החלקים הזעירים והכי חשובים בסמארטפון
סנאפדראגון 855, אקסינוס 9810, קירין 980 - מאחורי השמות המפוצצים האלה עומדות ערכות השבבים שאחראיות על היכולות הכי חשובות בסמארטפונים שלנו. כך תדעו כמה חדשה ומתקדמת הערכה במכשיר שאתם רוצים לקנות
מאחורי ראשי התיבות SoC מסתתר המושג "System on Chip" - מערכת על שבב. מטרתם של השבבים האלה היא לשלב את כל החלקים החשובים שקשורים לעיבוד באריזה זעירה. בשבב של סמארטפון תוכלו למצוא רכיבים דוגמת מעבד רגיל, מעבד גרפי, זיכרון, מודם סלולרי, כרטיס רשת אלחוטי, כרטיס קול, מודם בלוטות', מעבד וידיאו, בקר USB ורכיבים נוספים. שבבי SoC שמגיעים למחשבים זעירים, טאבלטים, טלוויזיות חכמות וקונסולות משחק ניידות - ולמוצרים אחרים שבהם קיימת מגבלת גודל - יכולים לכלול רק חלק מאלה, או יחידות עיבוד שונות לגמרי.
יש המון יצרנים של שבבי SoC, אבל בשוק הסמארטפונים שחקני ענק כמו Nvidia, ברודקום ואינטל כמעט שלא קיימים. החברות שכן תוכלו למצוא כאן עם נתח שוק משמעותי הן קוואלקום, סמסונג, אפל, וואווי ו-Mediatek.
אין עדיין נתונים על שוק השבבים לסמארטפונים ולטאבלטים ב-2018, אבל בסוף 2017 קוואלקום הובילה בפער ניכר. נתח השוק של סדרת Snapdragon שלה עמד על כ-42%, כשבמקום השני הייתה אפל עם 20%. Mediatek הייתה במקום השלישי עם 14%, סמסונג במקום הרביעי עם 11% ו-וואווי חמישית עם 8%. מאז, יש להניח שהמספרים מעט השתנו - וואווי, למשל, צברה פופולריות במהלך 2018 ועקפה את אפל בדרכה להפוך ליצרנית מכשירי הסלולר השנייה בגודלה אחרי סמסונג.
ואם כבר בסמסונג עסקינן, היא אומנם מייצרת שבבי SoC משלה תחת המיתוג Exynos, אך בחלק מהסמארטפונים שלה נמצאים שבבים של קוואלקום. אפילו במכשירי הדגל שלה,
הגרסאות האמריקאיות מגיעות בדרך כלל עם SoC של קוואלקום, כי רכיב שידור הרדיו בו תואם יותר לסטנדרטים האמריקאיים וכולל יכולות מתקדמות שנתמכות על ידי הרשתות האמריקאיות. כל שאר העולם מקבל את מכשירי הדגל האלה בגרסת Exynos.
כשאתם רוצים לרכוש סמארטפון, דגם ה-SoC שלו ייתן לכם לא מעט מידע לגבי היכולות שלו - כוח העיבוד, תמיכה בתקני שידור, זיכרון, צילום ועוד. זה יותר מידע מכפי שרובנו צריכים, אבל גם בלי לצלול פנימה אפשר בדרך כלל להבין ממספר הדגם מה בערך אתם מקבלים.
חייבים לומר שבמקרה של SoC, אי אפשר לאפיין בצורה אבסולוטית שערכת שבבים כלשהי היא "יותר מדי". במקרה של מעבד למחשב, נגיד, יש שלב שבו עלייה בכוח העיבוד לא תשפיע על רוב השימושים הביתיים. משתמשים במחשב כדי לגלוש באינטרנט, לא פותחים המון לשוניות ולא משחקים במשחקי וידיאו? ההבדל בין מעבד מסדרת i5 של אינטל לבין מעבד i7 לא יהיה מאוד מורגש. אבל בסמארטפונים המצב שונה: ככל שערכת השבבים טובה יותר, כך החוויה שתקבלו ביומיום תהיה טובה יותר.
זה לא רק בגלל כוח העיבוד, אלא גם בגלל אופטימיזציות שונות שמטרתן לחסוך בסוללה ולמנוע איטיות, מנגנוני עיבוד תמונה וכרטיס הקול המובנה. גם איכות הקליטה יכולה להיות מושפעת מה-SoC. אך עם זאת, ההתקדמות בשוק הזה בשנים האחרונות הובילה לכך שגם סדרות הביניים מספקות חוויה טובה (אבל לעיתים קרובות לא מעבר לכך).
