שוברים עמימות: ליידע את האיראנים על מה שמחולל סולימאני
נשיא איראן מתנגד, אך מפקד "כוח קודס" ממשיך להשקיע מיליונים בסיוע לחיזבאללה ולחמאס, ובהתבססות בסוריה. זה מה שעומד מאחורי דברי הרמטכ"ל ונתניהו, שלפיהם חיל האוויר תקף אלפי מטרות בסוריה, כולל על ידי יחידות מיוחדות וטילים קרקעיים
הרמטכ"ל אמר כי צה"ל תקף אלפי מטרות בסוריה, ראש הממשלה חשף כי ישראל היא שאחראית לתקיפה בדמשק בסוף השבוע - והרקע להחלטה לכאורה "לשבור את העמימות" נעוץ דווקא במתרחש בתוך איראן. ברפובליקה האיסלאמית מתנהל כמעט שנה ויכוח ער בשאלה עד כמה צריכה איראן להיות מעורבת בסכסוכים מחוץ לגבולותיה, ולבזבז לשם כך תקציבי ענק.
התומכים במעורבות האיראנית בחתרנות ברחבי המזרח התיכון, כולל בסיוע לחיזבאללה, לג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני ולחמאס, הם האייתוללות השמרנים ואנשי משמרות המהפכה. קאסם סולימאני, ש"כוח קודס" שהוא מפקד עליו הוא חלק ממשמרות המהפכה, כפוף ישירות למנהיג הרוחני והפוליטי העליון, עלי חמינאי, שתומך בפעולותיו ומאשר לו תקציבים לזרוע הביצוע החיצונית של יצוא המהפכה. כלומר, לכוח קודס שסולימאני עומד בראשו.
מחנה המתנגדים למעורבות בפעילות צבאית וחתרנית של איראן בחו"ל כולל את הנשיא חסן רוחאני וקבוצה נכבדת של אייתוללות התומכים בו, בהם גם רפורמיסטים. רוחאני טוען שאיראן צריכה להתבסס על פיתוחים צבאיים ועל הכנות לעימותים שמחזקות את איראן אסטרטגית, בתנאי שייעשו בתוך איראן ולא מחוצה לה. המחנה בהנהגת רוחאני טוען שכל המיזם של בניית הציר הראשי הרדיקלי, כולל מיליציות בעיראק, חיזבאללה בלבנון והפלסטינים - אינו כדאי, וגוזל משאבים שנחוצים להתעצמות האסטרטגית האיראנית.
לכן תומך רוחאני בתוכנית הטילים הבליסטיים שמפתחת איראן, והוא גם תומך עקרונית בתוכנית הגרעין הצבאית האיראנית, אבל דורש להפחית למינימום את המעורבות בלבנון, בסוריה, בעיראק, ברצועת עזה ובגדה המערבית. עקב התנגדותו של רוחאני אכן צומצמו התקציבים שמופנים לחיזבאללה, לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני - במיוחד אחרי שנכנסו לתוקף הסנקציות האמריקניות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ. הסנקציות הוטלו עקב פרישת טראמפ מהסכם הגרעין עם איראן, והן כוללות בין היתר איסור חלקי על יצוא נפט מאיראן ועל עסקאות בינלאומיות, פיננסיות ומסחריות עם איראן.
עובדות אלה נחוצות כדי להבין מדוע לפתע החליטה ישראל לכאורה "לשבור עמימות" ביחס לפעולות שהיא מבצעת במסגרת המב"ם (המערכה שבין המלחמות) נגד ההתבססות האיראנית בסוריה, נגד העברת נשק איכותי לחיזבאללה ונגד פרויקט שיפור הדיוק של טילים ורקטות שנמצאים בסוריה ובלבנון.
בריאיון ל"ניו יורק טייימס" אמר הרמטכ"ל כי ישראל ביצעה אלפי תקיפות כאלה - מרביתן מהאוויר, ואחרות על ידי יחידות מיוחדות ועל ידי טילים קרקעיים. ראש הממשלה חזר על עובדות אלו בישיבת הממשלה היום. אחת הסיבות לכך יכולה להיות כי בישראל מעוניינים לוודא כי ההנהגה האיראנית מודעת לאבידות ולנזקים שנגרמים לכוחות האיראניים בסוריה, תחת פיקודו של סולימאני, ולכך שהשקעותיה יורדות לטמיון בניסיונות ההתבססות בסוריה.
לישראל יש יתרון מודיעיני ואווירי וגם בתחומים אחרים, ועקב כך לא הצליח סולימאני להתבסס בסוריה, ולמעשה בזבז בכך עשרות ואף מאות מיליונים לשווא. אבל באיראן מניחים לו בינתיים להמשיך בפעילות ההרפתקנית שלו, שנועדה להקנות לאיראן ולאנשי הזרם השיעי את ההגמוניה במזרח התיכון.
איראן כבר קיצצה חלק מהתקציבים לחיזבאללה, לג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני ולחמאס - אבל הוויכוח נמשך, וישראל מנסה להבהיר לכל המחנות באיראן מהי האמת. ישראל מעוניינת שבאיראן יידעו כי המאמצים הללו של סולימאני, שישראל סיכלה בשנים האחרונות, עלו לאיראנים סכומי עתק שחסרים כל כך לרווחת האוכלוסייה. לכן, בישראל החליטו "לשבור עמימות" כדי שגם באיראן יידעו, סוף-סוף, למה בכירים במשמרות המהפכה חוזרים מדי פעם מסוריה בארונות.