שתף קטע נבחר
 

עתידות: בקרוב תיפרד ממקום העבודה שלך

נתונים חדשים מלמדים ששיעור המפוטרים והמתפטרים עלה בשנה האחרונה. למה זה קורה, האם המעסיקים אחראים למצב או שאולי העובדים, ומי הכי צריך לדאוג? כדאי לקרוא

בשיתוף Alljobs

 

שירות התעסוקה פרסם לאחרונה נתון מעניין: בשנה החולפת עלה ב-3.5% מספר המפוטרים ומספר האנשים שהתפטרו מרצונם מהעבודה. כלומר - בשנת 2018 המשק חווה יותר פיטורים, משני הצדדים, והתאפיין בתזוזות גדולות. למה בעצם זה קורה?

 

צרות טובות: כך תבחרו בין שתי הצעות עבודה נהדרות

כך תעשו שינוי קריירה מבלי לחזור ללימודים

הסיבות שבגללן לא כדאי לעזוב מקום עבודה

 

 

שחיקה בעבודה - אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

נאמנות? אולי בבית

לפני שמסתכלים על הנתונים צריך להביט מלמעלה על שוק התעסוקה. מבנה ההעסקה השתנה בעשור האחרון בצורה דרמטית, והשינוי הזה ניכר במרקם היחסים שבין העובד למקום העבודה שלו. אם בדור של הורינו אנשים היו מתחילים לעבוד במקום מסוים ונשארים בו עד היציאה לפנסיה, הרי שהיום העובדים מחליפים מקומות כל שנתיים-שלוש, והמספר הזה רק הולך ויורד.

 

יש התרחקות מהמודל המסורתי שמבוסס על נאמנות ארגונית, והליכה לכיוון אישי וחומרני יותר, עם פחות מחויבות משני הצדדים. העובד הישראלי מפוכח יותר וכבר לא חושש לקום וללכת כשנקרית בדרכו ההזדמנות. באותה מידה הארגונים עצמם כבר לא מהססים לפטר עובדים כשהם מרגישים שיש צורך ושהגיע הזמן לכך.

 

במציאות החדשה העובדים הם "צרכני משרות" ולא חוששים לבצע שינויים בקריירה המקצועית שלהם. מן הצד השני, גם החברות מסתכלות בעיקר על התפוקה שהן מקבלות מעובד מסוים ומודדות אותה באמצעים "קרים".

 

בנוסף, בדו"ח מצב שוק התעסוקה שהוצאנו השנה, ראינו שרוב המשרות במשק נמצאות בתחומים הבלתי מקצועיים (לדוגמה, מכירות, עבודות כלליות ושירות לקוחות). אלו תחומים דינאמיים שמאופיינים בתחלופה גבוהה של אנשים ושמגייסים אליהם עובדים באופן בלתי פוסק. כאשר אלו התחומים שתורמים את הכי הרבה משרות למצבת המשרות במשק - הגיוני בהחלט שנראה עלייה בכמות המפוטרים והמתפטרים.

 

אז מדוע מפטרים יותר?

1. רוב הארגונים מבינים שלהתייעלות יש ערך חשוב ומתחילים לעבור להתנהלות צרה. כלומר הם מנסים להיות פרודוקטיביים גם עם כמות נמוכה יותר של כוח אדם. בשורה התחתונה - כל חברה רוצה להראות רווח. וכיוון שאי אפשר כל הזמן להעלות מחירים - "נפטרים מהשומנים" ומצמצמים בכוח אדם.

 

2. הטכנולוגיה מחליפה את האנשים. ולא, זו לא סיסמה. ביקרתם לאחרונה בבנק? או בסניף של מקדונלדס? וודאי שמתם לב שביותר ויותר מקומות אנחנו רואים מערכות שמחליפות ידיים אנושיות, בעיקר בתחומים הבלתי מקצועיים ונותני השירותים. כבר היום עובדים בעולם כשני מיליון רובוטים, והצפי הוא שבתוך שנתיים מספרם יגדל לשלושה מיליון.

 

אבל לא צריך להיכנס לפאניקה: ברוב המקרים לא מדובר על החלפה של מקצועות שלמים, אלא על אוטומציה חלקית של פעולות מסוימות. כלומר הטכנולוגיה אינה מחליפה לחלוטין עובדים אנושיים, אלא רק מקטעים מסוימים מתהליך הייצור או ההפצה. צריך לזכור שיש פה גם אבולוציה טבעית - הטכנולוגיה מחליפה תפקידים מסוימים, אבל גם יוצרת במקביל תפקידים אחרים. לדוגמה: כבר לא צריך אנשים שיפיקו דוחו"ת ויערכו בקרה, כי יש מערכות שעושות את זה במקומם, אבל כן צריך עוד מפתח שיפתח את המערכות האלו. כלומר - מקצועות מסוימים נעלמים, אבל במקביל נוצרים חדשים.

 

המגיפה של המאה ה-21 - שחיקה בעבודה. צפו באולפן ynet    (צילום: )

המגיפה של המאה ה-21 - שחיקה בעבודה. צפו באולפן ynet    (צילום: )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ומדוע מתפטרים יותר?

1. דור ה-Y, וגם דור ה-Z, מתאפיינים במיצוי מהיר, וזה בא לידי ביטוי גם בקריירה. כאמור, היום מחליפים עבודה כל שנתיים-שלוש בממוצע, והמספר הזה הולך ויורד לשנה וחצי. העובדים של היום נכנסים למקום עבודה כדי לתת את מה שיש להם ולהפיק ממנו בחזרה את המיטב. וכשהם ממצים את מה שיש להם ללמוד ולהציע - הם פשוט עוברים וממשיכים הלאה.

 

מהנתונים שלנו ב-AllJobs,  עולה כ-56% ממחפשי העבודה - הם עובדים. כלומר אנשים שמחזיקים בעבודה ובמקביל פוזלים הצדה ומחפשים כל הזמן את ההזדמנות הבאה. גם המעסיקים כבר לא מסתכלים על מעבר בין עבודות בעין לא טובה, אפילו להיפך - הם מרוויחים ככה כוח אדם רענן ולא שחוק.

  

2. אולי לא ידעתם את זה - אבל ותיקים בעבודה מפסידים כסף. הסיבה לכך שהיא ששדרוג אמיתי בשכר מתאפשר רק כשמחליפים מקום עבודה, ולא כשמבקשים העלאה במקום קיים. שכן העלאה תמיד תיגזר משכר הבסיס שבו התחלת לעבוד ואולי תצליח להעלות אותו ב3-5 אחוז. לעומת זאת במעבר בין עבודות אפשר לנקוב בסכום התחלתי גבוה יותר שמאפשר לבצע קפיצה משמעותית.

 

בשורה התחתונה אפשר לראות ששוק העבודה של היום הוא שוק דינאמי, שזז בקצבים מהירים ומתאפיין בתזוזות גדולות. התזוזות האלו באות לידי ביטוי במספר גדול יותר של מפוטרים ומתפטרים - כלומר אנשים שנפלטים ממעגל התעסוקה, ושבים אליו. האם זה חיובי או שלילי? מוקדם לומר. אבל זה מלמד על שוק יציב שבו גם העובדים וגם המעסיקים מרגישים מספיק בטוחים כדי לקום ולעשות שינוי.

 

הכותבת היא מנהלת התוכן והמחקר של אתר AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים