שתף קטע נבחר

המתפללים מתקשים להירגע: "לא עלינו מצרפת כדי לראות דברים כאלה"

ספרי התורה המתגוללים על הרצפה והסידורים הקרועים הם הדבר האחרון שציפו מתפללי בית הכנסת "שיח ישראל", רובם ככולם עולים מצרפת, לראות. "ברחנו מצרפת בגלל אנטישמיות, עלינו לישראל ופתאום זה... אם היו חוסמים לי את העיניים ושואלים אותי איפה אני נמצא, הייתי אומר בגרמניה, בשואה"

 

מאז שעות הבוקר המוקדמות זרמו פוליטיקאים, אנשי ציבור וסתם סקרנים לחזות במחזה שלא נראה כמותו בקריית יובל, שנת 2019: בית כנסת מחולל, מפורק, ספרי תורה מתגוללים על הרצפה במכוון – ספוגים בנוזל ניקוי וסידורים קרועים. מחזה שנראה כמו לקוח מדו"ח האנטישמיות של יהדות התפוצות, ולא מבית כנסת בבירת ישראל.

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

בית הכנסת "שיח ישראל" נקרא על שם יונתן סנדלר שנרצח עם שני בניו לפני כשבע שנים בפיגוע הטרור בטולוז, והוא משרת את הקהילה היהודית החרדית של עולי צרפת בקריית יובל. חלקם עולים וותיקים, מזה עשרים שנה – ואחרים עולים שזה מקרוב הגיעו. הם - יותר מכל אחד אחר - הבינו את משמעות התמונות הקשות לעומקה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

"בצרפת לא ראיתי דברים כאלה", אומר שמואל מרציאנו. ביום שלישי בסביבות שבע בבוקר הוא הגיע לפתוח את בית הכנסת לתפילת שחרית, ומאז הוא לא מצליח להירגע. "לא עליתי לישראל לפני 18 שנה כדי לראות מחזה כזה נורא", הוא מוסיף.

 

 

מרציאנו, חבר מועצת עיריית ירושלים המחזיק בתיק העלייה והקליטה, מספר על מוראות הבוקר: "פתחתי את בית הכנסת וראיתי שהידית שבורה. חששתי שקרה משהו. כשנכנסתי ראיתי ארבעה ספרי תורה על הריצפה. לא האמנתי למה שאני רואה. אם היו חוסמים לי את העיניים ושואלים אותי איפה אני נמצא, הייתי אומר בגרמניה, בשואה".

 

"חלקנו ברחו מצרפת בגלל האנטישמיות ועלו לארץ, ופתאום אנחנו נתקלים בתמונות האלו", אומר גם ישראל לוי, גבאי בית הכנסת ויליד צרפת בעצמו. "זה מזעזע אותי ואת כל הקהילה. כולנו בהלם, אבל אלה שעלו מצרפת לאחרונה ממש לא יודעים מה לומר".

 

הגבאי, ישראל לוי (מימין) עם ספרי התורה (צילום: עמית שאבי)
"חלקנו ברחו מצרפת בגלל האנטישמיות". ישראל לוי (משמאל)(צילום: עמית שאבי)

 

"יהודים מסוגלים לפגוע בספרי תורה?"

"זה מזכיר את התיאורים של ליל הבדולח", אמר מוקדם יותר הרב אריה שטרן, רב העיר ירושלים. כמו הרב הראשי לישראל גם הוא מתקשה להאמין שיהודים עומדים מאחורי המעשה, אבל מבין שאי אפשר לשלול את האפשרות. "יהודים מסוגלים לפגוע בספרי תורה?" הוא תוהה. "אפילו אם יש סכסוכים ברקע, ולא שמעתי לאחרונה כל הסלמה בשטח. אבל יכול להיות שיש אנשים ששומרים טינה. אז ככה לעשות?

 

הגבאי, ישראל לוי (מימין) עם ספרי התורה (צילום: עמית שאבי)
הגבאי, ישראל לוי (מימין) עם ספרי התורה(צילום: עמית שאבי)

 

"גם מחלוקת צריך לדעת איך לעשות, שיהיו כללים מגבילים ושמירה על כבוד לספר התורה שמקודש לעם ישראל ביותר. זה מראה שאי אפשר לראות אותו ואי אפשר לסבול דבר כזה. אני יודע שהיו פה באזור סכסוכים בין דתיים לחילונים, אבל צריך לקוות שזה לא זה".

 

דומה כי הקושי הרב ביותר הוא נוכח הוונדליזם לשמו: "הם פרצו באמצע הלילה, וכשלא הצליחו לפרוץ את ארון הקודש הם חתכו את הכספת באמצעות דיסק וזרקו את כל ספרי התורה על הרצפה". סיפר לוי.  

 

 

"לבכות בשביל העתיד"

הרב אהרון וינר, רב הקהילה החרדית בקריית יובל ומתפלל בבית הכנסת, מדבר על "אבל אמיתי וצער גדול", וגם על הפתעה: "לא היה כל סימן או אינדיקציה למעשה הנורא הזה. משהו ניסה להעביר לנו מסר. אנחנו לא יודעים מי, אבל יש בשכונה הזו מרקם אנושי הגון".

 

הגבאי, ישראל לוי (מימין) עם ספרי התורה (צילום: עמית שאבי)
"זה לא נתפס"(צילום: עמית שאבי)

 

"ראיתי הבוקר מחזה מזעזע. מישהו נכנס במזיד כדי לפגוע בסמלים של היהודים. ראיתי בעיניי תמונות קשות של ספרי תורה מחוללים. זה לא נתפס".

 

גבריאל אזולאי, אף הוא עולה מצרפת וממתפללי בית הכנסת, מספר על "ספרי תורה פתוחים, זרוקים על הרצפה, הוציאו את הארון מעץ, הכספת הייתה פתוחה, אקונומיקה נשפכה על הרצפה ועל ספרי התורה, והרצפה הייתה מכוסה גם בערימה של אבק מחיתוך הכספת".  

 

 

הרב שלום כהן, רב בית הכנסת מדבר על כאב "לכל מי שרגיש לטיפה של יהדות. הדבר הזה צריך ללמד אותנו לבכות בשביל העתיד, כדי שהדברים האלה לא יקרו שוב".

 

מפקד מחוז ירושלים, ניצב יורם הלוי, ביצע הערכת מצב עם סגל הפיקוד וגורמי החקירה, שבסיומה החליט להעביר את תיק החקירה ליחידה המרכזית של מחוז ירושלים, והנחה להקצות את מירב המשאבים והאמצעים הנדרשים על מנת להביא למעצר החשודים.

 

השכנים הגיעו לעצרת הזדהות

בשכונת קריית יובל התכנסו אמש (יום ג') עשרות גברים ונשים, דתיים וחילונים, כדי להביע זעזוע ומחאה בעקבות חילול בית הכנסת. בעצרת השתתפו תושבים מכל רחבי העיר וגם אישי ציבור שבאו להזדהות עם הכאב, וגם קראו פרקי תהלים.

 

יהודית יפרח, אחד המארגנות, אמרה: "התעוררנו לבוקר כאוב ועצוב והחלטנו שאנחנו לא עוברים על זה לסדר היום. נגעו בנקודה הכי רגישה לעם היהודי". תושב השכונה שאול הדר הוסיף: "אני מזועזע עד עמקי נשמתי שמישהו יכול לעשות דבר כזה, ולא משנה לאיזו קבוצה הוא שייך. זו זריעת שנאה ואיבה שלא מועילה לשום דבר. אני משער שעושי המעשה לא יינקו".

 

רב השכונה דוד שמחון אמר בעצרת: "נחצו כל הקווים אדומים - בין אם זה מעשה של אויבי ישראל ובין אם חס וחלילה מעשה של מישהו מאחינו. לא תישבר רוחנו. אנחנו מאמינים בני מאמינים. עם ישראל עבר הרבה מאוד קשיים במהלך ההיסטוריה שלו. אין עוד עם שעבר קשיים ורדיפות כמונו, כדי למחוק אותו ואת תורתו, ואנחנו גם היום נתחזק ונחזיק בתורת אמת שמחייה אותנו ומאחדת אותנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ישראל לוי (מימין) עם ספר התורה
צילום: עמית שאבי
מומלצים