"אין שוויון הזדמנויות": דוברי ערבית בלי שיעורים מקוונים
הערבים, הבדואים והדרוזים נבחנים בערבית - אבל השיעורים בפורטל החדש של משרד החינוך בעברית בלבד. האגודה לזכויות האזרח: "אפליה אסורה, מונע שוויון הזדמנויות בחינוך". המשרד: "פועלים לצמצום פערים"
לאחרונה השיק משרד החינוך פורטל לימודים חדש שמטרתו להעניק שיעורי עזר מקוונים במתמטיקה, אנגלית, הבעה ולשון, ואולם על אף המטרה החיובית, נראה שרבע מתלמידי ישראל - ובהם תלמידים דרוזים, בדואים וערבים – כלל לא יוכלו ליהנות מהשירות החדש. הסיבה: למעט השיעור "עברית לדוברי ערבית" – האתר כולו, שהושקעו משאבים רבים לפיתוחו, הוא בעברית.
בעקבות השקת האתר, שיגרה השבוע האגודה לזכויות האזרח מכתב חריף בעניין למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב וקראה לו להתאים את הפורטל החדש גם לתלמידים ששפת אמם היא ערבית. על פי נתוני משרד החינוך, יותר מ-25 אחוזים מהתלמידים במערכת החינוך ב-2017 היו מהמגזרים שאינם דוברי עברית כשפת אם - ערבי, בדואי או דרוזי.
הפורטל החדש מיועד לתלמידים בחטיבות הביניים ובתיכונים, ובו הם יכולים לבחור בין כמה סוגים של למידה וירטואלית: שיעור פרטי, שיעור קבוצתי או קורס כולל. מטרת המערכת היא לתת מענה ציבורי לשיעורים הפרטיים היקרים, אשר הורים רבים אינם יכולים לממנם.
מדו"ח של הרשות הארצית למדידה והערכה של משרד החינוך מ-2017 עולה כי קרוב למחצית מהתלמידים בתיכון מסתייעים בשיעורים פרטיים. הקמת האתר מצטרפת לשורה של מהלכים שקידם משרד החינוך בשנים האחרונות, שבאה לתת מענה לאותה בעיה, ובהם הכנה בקבוצות וואטסאפ, מרתונים לפני בחינות הבגרות ושיעורי תגבור.
ואולם, מבדיקת הפורטל עולה כי השיעורים במתמטיקה ובלשון מועברים בעברית בלבד, השיעורים באנגלית מועברים בעברית ובאנגלית והשיעור היחידי שמועבר בערבית הוא "עברית לדוברי ערבית". יש להדגיש כי התלמידים במגזר הדרוזי, הערבי והבדואי נבחנים בשפה הערבית בבחינות הבגרות שלהם במגוון המקצועות.
עו"ד טל חסין מהאגודה לזכויות האזרח כתבה לאבואב כי "קיומו של פורטל המספק שירות חיוני ומיועד כמעט לחלוטין לתלמידים יהודים ששפת אמם עברית והעדרו של פורטל מקביל בערבית, לתלמידים הערבים, מהווה אפליה אסורה, פוגע בזכותם של תלמידים ערבים לחינוך ולשוויון וחותר תחת העיקרון החוקתי של שוויון הזדמנויות בחינוך".
משרד החינוך: שורת תוכניות לקידום החברה הערבית
בכל הנוגע לציונים בבחינות המיצ"ב ואחוזי הזכאות לבגרות – הפערים בין תלמידים יהודים וערבים בשנים האחרונות אמנם הצטמצמו, אך הם עדיין משמעותיים. לטענת האגודה, הפורטל דווקא יכול לסייע בצמצום אותם פערים. "אנו מבקשים כי הפורטל יונגש ויותאם בהקדם לתלמידים הערבים, וכי השיעורים במקצועות השונים יילמדו אף בערבית, וכי יתווסף מקצוע ייחודי לתלמידים הערבים – ערבית", כתבה עו"ד חסין.
זהו אינו המקרה הראשון שבו שירותים ציבוריים בתחום החינוך מונגשים בעברית בלבד. בחודש שעבר פורסם לראשונה ב-ynet כי על אף התחייבותה של השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל לפתוח קורסי הכנה וירטואליים לפסיכומטרי בעברית וערבית, הקורס שנפתח בפועל לאחרונה מוצע בעברית בלבד, וזאת אף שבשנת 2017 יותר משליש מהנבחנים בבחינה הפסיכומטרית עשו זאת בשפה הערבית.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "במסגרת מדיניות המשרד לצמצום פערים הוא מוביל שורה של תוכניות לקידום החברה הערבית. לאור זאת, במהלך השנים האחרונות הוא יצא לדרך, בין היתר עם, מודל התקצוב הדיפרנציאלי במסגרתו גדל לאין שיעור התקציב לתלמיד. תוספת משמעותית זו מאפשרת לבתי הספר לתת תגבור לימודי בתחומי הדעת הנדרשים.
"לצד זה, במסגרת התוכנית הלאומית לקידום המתמטיקה המשרד הקצה לטובת המגזר הערבי תוספת של שעות לימוד, חונכות וירטואלית, שיעורים פרטיים בקבוצות וואטסאפ ומרתונים לקראת בגרויות. גם באנגלית מוקצים לבתי הספר תוספת שעות לצורך תגבור לימודי והכנה לקראת הבגרויות. אשר לפורטל, יצויין כי הוא מעמיד לרשות התלמידים מורים דוברי ערבית אשר נותנים שיעורים בשפה הערבית", מסרו במשרד.
נדגיש כי השיעורים המועברים על ידי מורים דוברי ערבית מועברים בעברית וכי במשרד לא נקבו במספר המורים דוברי ערבית הפועלים במסגרת הפורטל.