לא רק אוכל: מיזמי קולינריה חברתיים
הכירו את האנשים שיזמו מיזמים קולינרים חברתיים, ומנסים לעזור ולתרום - דרך האוכל והצלחת
אוכל נוגע באנשים. הוא מעלה זיכרונות ולפעמים מזין לא רק את הגוף, אלא גם את הנפש. לא הרבה יודעים שיש בארץ קולינריה חברתית ענפה, שמציגה הלכה למעשה איזה דברים נהדרים אפשר לעשות עם אוכל, ועד כמה חשוב חלקו בהפיכת העולם שלנו לטוב יותר.
ישנם בארץ לא מעט כאלה שיזמו מיזמים, הקימו עמותות ויצרו סביבם רשת של אנשים טובים שמוכנים לתרום ולעזור - ורבים מהם הם חלק מהעולם הקולינרי. האנשים הללו, פועלים לרוב מתוך אמונה שהחיבור בין אוכל לנפש הופך את האוכל לכלי, ומאמינים שבאמצעות הכלי הזה אפשר לשנות מציאות.
מלבד מקומות המעסיקים אנשים עם צרכים מיוחדים כמו, למשל, יקב טוליפ ורשת בתי הקפה - ״קפה טוב״ מקבוצת ״שכולו טוב״ שמונה שבעה סניפים בפריסה ארצית, פועלים בארץ גם פרויקטים קולינריים שמטרתם להחזיר נשים למעגל התעסוקה, ביניהם "סירים וסיפורים" בבית שאן והפרויקט הארצי - "נשים מבשלות"; קרן "דואליס" המכשירה ומעסיקה בני נוער בסיכון במספר מסעדות בארץ, ועמותת "שלווה", המפעילה בתי קפה שבהם עובדים אנשים בעלי מוגבלויות. גם עמותת "קיימא" פועלת לשיפור חייהם של בני נוער בסיכון, באמצעות עבודת אדמה במספר חוות חקלאיות שהוקמו ברחבי הארץ במיוחד למען מטרה הזו.
חוץ מכל אלה, פועלים בארץ עשרות מיזמים חברתיים נוספים שהופכים את העולם שלנו לטוב יותר באמצעות אוכל, בין אם על ידי אספקת מזון לנזקקים, הכנת אוכל לתשושי נפש ולקשישים או באמצעות חלוקת כריכים לילדים נזקקים שאין להם ארוחת עשר.
Betzavta
"בצוותא" אמנם לא נחשבת לעמותה אלא לחברה קטנה, אך המקימים של המיזם הזה ואלו שמפעילים אותו במשך השנתיים האחרונות - ניב סער ואורי פרל, שביום-יום עובדים בחברת הייטק במשרה מלאה - עושים זאת ללא מטרות רווח.
מטרת "בצוותא" הוא לקשר בין תיירים מכל העולם המגיעים לישראל לבין משפחות, זוגות או שותפים מקומיים, שיארחו אותם לארוחת ערב ישראלית, במהלכה ייחשפו התיירים לישראל האמיתית ולישראלים בפרט, ולא רק באמצעות אתרים תיירותיים שונים. או במילים אחרות - ניסיון לשפר את ההסברה הישראלית בדרך מקורית וטעימה.
אז איך זה עובד? האורחים משלמים מחיר קבוע של 39 דולרים עבור סועד בוגר ו-20 דולרים עבור ילד, רק על מנת לכסות את עלויות חומרי הגלם וצורך תחזוקת אתר האינטרנט של המיזם. בימים אלו, אגב, משקיעים השניים את מרב המאמצים לגייס מארחים המתגוררים באזור המרכז, שיסכימו לארח לארוחת ערב תיירים שיגיעו לתחרות האירוויזיון שתתקיים בתל אביב בחודש מאי הקרוב.
ליצירת קשר: דרך דף הפייסבוק - Betzavta - The Israeli Dinner Experience
החברה למעשים טובים
דביר מעוז מאמין שלא צריך להיות שף כדי להכין פלאפל, המבורגר או פיצה, ושהדבר הכי חשוב בבישול הוא ליהנות מהתהליך יחד עם אנשים אחרים. מעוז סבור גם שאוכל הוא לא רק מזון לגוף, אלא גם מפגש חברתי לכל דבר.
לפני כחצי שנה, במקביל לעבודתו כמעצב אתרים, הקים מעוז את עמותת "חברה למעשים טובים" במסגרתה, פעמיים בשבוע הוא מבשל ארוחות יחד עם בעלי מוגבלויות, ניצולי שואה, חיילים בודדים, נוער במצוקה וקבוצות נוספות שעבור האנשים שמרכיבים אותן, הכנת האוכל והארוחה המשותפת - משמעותיות מאוד, ואף מסייעות להן בהתמודדות עם הבדידות שחלקם חווים במהלך שגרת היום-יום.
