שתף קטע נבחר

 

האנדרטה חוללה בפעם הרביעית: "הקהילה היהודית ביוון הופתעה"

לפחות ארבע פעמים חוללה האנדרטה לזכר יהודי סלוניקי ועוד ארבע פעמים חוללה זו שבבית העלמין היהודי שהרסו הנאצים בעיר, האחרונה שבהן בשבת, ערב יום השואה הבינלאומי. בקהילה מספרים על התנגדות מצד "גורמים קיצוניים" לעצם הקמתה: "אנו לא חוששים לעצמנו, אבל לאנדרטות - כן"

 

 

בפעם הרביעית מאז הקמתה, חוללה בשבת האנדרטה המנציחה את בית העלמין היהודי בסלוניקי, שהוחרב על ידי הנאצים במלחמת העולם השנייה. העיתוי – ערב יום השואה הבינלאומי – לא מפתיע, אבל המעשה הצליח להפתיע, שוב, את יהודי הקהילה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>  

 

"האווירה ברחובות יוון באופן כללי היא לא כזו", אומר הרב אהרן ישראל, רב קהילת סלוניקי, בראיון לאולפן ynet. "היוונים הם אנשים מאוד נחמדים מתורבתים, אבל יש בתוכם קבוצה של קיצונים האוחזים בדעות אחרות ואנחנו צריכים להתמודד גם איתם".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

זוגיות במשבר: כשמשה גירש את ציפורה/ רוחמה וייס

 

אותם קיצונים הם שאחראים, ככל הנראה, לניתוצה של האנדרטה שהוצבה באוניברסיטת אריסטו, שבה לומדים כ-92 אלף סטודנטים – רק חמישה שבועות לאחר חילולה והשחתתה של האנדרטה לזכר קורבנות השואה, אף היא בעיר סלוניקי שביוון, גם פה בפעם הרביעית.

 

"ההנצחה עוררה התנגדות"

כמעט כל 50 אלף יהודי סלוניקי נספו בשואה, רובם באושוויץ, והנצחתם מלווה בקולות צורמים אחת לכמה חודשים. לפחות שמונה מקרים של השחתות של אנדרטאות השואה נספרו בשנים האחרונות. "ההנצחה הזו עוררה התנגדות בקרב גורמים מסויימים, קיצוניים מאוד", מספר הרב ישראל.

 

אנדרטה באוניברסיטת אריסטו לזכר בית עלמין יהודי הושחתה על ידי עבריינים (צילום: סימן טוב צדקה)
אנדרטה באוניברסיטת אריסטו לזכר בית עלמין יהודי הושחתה(צילום: סימן טוב צדקה)

 

"אני חי פה 11 שנים, ומעולם לא חוויתי אירוע אנטישמי או אפילו משהו שקרוב לזה", הוא אומר. "זה לא מגיע לחשש אישי כלפי עצמינו, אבל כלפי האנדרטות – כן".

 

היום (א'), יום השואה הבינלאומי, פורסם דו"ח האנטישמיות של משרד התפוצות, ולפיו הייתה שנת 2018 שנת שיא באירועים אנטישמיים מזה 25, שהתבטאו בפגיעות קשות בנפש, ובהתבטאויות וגילויים קשים הן ברחובות והן באינטרנט וברשתות החברתיות.

 

 

במערב אירופה, על רקע משבר קליטת הפליטים והמהגרים, המשיכו מפלגות הימין לצבור תמיכה ציבורית והפכו נועזות יותר. מצעדים של פעילים ניאו-נאצים נעשים נפוצים יותר, והתחושה הכללית המשותפת ליהודי אירופה, כיחידים וכקהילה, היא שהאנטישמיות עלתה שלב והפכה לעניין טריוויאלי.

 

לא בפעם הראשונה

הנהלת האוניברסיטה גינתה את התקרית בתקיפות וקראה "להפגין ערנות לאירועים של שנאה, גזענות, אלימות עיוורת והרס". ביולי האחרון האנדרטה הושחתה ואלמונים ריססו עליה צלב קרס.

 

אנדרטה באוניברסיטת אריסטו לזכר בית עלמין יהודי הושחתה על ידי עבריינים (צילום: סימן טוב צדקה)
האנדרטה המחוללת בסלוניקי(צילום: סימן טוב צדקה)

 

ראש העיר סלוניקי, יאניס בוטאריס, צייץ בחשבון הטוויטר שלו תמונות מהאנדרטה ההרוסה, וכתב: "פעם נוספת אנו ניצבים מול ונדליזם שביצעו הפשיסטים בבית העלמין היהודי בקמפוס. זה הרגע הנכון שהחברה צריכה להקיא את האלמנטים הפשיסטים וחסרי הסובלנות".

 

בדיוק לפני שנה אנדרטה נוספת בסלוניקי הושחתה לקראת יום הזיכרון. אלמונים ריססו עליה את שם מפלגת הימין הקיצוני "השחר המוזהב", והוסיפו כתובות הקוראות לשחרור פלסטין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים