה"ב - כך זה נראה
שאלות קיטבג של הורים שעדיף לא לשאול
הגיל שבו ילדים מתחילים להיות חברותיים
3. מניקה? המנעי ממשקה מוגז, קטניות וברוקלי
האמת? אין צורך. הפקת חלב האם מושפעת מרכיבי הדם של האם, וכדי להבין בצורה יותר פשוטה, מה שגורם לאם לגזים, כלל לא מגיע לחלב האם, הוא מגיעה לקולון, מעורר תסיסה ומייצר גזים לאם בלבד. אז שנייה לפני שאתם ממליצים לאם המניקה, להוסיף עוד מעמסה על עצמה ולהגביל את תפריטה, כדאי לדעת שזהו מיתוס.
שימו לב! עבור תינוקות מסוימים רכיבי חלב האם בהחלט יכולים לעורר תגובת חוסר שקט. במקרה כזה יש לפנות לדיאטנית קלינית העוסקת בתחום או יועצת הנקה מוסמכת
4. אסור להגיש תפוז ובננה באותה מנת פירות
זה דווקא לא מיתוס, אבל אתם חייבים לקרוא עד הסוף - האנזים המצוי בבננה, יכול לגרום להרס ויטמין c, בעיקר אם הם נמעכו ועמדו יחד, אבל הבטן של תינוק אינה מעבדה. הקפידו על הרכבים טובים ומגוונים, כאלו שטעימים לתינוק ומספקים את המטרות התזונתיות, כך לא תצטרכו לחשוש משום שילוב.
יש מקורות רבים ונוספים לויטמין C ואין צורך להימנע מהשילוב הקלאסי של בננה ותפוז.
5. תינוקות צריכים להיות באחוזון הממוצע של עקומות הגדילה
ממש לא. גרף האחוזונים מדמה סיטואציה בה היינו לוקחים 100 תינוקות לחדר אחד וממקמים אותם בהתאם למשקל או הגובה שלהם. מובן שכל אחד היה תופס מקום מעט שונה. השונות הזו בעצם מצידה בצורה די הגיונית, שבכל נקודה הגיוני לראות תינוק אחד, ועוד תינוקות "מעליו" ו"מתחתיו".
גדילה איכותית היא כזו בה התינוק משמר את העקומה שלו או את זו שיצר בחודשי החיים הראשונים (היא לאו דווקא תהיה באחוזון בו נולד). הכמיהה לאחוזון מסויים (נאמר 50) אין בה צורך או צדק כי תינוקות בריאים וחכמים מגיעים בכל הגדלים.
הכותבת היא תזונאית קלינית המתמחה בתינוקות ופעוטות ובעלת קהילת "המתכוניה" בפייסבוק