את חומרי הגלם לארוחות הללו תורמים מתנדבים שונים מרחבי הארץ, ולפעמים מעוז רוכש אותם מכספו הפרטי. אבל האוכל, כאמור, משמש כאן כאמצעי בלבד, והמטרה היא להעניק לאנשים הללו חוויה מהנה וכיפית עם חברה נעימה ותומכת. לעמותה יש אתר מסודר, קבוצה בפייסבוק וגם קבוצת וואטצסאפ, אליהן אפשר להצטרף בקלות ולקחת חלק בפעילויות השבועיות שמתוזמנות שם.
ליצירת קשר: דף פייסבוק החברה למעשים טובים; וואטצסאפ: 054-7713399
מאיר השמן
מאיר שואף, הידוע גם בכינויו - "מאיר השמן", היה בעברו הבעלים של משרד לשיווק דירות של שיכון ופיתוח. בשנת 2000 עבר אירוע מוחי, ובמהלך השיקום - שכלל גם ריפוי בעיסוק - החל לבשל ב"בית השנטי" (בית חם לנוער בסיכון).
בשנת 2003, כשהבין שהבישול עבור נזקקים היא, למעשה, השליחות של חייו, הקים מטבח קצה בקומת קרקע של בניין מגורים בבת ים. במקום הזה, שמכונה "המטבח של מאיר השמן", הוא מכין 800 כריכים מידי יום, אותם הוא מחלק בבתי ספר לילדים ממשפחות נזקקות.
לפני עשור, המטבח הזה אירח מדי יום שישי סדנאות שף אותם העבירו שפים ישראלים מוכרים. כיום, בשל גילו של מאיר שמקשה עליו לתפעל את העסק, הסדנאות הללו מתקיימות רק אחת לחודש-חודשיים, כשאת כולן מעבירים השפים בהתנדבות מלאה והתשלום עבורן משמש את מאיר להפעלת המטבח שלו במהלך השבוע. על מנת להתעדכן איזו סדנה צפויה להתקיים בקרוב, מומלץ להרים טלפון למאיר או לבדוק בדף הפייסבוק של המיזם.
דניאל 67 בת ים, 03-5071614, בפייסבוק: המטבח של מאיר השמן
רובין פוד
מסעדה שהוקמה באמצעות מימון המונים על ידי האקטביסט שי רילוב, השף קובי קרולה ונועה קוזקבמטרה, במטרה לצמצם את בזבוז המזון בישראל, ופועלת על פי שני עקרונות מעניינים ולא שגרתיים, ודאי לא בתחום המסעדנות: העיקרון הראשון הוא שכל סועד משלם כאן כרצונו, והעיקרון השני הוא שכל המנות מיוצרות במסעדה מחומרי גלם שרבים מכם היו זורקים או לא רוכשים מלכתחילה. למה הכוונה? פירות וירקות מצוינים לאכילה, אך בעלי מראה חיצוני לא מאוד מגרה; חטיפי גרנולה שרשום עליהם שהם אורגניים, אך אין דרך להוכיח זאת ויש דוגמאות נוספות.
במטבח המסעדה, שתופסת את עיקרון הקיימות כערך עליון, עומד השף קובי קרולה ולצידו עובדים מתנדבים שמבשלים יחד עימו את המנות שבתפריט. אגב תפריט, אין כאן מחירים ובמקום קופה יש קופסה.
"רובין פוד" הוא בית האוכל החברתי הראשון מסוגו בארץ, שמלבד להציל מזון מקיימים בו מדי יום חמישי גם ערבי תרבות שכוללים הרצאות בנושאים חברתיים שונים.
סירקין 26 שוק תלפיות חיפה, 052-7500983, שני-שלישי, שישי 16:00-11:00, רביעי 16:00-11:00, 22:00-19:00, חמישי 16:00-11:00, 23:00-20:00, כשר
Chefs For Peace
עמותה שהוקמה ב-2001 על ידי קבורק אלמיאן - מנהל מחלקת מזון ומשקאות במלון היוקרה הירושלמי "וולדורף אסטוריה" - שמטרת ליצור פלטפורמה לפעילות קולינרית בניסיון לקדם דו קיום בין יהודים, מוסלמים ונוצרים, מתוך אמונה כי אוכל מקרב לבבות ומגשר על פערים תרבותיים.
בכל פעילות שיוזמת העמותה, משתתפים שפים משלוש הדתות, ותמורת תשלום סמלי הם מבשלים ארוחות, עורכים סיורים ומקיימים סדנאות בישול. בין השאר, העמותה יזמה גם את הקמתה של מסעדת הפופ אפ - "המטבחנא", שפעלה בשוק "שרונה מרקט" לאחר הפיגוע שהתרחש שם בשנת 2016.
האירועים שיוזמת העמותה מועברים בתשלום עבור קבוצות סגורות, וחברי העמותה גם מוזמנים לנסיעות לחו"ל על מנת לספר את הסיפור הישראלי-פלסטיני. בעמותה עצמה פעילים 26 שפים, ביניהם השף-קונדיטור ומרצה בבתי ספר לבישול - איברהים אבו סיר, השף משה בסון, ג'וני גוריק, בעל מספר מסעדות שף ושופט ב"מאסטר שף" הפלסטיני, השף ירון וינקלר ונוספים.
