שתף קטע נבחר
 

מה אוכלים בעמק יזרעאל?

אירוח בדואי, טעימות ביקב, קטיף עצמי של ירקות, סיורי ליקוט, סדנאות בישול ועוד: סיור קולינרי בעמק יזרעאל

צילום: לין לוי | עריכה: רותם שבתאי

צילום: לין לוי | עריכה: רותם שבתאי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עמק יזרעאל הוא אחד מהאזורים היפים בארץ, ובמיוחד עכשיו בחורף, כשהשדות החקלאיים ירוקים ורעננים. האזור הזה הוא גם מקום מושבם של לא מעט בתי אוכל ויש בו מחלבות (״ברקנית״), תחנות קפה (״קפה 79״, ״תחנת קפה״ ו״פרסקו״) וגם קונדיטוריות שוות (״נדב קינוחים״ ו״דודו אוטמזגין״). גם מסעדות יש כאן, כולל מסעדת שף (״בלה״, ״לימוזין״, ״טאנטי באצ׳י״, ״אוקטוגן״, ״טנדוקה״, ״גוסטינו״, ו״ללה״) ויקבים (״טוליפ״, ״יפתחאל״, ״שריד״ ו״שדות״).

 

גם באזור הזה התחילו לפעול מארחים ביתיים שמציעים סדנאות בישול ואירוח קולינרי. בתוך אלה משתלבים שני פרויקטים קהילתיים שמחברים עם האוכלוסיה הבדואית והאתיופיות, ומציגים הלכה למעשה את ה"קיום והקיימות" בהקשר הקולינרי.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
"מבשלות דיאלוג" בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
  

פסטיבל "טעמים בעמקים" שמתקיים זו הפעם ה-15, עוסק השנה גם הוא במשמעויות של הקיום והקיימות. יצאנו לסיור באזור על מנת להבין מה מסתתר מאחורי האג'נדה הזאת וגם להכיר את המארחים הביתיים שפועלים בעמק יזרעאל.

 

אירוח ביתי וסדנאות בישול

 

סדנאות ליקוט ובישול של נדיה בחוות דרך התבלינים

נדיה סבתאן גרה בכפר הבדואי קביה, וכבר 7 שנים היא מעבירה סדנאות ליקוט באזור שמסביב לחנות שבה היא עובדת ב"חוות דרך התבלינים". את הסיורים היא משלבת עם סדנאות בישול בדואי שמתקימות במתחם החווה.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
 

החורף היא עונת הליקוט החמה. רק תנו לה להוביל אתכם בתוך הצמחייה הטבעית של העמק, והיא כבר תמצא לכם את סלק הבר, את העולש, את אספרגוס הבר, את הלוף ואת החובזה. בימים טובים היא גם תקטוף עבורכם מרווה לתה.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)

אחרי הסיור תחזרו לחווה לתה עם לימון ותתחילו לבשל את כל מה שליקטתם. עם הסלק היא תמלא פאטייר, ועם הזעתר וזוטה היא תכין חליטת תה קסומה. היא תשמח ללמד אתכם גם מה עושים עם חובזה, וכיצד חרדל יכול להשתלב בתוך לאבנה טריה שהיא מכינה בעצמה.

 

אם תרצו תלמדו גם להכין תפוחי אדמה ממולאים, טאבולה ומטעמים נוספים מהמטבח הבדואי. אפשר לשלב את סדנת הליקוט והבישול של נדיה יחד עם סיור ליקוט צמחי מרפא והרצאה שיעביר אבי ציטרשפילר, הבעלים של חוות דרך התבלינים, הרבולוג ומרפא בצמחי מרפא. 

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
  

אם מזג האוויר מאפשר, הארוחה תוכל להתקיים גם בחוץ, מול הנופים המרהיבים שמקיפים את החווה מכל עבר. מחיר הסדנה 105-130 שקלים והיא כוללת לפחות 5 מנות ונמשכת כ-3 שעות.

 

בית לחם הגלילית, 04-9533405, לא כשר

 

אצלנו בחצר

מיזם חינוכי השייך לאורלי ארבר במסגרתו היא מעבירה סדנאות בישול לקבוצות. הסדנאות הן חוויה של גיבוש והעצמה דרך האוכל, והן מיועדות גם למשפחות שמעוניינות לחוות יחד עשיה שבכוחה לשקם יחסים ולשפר את התקשורת.

 

במקביל להעברת הסדנאות, אורלי גם עובדת עם ילדים בתחום הרווחה תוך כדי שימוש בבישול כבכלי חינוכי. במקצוע שלה אורלי טכנולוגית מזון, שמאמינה שאפשר להגיע לדברים טובים דרך הבישול ולחוות העצמה במיוחד עם הילדים, כי "עבודה משותפת במטבח מעניקה הרבה כלים לחיים, משפרת יחסים ופותחת את הלב ואת כל החושים", כך לדבריה.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
 

בסדנאות שלה לומדים להכין אוכל איטלקי או אוכל אסייתי, הן נמשכות 3 שעות ומסתיימות בארוחה משותפת. מחיר הסדנה שבה תכינו כ-7 מנות הו 320-240 שקלים והיא מיועדת לעד 30 משתתפים.

 

לתיאום: 054-4557902, לא כשר

 

שבט אחים

בכפר הבדואי טבאש, על הגבעה הכי גבוהה ומול נוף חד פעמי, נמצא משק של משפחה יהודית שבו פועל מיזם אירוח בשם "שבט אחים". את האירוח מציעים כאן בקרון רכבת ישן, בבקתה, בחאן ענקי או באוהל טיפי.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)

מסביב יש דיר עם עיזים ותרנגולות שמסתובבות חופשי בכל מקום. ברחבי המשק יש זולות, נדנדות, תנור לחימום, מקום למדורה, טאבון דרוזי שבו נאפות פיתות, שולחן ארוך עם ציליה מעל ויצירות אומנות של בעל המקום שמעניקות להכול קסם מיוחד.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
 

את המקום הזה הקימו יזהר ואירית גוריון (היא תל אביבית מלידה ואשת חינוך במקצועה והוא קיבוצניק במקור וכיום אומן, צורף, נגר וצייר). הם קנו את המשק מהמוכתר של הכפר ב-1996 ומאז חיים את החיים האורינטאליים ומארחים אירוח לא בוטיקי שיש בו המון אוויר, נופים, זולות ואווירה.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
  

בעונה אירית מייצרת גבינות נהדרת מחלב עיזים ויזהר אופה פיתות בטאבון עם כל מיני תוספות. לצד הפיתות הם מגישים גם פלטות עם ירקות, זיתים שגדלים אצלהם במשק ולאבנה עם שמן זית שהם מייצרים בעצמם. מחיר לאדם 65 שקלים (מיועד לקבוצות בלבד). ואל תגידו שלא ידעתם: שביל ישראל עובר ממש ליד.

 

כפר טבאש (ליד טבעון), 052-6941188‏, לא כשר

 

icook המטבח של דורון בר און

השף דורון בר און הוא איש מרתק ואחד המארחים היותר מעניינים שתרצו לבלוע בשקיקה את כל מה שהוא אומר ומבשל. עם הרקע החקלאי העשיר שלו הוא מיישם הלכה למעשה את הגישה של פארם טו טייבל, והביצים והגבינות מגיעות למטבח שלו ממשקים סמוכים במושב.

 (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)
(צילום: אורנה בן חיים)
  

את האירוח הוא מציע בסטודיו בוטיק שהוא הקים צמוד לבית שלו (שהדרך אליו היא אחת הדרכים היפות בארץ) במושב היוגב. מחוץ למתחם האירוח יש פטיו קטן עם רהיטי גן מעוצבים וסככה מעוטרת בגפנים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

הסטודיו שבו נערכות הארוחות הוא חלל מרווח עם דלתות זכוכית ענקיים שפונים לפטיו. יש בפנים מטבח פתוח ושולחנות אבירים שמציעים ישיבת בר גבוה או ישיבה רגילה. המקום פתוח לקהל הרחב פעמיים בשבוע בימי חמישי ושישי. בימי חמישי מתקיימות במקום ארוחות פארם טו טייבל ובימי שישי בראנצץ׳ חקלאי. מחיר הארוחה ביום חמישי תלוי בסוג המנה העיקרית שתבחרו (יחד איתה מוגשות גם 6 מנות ראשונות ללא עלות), ומחיר הבראנץ׳ של יום שישי הוא 80 שקלים.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
 

מושב היוגב, 04-9893247, לא כשר

 

ג׳לילה אירוח קולינארי בכפר זרזיר

ג׳לילה מזאריב היא אישה בדואית מודרנית, בעלת תואר ראשון במדעים ותואר שני במנהל מערכות חינוך. האירוח שלה משלב בין המטבח העדכני לשיטות בישול עתיקות כמו בורות באדמה (מטפונה), וזאת מתוך אמונה בכך שבכוחו של האוכל המסורתי לקרב בין הבריות כי הוא מחבר את כולם לשורשים.

