קניות ברשת? "בארה"ב יש 150 אלף מרכזי קניות פתוחים"
בעקבות מהפכת הקניות אונליין, נדמה שמרכזי הקניות שייכים לעבר. בראיון באולפן ynet טוען מודי כידון, מייסד חברת אלטו קרנות נדל"ן, שעדיין לא הגיע הזמן לכבות את האור של מרכזי המסחר בארה"ב - ומספק טיפים להשקעה בנדל"ן מסחרי במעצמה הגדולה בעולם
גם אם נדמה שבשנים האחרונות הקניות עוברות יותר ויותר לרשת ומרכזי הקניות שייכים לעבר, יש מי שחוזה שהמגמה הזאת מעט שונה. אחד מהן היא חברת אלטו קרנות נדל"ן, שהמייסד והיו"ר הפעיל שלה, מודי כידון, הגיע לאולפן ynet כדי לדבר על נדל"ן מסחרי מניב.
מה יקרה לחנויות ביום שבו האינטרנט ישתלט על השופינג
רוצים דירת 5 חדרים במחיר דירת 4 חדרים? כדאי שתבדקו ביישוב הסמוךמהפך או עליית מחירים? התחזיות לשוק הנדל"ן ב-2019
עסקאות נדל"ן: היכן נמכרה דירה ב-300 אלף שקל?
בשנים האחרונות נדמה, או לפחות יש גורמים שטוענים שאין דבר כזה נדל"ן מסחרי מניב.
"בהחלט אנחנו נמצאים היום בעידן של מהפכה. אין ספק שהאי-קומרס משנה את הרגלי הצריכה שלנו אבל צריך להבחין, יש דברים שנמשיך לעשות. אנחנו באלטו מתרכזים במרכזים שכונתיים מבוססי שירות. זאת אומרת שאם את סופרמרקט, חדר כושר, מספרה, ציפורניים, ניקוי יבש, זה לא שירות שיינתן מהאינטרנט".
נבהיר שאנחנו מדברים על ארה"ב.
"אנחנו מדברים על ארה"ב, יש את התחושה שאתה מגיע לניו יורק ומבין מה זה אמריקה. אז ניו יורק זה אי, ו-80% מאוכלוסיית ארה"ב גרים בשכונות, בבתים, ולמעשה המרכז השכונתי הוא לב השכונה, כך ששם נוכל למצוא גם את המסעדה הטובה, את הבר, המזון המהיר ואת כל מגוון השירותים. ומה שאנשים נוטים לראות זה את האפוקליפסה של המולים (קניונים). בואו רגע נבדיל, בישראל הגדולה יש 100 מולים. ארה"ב גדולה פי 40 מישראל. באמריקה הענקית יש בסך הכל 1,000 מולים, 200 ייסגרו. מה כן יש שם? 115 אלף מרכזי קניות פתוחים".
כי יש שירותים שאי אפשר להזמין ברשת.
"נכון. אז אין ספק שבעיקר הנפגעים זה רשתות אופנה והנעלה. מה שאנחנו רואים בכלל, התרבות היא שאנשים היום לובשים יותר קז'ואל, אנחנו רואים את הפיתרונות של לבוש יותר זול". אבל אני לדוגמא ראיתי בהחלט מייסי'ז וסירס שנסגרים, אבל לא שמעתי על אף זארה או אייץ-'אנד–אם. פשוט הם יודעים את העבודה כך שזה לאו דווקא תמיד רק האי-קומרס, זה כמובן מי אתה ואיך אתה עובד".
לצורך העניין אני מחליטה להשקיע במיזם כזה, מה הרווח שלי?
"אנחנו היום למעשה רוכשים נכסי נדל"ן במרכזים מסחריים בלב שכונות מבוססות. בארה"ב צריך להבין, יש 327 מיליון אמריקאים, קרוב ל-13 אחוז, 40 מיליון אמריקאים. רק כדי לסבר את האוזן, אם בבריטניה יש 55 מיליון, אז תארו לכם ששמונים אחוז מהבריטים היו עוברים. ז"א יש הגירה בתוך ארה"ב לאיזורים ספציפים, האיזורים האלה מגיעים בעיקר, הסיבה בגלל שינויי מס ומזג האויר. לדוגמא קליפורניה, המס המדינתי הוא 13.3, לעומת זה בטקסס הוא אפס. אז אנחנו רואים חברות שעוברות לטקסס, מעבירות לשם אנשים, על כל ג'וב שמישהו שמגיע, נוצרים עוד שמונה מקומות עבודה. לכן אנחנו רואים את המקומות. אז בראש ובראשונה מסתכלים על הדמוגרפיה ואנחנו עוברים לשם ואז כמובן לאותן שכונות, שם אנחנו משקיעים במרכזים מסחריים שכבר היום נותנים שכר דירה מהיום הראשון, ז"א אתה כמשקיע נהנה משכר דירה שוטף במהלך כל חיי ההשקעה וכאשר נמכור את הנכס נקווה שיהיה גם רווח הון".
אפשר לדבר על מספרים?
"אחת הקרנות של החברה שהתחילה ב-2012, עד היום החזירה למשקיעים למעלה מ-120 אחוז, נשארנו עם עוד שני נכסים שעליהם המשקיעים מקבילם כאילו השקיעו עוד תשעה אחוז. בקרן השנייה שלנו, בשנת 2018 שילמנו למשקיעים במזומן 9.2 אחוז, ובקרן השלישית שלנו עכשיו שילמנו למשקיעים 7.6 אחוזים במזומן שזה כמובן נובע משכר הדירה השוטף".
זה נשמע יפה מאוד וזה לא רק על הנייר, אבל אנשים עדיין חוששים מכל מה שקשור לארה"ב ונדל"ן ביחד. אלה חששות טבעיים או שזה שייך לעבר?
"חששות מאוד מאוד מוצדקים, כי המילה נדל"ן זו מילה נורא גדולה. בנדל"ן אנחנו רואים מספר סקטורים: בתי מלון, יזמות, מגורים, תעשיה, מגורי סטודנטים, איחסונים וכו'. ז"א כל דבר הוא התמחות בפני עצמה, אנחנו מתמחים אך ורק בנישה הזאת, פועלים שם כבר תשע שנים, המשרדים שלנו הם בניו יורק, דאלס והבק אופיס פה בת"א וזו פשוט התמחות. בהחלט אם מישהו ישאל אותי היום אם להשקיע בדירה בניו יורק, אגיד לו כן, כבר שלוש שנים השוק הזה בירידה, והייתי מציע להיזהר, ז"א זה מגוון גדול של אפשרויות וצריך להבין טוב טוב עם מי אתה הולך ומה היתרון".