ליצירת קשר: דף פייסבוק: Chefs For Peace או 053-6210255
The Natural Step (או TNS)
ארגון שהוקם ב-2012, במטרה להטמיע קיימות בחברה הישראלית על ידי קידום הצמצום של בזבוז המזון בארץ. או במילים אחרות - הפעילות של המיזם נועדה כדי להפסיק את מה שכולנו עושים על בסיס יום-יומי בלי לשים לב - לזרוק רבע מהמזון שקנינו לפח.
במסגרת The Natural Step, פועלת מעבדה לחדשנות וקיימות ומתקיימים אירועים העוסקים בנושאים שונים הקשורים לבזבוז מזון, תוך הצגת המושג "קיימות" כקונספט קולינרי, חברתי ותרבותי.
לאירועים הללו - שנערכים מדי שנה במשך שלוש השנים האחרונות - מוזמנים שפים ישראליים מוכרים, המציגים את שיטות הבישול המסורתיות שנזנחו בעולם המערבי, באמצעות הפיכת הירקות והפירות שנזנחו בשוק הסיטונאי בשל מראם החיצוני - לארוחה ססגונית. האירוע האחרון שהתקיים לפני כחודש, עסק בתעתוע השפע שקיים בתרבות שלנו, במיוחד בתחום האוכל.
ליצירת קשר: דרך אתר העמותה
בית קפה של עמותת "מתגייסים למען חולי לוקמיה"
בית קפה ביתי בחיפה, שכל הכנסותיו נתרמות לחולי לוקמיה. הוא הוקם על ידי יו"ר עמותת "מתגייסים למען חולי לוקמיה", רינה דהן, וסגניתה - מרינה לויש. השתיים עובדות יחד בבית החולים ״כרמל״ שבחיפה, ובמקביל מנהלות גם את בית הקפה שם.
במקום שלהן הן מציעות מאפים, טוסטים ומרקים, הכול ביתי ופרי יצירתן של השתיים (מרק יעלה לכם כאן עשרה שקלים, ועל קפה ומאפה תשלמו 15 שקלים). צמוד לבית הקפה פועלת חנות צדקה המציעה דברים לבית, ובדומה לקפה - גם ההכנסות כאן מועברות כולן לחולי לוקמיה.
חיים ויצמן 2 חיפה, ראשון-שני, רביעי-חמישי 19:00-9:00, שלישי ושישי 14:00-9:00
חנהל'ה - חממת נתינה למען האחר
"חנהל'ה" זה לא ארגון ולא עמותה, אלא פשוט קבוצה של חברים שעושים דברים טובים. היא הוקמה לפני כארבע שנים על ידי יהודה בן יעקב, שאחרי שקיבל אירוע לבבי החליט להקדיש את חייו למען ניצולי השואה שחיים במוסדות פסיכיאטריים, למען ילדים בעלי מוגבלויות ולשאר האנשים ה"שקופים", להגדרתו, בחברה הישראלית.
ב"חנהל'ה" עורכים ארוחות חגיגיות שמכינים טובי השפים הישראלים, שמתנדבים לבשל גם בבתי ספר לילדים שנמצאים על הספקטרום האוטיסטי, במעונות של ילדי אקי"ם וגם עבור בני נוער בסיכון.
אגב, מכיוון שלא מדובר בעמותה, אין אפשרות לתרום להם כסף או להעביר דרכם כסף לציבור שעימו הם עובדים, אבל כן אפשר להציע עזרה ולהתנדב.
מעוניינים לעזור? במסגרת בית הספר "עושים בישול", ייערכו בתחילת פברואר ארבע סדנאות בישול אותן יעבירו השפים ארז קומרובסקי, יוסי שטרית, יהודה רתם ועוד, כשהתשלום עבור הסדנה ישמש לגיוס עובדים במעונות לניצולי שואה תשושי נפש.
ליצירת קשר בפייסבוק: חנה'לה - חממת נתינה האחד למען האחר, או יהודה 052-8721071
פרויקטים חברתיים נוספים שכדאי להכיר:
- פרויקט "אורנשטיין" שמפעיל את "קהילת מבשלת" בקרית אונו, במסגרתה מתנדבות מהקהילה מבשלות ומספקות מדי יום ארוחות חמות לקשישים שאינם יכולים לבשל לעצמם.
- פרויקט "כרובית", במסגרתו לפני החגים מחולקות אלפי חבילות מזון לקשישים ולנזקקים.
- "המטבח של טוביה" מטעם עמותת "אנוש", שמכשירה בעלי לקויות נפשיות לעבודה במטבח, ופרויקט "נשים מבשלות שלום" בגבעת חביבה, במסגרתו נשים ערביות ויהודיות נפגשות סביב אוכל ובישול.