 

יחד עם הבשרים והתבשילים שמתבשלים לפי הגישה הזו, היא מגישה גם סלטים מתובלים בירק שגדל אצלה בגינה ומנות כמו מקלובה. בסיום הארוחה ג׳לילה מגישה תה וקפה בכלים מסורתיים על מגש יפה ותוך כדי הארוחה היא תרצה על התרבות הבדואית ועל מקומה של האישה הבדואית בחברה.

 

האירוח בביתה אינו מזכיר אף אוהל בדואי למרות שהישיבה היא על גבי פוטונים. האירוח מיועד לקבוצות של 70-14 סועדים ומחירו 150-90 שקלים לאורח.

 

זרזיר, 052-8992511, לא כשר

 

איה על כוס קפה

בית קפה קסום שממוקם בחצר פרטית של איילת לביא, אישה המגישה כאן קפה טוב וארוחות בוקר קלילות (48 שקלים), שקשוקה וג'חנון ביתי. הדגש כאן הוא על האווירה הביתית והפסטורלית ועל הקפה האיכותי. מלבד ארוחת הבוקר יש גם כריכים וטוסטים, ומיצים סחוטים בקיץ או סחלב חם בחורף.

 (צילום: אייה על כוס קפה) (צילום: אייה על כוס קפה)
(צילום: אייה על כוס קפה)
 

היתרון כאן הוא שלמרות שמדובר על בית קפה ביתי, אין צורך בתיאום הגעה, אפשר פשוט להגיע וליהנות מכל הטוב שמוצע כאן. יש במקום סגירת חורף כך שגם אם נפלתם על יום חורפי במיוחד יהיה לכם חם ונעים כאן.

 

יקנעם המושבה (ב-ways אייה על כוס קפה), 054-8080227, שני-שבת 7:30-13:00, כשר חלבי

 

תומר בר מאיר

למרות שהוא רק בן 38 תומר עוסק בבישול כבר 20 שנה. הוא הספיק לחיות ולעבוד בסין במשך 7 שנים, ובארץ הספיק לעבוד לצד שף יוסי שטרית גם ב"קיטשן מרקט" וגם ב"אונזה" וב"משייה" אף שימש כשף קונדיטור.

 

היום הוא מציע שירותי שף פרטי, עושה סדנאות בישול וגם מציע אירוח אצלו בבית, כשההתמחות שלו היא במטבח הסיני. אפשר להתארח אצלו גם לארוחות "פארם טו טייבל" וגם לארוחות בשר בהן הוא משתמש בשיטות בישול מולקולריות וביסודות מעולם הסלואו פוד.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: דימה חבר)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: דימה חבר)
 

תומר גם מכין סורבה אקליפטוס והדס וצ'ילי מותסס, בשר כבוש בוויסקי מעושן ומנגו כבוש בתזקיק אתרוגים וזעפרן, והוא גם צולה בטטות במשך כל הלילה עד שהופכות לסוכריות, וגם מגיש פריקי ופרח בננה מאודים בעלי בננה. מחיר הסדנה 210-180 שקלים, מחיר הארוחה 320-280 שקלים (כולל שתיה).

 

סמטת הלוטם קרית טבעון, 052-5013835, לא כשר

 

פרויקטים חברתיים קולינריים

 

מבשלות דיאלוג - אוכל אתיופי

פרויקט חברתי שהוקם במגדל העמק לפני עשור על ידי יהודית יניב במטרה ליצור אינטראקציה ושיח בין האוכלוסיה האתיופית לאוכלוסיה המקומית. בפרויקט ההתנדבותי הזה משתתפות 12 נשים שעלו מאתיופיה ו-12 צבריות שמתכנסות למפגשי דיאלוג אחת לשבועיים, עורכות טקס קפה, אוכלות מטעמים ומדברות על החיים.

 

יניב גורסת כי בישול מקרב בין הנשים וסביבו יכול להיווצר שיח נשי, ולכן עליו מתבססים המפגשים שמתקיימים בבתי של אחת הנשים או בבית ספר קהילתי בעיר. נשות המיזם פוגשות קבוצות של עד 50 איש על מנת לחשוף את טקס הבונה - טקס קליה ומזיגה של הקפה תוך כדי אמירת ברכות המהווה את קבלת הפנים האתיופית. לאחר מכן אפשר לטעום מהלחם האתיופי דאבו וגם מהאינג׳ירה עם התבשילים.

