שנתיים לרפורמה: 248 אלף הצטרפו לקרנות הפנסיה המוזלות
שנתיים מאז השקת רפורמת קרנות הפנסיה המוזלות, בדיקת "ממון" מעלה: כמעט 250 אלף חוסכים הצטרפו אליהן, מתוכם כ-54 אלף מצטרפים במסגרת המכרז החדש שהחל בנובמבר האחרון
הוכרזו קרנות הפנסיה המוזלות החדשות
- האם נרוויח ממהפכת הפנסיה? מנהלי הקרנות מנסים לשכנע אותנו שכן
- רוצים הנחה בדמי הניהול? אל תחכו שקרן הפנסיה תעשה את העבודה
בנובמבר 2016 ערכה רשות שוק ההון מכרז לבחירת שתי קרנות פנסיה בדמי ניהול מוזלים שיהיו קרנות ברירת המחדל (או בשמם האחר הקרנות הנבחרות) למשך שנתיים. במכרז זכו הלמן אלדובי ומיטב דש. לקראת נובמבר 2018 נערך מכרז נוסף ובו נבחרו ארבע קרנות: אלטשולר שחם, מיטב דש, פסגות והלמן אלדובי.
מתוך 248,400 המצטרפים מאז החלה הרפורמה, 194,200 הצטרפו במכרז הראשון (עד אוקטובר 2018) ו-54,200 הצטרפו בהליך החדש, החל מנובמבר 2018. בהערכה כי שיעור המצטרפים יימשך, מדובר בקצב צפוי של כ-300 אלף מצטרפים בשנה לקרנות הנבחרות. על פי נתוני רשות שוק ההון, מדי שנה מצטרפים לקרנות הפנסיה כ-400 אלף איש, כך ש-75% מהמצטרפים לקרנות הפנסיה צפויים להצטרף לאחת הקרנות המוזלות.
הליך בחירת קרנות ברירת המחדל, אותו הוביל המשנה לממונה על שוק ההון והאחראי על תחום הפנסיה ברשות, הראל שרעבי, נועד לחייב את המעסיקים לצרף לקרנות המוזלות את כל העובדים שלא הגדירו לאן להפקיד את כספי הפנסיה שלהם. מטרה נוספת היא לאפשר לציבור הרחב, שכירים ועצמאים כאחד, להצטרף לקרנות המוזלות וליהנות מדמי ניהול נמוכים במיוחד, שיובטחו להם לעשר שנים לפחות.
כאשר העובד לא מודיע למעסיק לאן להעביר את ההפקדות החודשיות לפנסיה, המעסיק הוא זה שבוחר עבורו את החיסכון. כתוצאה מכך, מאות אלפי עובדים שלא בחרו בקרן פנסיה ספציפית מנותבים מדי שנה על ידי מעסיקיהם לקרנות פנסיה, חלקן בדמי ניהול גבוהים במיוחד שנוגסים מהחיסכון עשרות אלפי שקלים במרוצת השנים. מבדיקת ממון עולה כי מתוך כ-54 אלף מצטרפים חדשים לקרנות ברירת המחדל מאז נובמבר האחרון, כ-40 אלף צורפו על ידי המעסיק (כ-75%).
"90% יצטרפו לקרנות הנבחרות"
לדמי הניהול השפעה דרמטית על החיסכון שייצבר במרוצת השנים עד הפרישה. כל הפחתה של אחוז בדמי הניהול מההפקדה או עשירית האחוז בדמי הניהול מהצבירה, משמעותה תוספת של עשרות ואף מאות אלפי שקלים במרוצת השנים והגדלה של קצבת הפנסיה העתידית.
נוסף להפחתת דמי הניהול, הליך הבחירה החדש, בנובמבר, נועד לפתוח את שוק הפנסיה לתחרות ולצמצם את הריכוזיות הקיימת בענף הזה. לכן גם נקבע כי ייבחרו ארבע קרנות ולא שתיים כמו במכרז הקודם.
כיום פועלות בישראל תשע קרנות פנסיה. חמש מהן נמצאות בבעלות חברות הביטוח - מגדל, מנורה, כלל, הראל והפניקס, השולטות בחיסכון הפנסיוני של הציבור ומחזיקות בנתח של 95% מסך החסכונות.
בתגובה לנתונים שחשפנו ומתפרסמים כאן לראשונה, אומרים מנהלי קרנות הפנסיה הנבחרות כי נתוני החודשיים האחרונים מאז יצא לפועל המכרז החדש, מעודדים במיוחד מבחינתם ונראה כי קצב המצטרפים ילך ויגבר.
לדברי מנכ"לית פסגות גמל ופנסיה, יפעת מזרחי: "העובדה שרוב החוסכים החדשים בקרן הפנסיה הנבחרת צורפו על ידי מעסיקים רק מעידה על המפץ הגדול שמחכה לנו במארס השנה. פקיעתם של הסכמי ברירת המחדל הישנים של המעסיקים (שתתרחש בחודש מרס ותחייב אותם לבחור בקרנות ברירת המחדל עבור עובדיהם או לצאת למכרז חדש – א.ר.) תביא עימה הצטרפות במספרים מאוד גדולים לקרנות הנבחרות".
איתי ברדה, מנכ"ל הלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, אומר כי "רואים כבר בשלב זה של הרפורמה את הבעת האמון של המעסיקים והלקוחות אשר הובילה לכך שהיקף המצטרפים אלינו הוא הגבוה ביותר. להערכתנו בשנת 2019, 90% מהמצטרפים לקרנות הפנסיה יצטרפו לקרנות הנבחרות ולא לחברות הביטוח".
יאיר לוינשטיין, מנכ"ל הפנסיה והגמל באלטשולר שחם, מוסיף "פנסיה היא המוצר הפיננסי החשוב ביותר שירכוש אדם במהלך חייו והמודעות לכך הולכת וגוברת. מדובר ביריית הפתיחה בלבד, ואני בטוח כי בהמשך נראה מצטרפים רבים נוספים המחפשים את המוצר שישיא להם את החיסכון המרבי בגיל הפרישה".
דברים דומים אומר גם טדי לין, מנכ"ל מיטב דש גמל ופנסיה, ומציין "אנחנו מעודדים את הציבור להצטרף לקרנות הנבחרות ישירות או דרך סוכני הביטוח, כפי שמאפשרים לנו תנאי המכרז החדש".