שתף קטע נבחר

סכסוך שכנים: למי מותר לבנות חדר על הגג?

בעלי דירת גג בת"א ביקשו לנצל זכויות בנייה מכוח תוכנית מתאר ג'. אבל ביהמ"ש קיבל את עמדת השכנים, שטענו שמהלך כזה דורש את הסכמתם

בית משפט השלום בהרצליה קיבל לאחרונה תביעה שהגישו שישה דיירי בניין ברחוב ארלוזורוב בתל אביב נגד בעלי דירת הגג: הנתבעים קיבלו היתר לבנות חדר על הגג שיתווסף לדירתם, בהתאם לתכנית מתאר ג', אך השופט גלעד הס פסק כי זכויות הבנייה שייכות לכלל הדיירים, ולכן על בעלי הדירה לקבל את הסכמת שכניהם.

 

תוכנית מתאר מקומית ג' מעניקה זכויות בנייה לבניית חדר על גגות בתים משותפים ברחבי תל אביב. היא קובעת כי החדר ייבנה כחלק בלתי נפרד מדירת הגג. המקרה הנוכחי עסק בשאלה אם זכויות בנייה אלה שייכות לבעלי דירת הגג בלבד או לכלל דיירי הבניין. את התביעה הגישו השכנים בעקבות היתר שקיבלו בעלי דירת הגג לבניית חדר נוסף בדירתם מכוח התוכנית. הם ביקשו להצהיר כי זכויות הבנייה הן משותפות ושייכות לכל הדיירים לפי חלקם היחסי ברכוש המשותף.

 

הם הדגישו כי אמנם תקנון הבית המשותף קובע כי שטח הגג מוצמד לדירת הגג, אך הוא לא קובע הצמדה של זכויות הבנייה לדירה כלשהי. הנתבעים טענו מנגד שהזכויות מכוח התוכנית מוקנות ספציפית להם לצורך בניית חדר נוסף, והשכנים לא יכולים למנוע מהם את הבנייה.

 

אבל השופט גלעד הס צידד בשכנים והבהיר שההלכה היא שאם אין אמירה מפורשת בתקנון הבית המשותף בדבר הצמדה של זכויות הבנייה למי מהדירות, זכויות אלה משותפות לכלל הדיירים, אף אם קיימת הצמדה של שטח הגג עצמו לדירה ספציפית. השופט דחה את טענת בעלי דירת הגג שלפיה תכנית ג' יוצרת חריג לכלל זה, וקבע שזכויות הבנייה שמעניקה התוכנית שייכות מבחינה קניינית לכל הדיירים.

 

הוא הסביר כי אף שהתוכנית מעניקה זכויות הניתנות לניצול מבחינה תכנונית אך ורק כחלק מדירת הגג, הרי שמבחינה קניינית התוכנית "שותקת" ולא קובעת למי שייכות הזכויות. לדבריו, עיון בלשון התכנית מעלה כי היא לא קובעת דבר מבחינה קניינית לגבי שיוך זכויות הבנייה הנוספות, העומדות על 23 מ"ר.

 

עוד צוין כי אמנם נקבע בתוכנית שהזכויות יהיו ניתנות לניצול תכנוני רק כתוספת לדירת הגג, אך מטרת ההוראה היא למנוע יצירת יחידת דיור נוספת ונפרדת על הגג, ולא מדובר בהוראה שמטרתה להעשיר קניינית את בעלי דירת הגג.

 

על פי השופט הס, ראוי להחיל על נושא חלוקת זכויות הבנייה את אותו הסדר שנקבע לגג עצמו. כלומר, כשמדובר בזכויות בנייה השייכות לדירת הגג מכוח התקנון, לא יהיה צורך בהסכמת כלל הדיירים לבנייה, אך כשמדובר בזכויות משותפות, כמו במקרה זה, נדרשת הסכמת כלל הדיירים.

 

הוא ציין כי פרשנות זו ניתנת ליישום פרקטי שכן כלל הדיירים יכולים לפנות בבקשת הקלה פשוטה יחסית ולבקש שהחדר לא יהיה חלק בלתי נפרד מדירת הגג.

 

"פרשנות הנתבעים יוצרת הבחנה אסורה עד כדי אפליה של ממש בין בעלי דירות הגג לבין יתר הדיירים", כתב השופט הס וסיכם כי הזכויות מכוח תוכנית ג' שייכות לכלל בעלי הדירות ועל הנתבעים לקבל את הסכמת התובעים לבנייה. בעלי דירת הגג חויבו בשכר טרחת עו"ד של 30 אלף שקל ובהוצאות בסך 4,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אנוש וקסמן
מומלצים