 

מדובר על חווית מפגש מעניינת במיוחד כי כאן תוכלו להכיר את הנשים האתיופיות מקרוב, לשמוע על חייהן ולהכיר את התרבות שלהן ואת האופי המאוחד מיוחד של הקהילה. מחיר השתתפות הוא החל מ-25 שקלים לאדם.

 

מגדל העמק, ליצירת קשר ותיאום, יהודית יניב 050-7929210, כשר

 

מרכז נשים כעביה טבאש וחג׳אג׳רה - אוכל בדואי

מרכז הרווחה של שלושת הישובים הבדואים שבעמק יזרעאל הקים פרויקט קיימות מעשית שבו בשלניות בדואיות עברו הכשרה מקצועית ומעשית. היום הן מציעות אוכל בדואי ביתי שאפשר להזמין הביתה, לטיול או לאירוע, וגם מארחות קבוצות.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
  

מדובר על נשים אקדמיות שלא השתלבו במעגל התעסוקה, ועבורן קידום הבישול הביתי באמצעות פרויקט הרווחה הזה מהווה עידוד תעסוקתי, והן מציעות אוכל בדואי אותנטי שלא עבר התאמה לאף חיך. 

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)

יש להן עלי גפן, מסאחן, כרוב ממולא, מג׳דרה, טאבולה, פריקה, מקלובה, לוף ופטייר ממולא בכל מיני דברים טעימים. אחת הנשים למדה קונדיטוריה והיא מציעה מגשים של פטיפורים המשלבים עולם ישן ומסורתי עם עולם חדש של הקונדיטוריה. מגש פטיפורים לאירוע יעלה לכם 100 שקלים וסיר עם תבשיל בדואי בין 150-100 שקלים.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
 

לתיאום והזמנות: ג׳יהאן 050-2940154, לא כשר

 

דברים נוספים שכדאי להכיר באזור

 

שישי ללא תחתית ביקב עמק יזרעאל

מדי יום שישי מתקיים ביקב יזרעאל "שישי ללא תחתית". זה קורה החל משעות הבוקר ועד הצהריים, ותמורת 50 שקלים תוכלו לטעום ממבחר יינות היקב (ללא תחתית) לצד נשנושי לחם וגבינות ומנות חביבות (30-15 שקלים).

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: יח
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: יח"צ)

יש שם גם מוזיקה טובה ואנשים נעימים שחיים את העמק ואת החקלאות שבו, שיכניסו אתכם לאווירת סופ"ש כפרי.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: יח
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: יח"צ)
 

חנתון, 04-8708701, בימי שישי 14:00-10:00, כשר

 

קטיף עצמי בחוות "קטופותי"

חווה חקלאית השוכנת לא הרחק מ"חוות דרך התבלינים". ברדיוס של כמה קילומטרים מסביבה יש רק שדות ונוף שלא רואים כל יום. בחווה הזו מגדלים במיוחד עבור קטיף עצמי עגבניות שרי, מלפפונים, כרוב סגול ולבן, כרובית, סלרי, בצל ירוק ועשבי תיבול.

בתי אוכל בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בעמק יזרעאל(צילום: לין לוי)
 

כשתגיעו לכאן תקבלו סלסלה תמורת 25 שקלים, ותוכלו להסתובב ולקטוף חופשי להנאתכם. כל מה שנדרש מכם הוא להגיע עם נעליים נוחות. אחרי הקטיף תוכלו לבקר עם הילדים בפינת החי ובפינת היצירה וגם לאפות פיתות בטאבון. מחיר כניסה 45 שקלים לאדם.

 

בית לחם הגלילית, 054-5507480, שישי 14:00-9:00 (כניסה אחרונה 12:30), שבת 16:00-9:00 (כניסה אחרונה 14:30).

 

פסטיבל "טעמים בעמקים" יתקיים זו השנה ה-15 בין 25-14 בינואר. במסגרת הפסטיבל יתקיימו אירועים קולינריים במסעדות ובשווקים חקלאיים וגם אירוע ערבי יהודי מסביב למעין הסוסים בנחל ציפורי, תחרות בישול בקניון G יקנעם, טיולים מודרכים ופעילות לאורך נחל ציפורי. אירוע פתיחת הפסטיבל יערך במוזיאון העמק בקיבוץ יפעת ובו יהיו דוכני הסעדה של המסעדות המשתתפות בפסטיבל, יתקיימו טעימות מיינות של עמק יזרעאל והרכבים מוזיקליים שונים יופיעו על הבמה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
מה אוכלים בעמק יזרעאל?
צילום: לין לוי
מומלצים