עוד נקודה שעולה לעתים כאשר מדברים על ה-SoC קשורה, כביכול, לגודל של משהו. "14 ננומטרים", "10 ננומטרים", "7 ננומטרים". אבל מה זה אומר? בעבר, השמות האלה התייחסו לגודל של טרנזיסטור בודד בשבב, אך כיום מדובר בעיקר במיתוג שיווקי. זה איזשהו ניסיון להצביע על קפיצת מדרגה בתהליך ייצור, אבל לא מדובר במשהו מדוייק. כל קפיצת מדרגה כזו מאפשרת לייצר שבבים חסכוניים יותר באנרגיה, ולשים יותר מעגלים על שבב בלי לשנות את הגודל שלו, אך גם כאן קיים ערפל שיווקי. תהליכי 7 ננומטר של היצרנית TSMC (אחת מיצרניות השבבים הגדולות בעולם), למשל, דומים לתהליכי 10 ננומטר של אינטל.
מעוניינים לקנות מכשיר חדש? הנה המידע שחשוב לדעת על ערכות השבבים של היצרניות הגדולות:
קוואלקום
כמו יצרנים רבים אחרים, גם קוואלקום עובדת עם סדרות ממוספרות. סדרה 8 היא החזקה ביותר, סדרה 7 נמצאת קצת מתחתיה, סדרה 6 נמצאת במכשירי הביניים וסדרה 4 מיועדת לסמארטפונים זולים יחסית.
רוב מכשירי הדגל שישתמשו ב-SoC של קוואלקום במהלך 2019 יגיעו עם Snapdragon 855. קוואלקום הכריזה עליו בדצמבר האחרון, ואת המכשירים הראשונים שהוא נמצא בתוכם נתחיל לראות כבר בחודשים הקרובים. מכשירי 2018 המובילים שכללו סנאפדראגון הגיעו עם דגם מספר 845, ומכשירי 2017 עם סנאפדראגון 835.
סדרה 7 היא סדרה חדשה יחסית שהוכרזה במאי, והמכשירים הראשונים המשתמשים בערכת השבבים סנאפדראגון 710 החלו להגיע לשוק בחודשים האחרונים. מבחינת הביצועים, ה-SoC הזה מתאים למכשירים שמנסים להציג ביצועים טובים מאוד במדרגת תקציב נמוכה יותר מזו של מכשירי דגל אחרים. לא תופתעו כנראה לגלות כי רוב המכשירים שמשתמשים כבר כיום בסדרה הזו מגיעים מסין, ממותגים כמו Vivo ושיאומי - אך גם נוקיה וסמסונג משתמשות בערכת השבבים הזו.
התוספת החדשה ביותר לסדרה 6, שבה מצוידים מאות דגמים של מכשירי ביניים, היא סנאפדראגון 675. המכשירים הראשונים עם ערכת השבבים הזו יגיעו לשוק בקרוב, ומבחינת המפרט נראה שלא יהיה הבדל משמעותי בכוח העיבוד בינם לבין מכשירים עם סנאפדראגון 710 ה"יוקרתי" יותר. עם זאת, המודם שלו יהיה איטי יותר, ולא תהיה לו תמיכה בצילום HDR.
שאר הדגמים בסדרה 6, וכן סדרה 4 כולה, ממוספרים בצורה שכאילו נועדה לבלבל. אם אתם נתקלים ב-SoC כזה, כדאי לכל הפחות לחפש במנוע החיפוש הקרוב למקום מגוריכם מאיזו שנה הוא - ערכות שבבים ותיקות יתקשו להתמודד עם תוכנות חדשות, יהיו יעילות פחות מבחינת צריכת סוללה ויקשו על היצרן להפיץ למכשיר גרסאות חדשות של אנדרואיד.
סמסונג
אצל היצרנית הקוריאנית המצב קל יותר: סדרה 9 היא המתקדמת ביותר - דגם 9810 הגיע למכשירי הדגל של שנה שעברה ודגם 8895 למכשירי הדגל של 2017. סדרה 7 מיועדת למכשירי ביניים, וגם כאן כדאי לבדוק את מספר הדגם המדויק כדי להבין מאיזו שנה החומרה. אך מכיוון שהשבבים האלה מגיעים רק למכשירי סמסונג ומייזו, בדרך כלל הם מאותה שנה שבה יצא המכשיר.וואווי
כאן המצב נהיה עוד יותר פשוט: קירין 980 הוא ה-SoC במכשירי הדגל החדשים מסדרת מייט 20, קירין 970 היה ב-P20 ובמייט 10, וקירין 960 היה שנה לפניו. 7 היא סדרה חדשה יחסית למכשירי ביניים, ו-6 היא סדרת הביניים הישנה - שבה ערכת השבבים הרלוונטית היחידה היא 659, אך גם היא כבר בת שנה וחצי.
אפל
לאפל אין סדרות של ערכות שבבים לסמארטפונים אלא רק סדרה אחת - והיא משמשת את החברה גם לאייפדים. ה-A12 הוא השבב הנמצא באייפונים החדשים ביותר, ה-A11 באייפונים מלפני שנה, ה-A10 באייפונים של 2016 וכך הלאה.