שתף קטע נבחר
 

כשגילו לילד שלנו סרטן החיים נעצרו

בנוסף לקשיים הפיזיים והנפשיים כשיש במשפחה ילד חולה סרטן, ההורים נאלצים להתמודד עם לחצים כלכליים מכיוון שהם מתמסרים לטיפול בילד. הורים שקיבלו את הבשורה הקשה משתפים בהתמודדויות ובהחלטות שקיבלו

"אני קוסמטיקאית פרא-רפואית, ועד לפני חצי שנה היה לי עסק פעיל", אומרת חן מורחיים, אמא לשלושה ילדים (חודשיים, שלוש ושש). "ביום שבו גילו שיש לבן שלי בן השלוש גידול הפסקתי לעבוד, ומאותו יום היה לי ברור שאני איתו. לא יכולתי שלא, זו לא הייתה החלטה שבאה מהראש אלא החלטה שבאה מהלב. כעת, בנוסף לקושי הנפשי והפיזי יש גם את הקושי הכלכלי".

 

לרוב, כאשר ילד במשפחה חולה בסרטן, אחד מההורים עוזב את עבודתו כדי לטפל בילד החולה. בנוסף לכך ישנן הוצאות רבות ונוספות שלא היו קודם. הורים לילדים חולי סרטן מספרים על השינוי שחל בחייהם בעקבות גילוי המחלה, כיצד מתמודדים, במי נעזרים ומה השתנה מבחינה כלכלית.

 

קשה לבקש עזרה

אצל מורחיים הכל התחיל לפני חצי שנה: "לפאר היה חום במשך כמעט חודש וחצי, כאשר מדי שבוע היינו במרפאה ועשינו בדיקות", היא מספרת. "במשך כל הזמן הזה אמרו לנו שזה ויראלי, ושהכל יעבור. יום אחד שמנו לב שהבטן שלו נפוחה בצד שמאל, וכבר באותו יום לקחנו אותו למיון. כאשר עשו לו אולטרסאונד התברר שיש לו גידול גדול בכליה, ומשם התחיל המסע שלנו".

 

חן מורחיים עם בנה פאר (צילום: אלבום פרטי)
חן מורחיים עם בנה פאר(צילום: אלבום פרטי)

איך מתמודדים?

"ברגע הבשורה הרגשתי שחרב עלינו עולמנו. לקחתי את זה מאוד קשה. שאלתי את הרופאה שוב ושוב - 'מה זה אומר?' אני חושבת שבתת מודע פשוט לא רציתי להבין מה היא אומרת.

 

"הרגשתי שזה כל כך כואב עד שהלב שלי עומד להתפוצץ ושאני רוצה למות. אלו היו ימים קשים. בנוסף לכך הייתי בהריון, בחודש רביעי. את מרגישה שכדור הארץ מוחץ אותך עד כדי כך שאת לא יכולה לנשום. בכיתי בלי סוף.

 

"יומיים לאחר מכן, לפני הניתוח, בעלי ואני החלטנו שזהו, לא בוכים יותר. הבנו שאנחנו הולכים למלחמה על החיים שלנו, והחלטנו שמעכשיו נהיה חזקים בשביל הילד, ובשביל הילדה שנשארה בבית".

 

אילו אתגרים יש במצב הזה?

"יש לנו ילדה שבדיוק אז עלתה לכיתה א', והיא הבינה מה קורה. לא השתמשנו בשם של המחלה אבל הסברנו לה שהוא יעבור ניתוח. היא ביקשה שלא נשקר לה, והבטחתי לה כי לא רציתי שתהיה חשופה לשמועות מסביב. בנוסף ישנו תינוק שעומד להיוולד ואין זמן לעשות בדיקות. לא הרגשתי את ההיריון בכלל. ישנתי בבית חולים, ולא הסכמתי לעזוב אותו עד הרגע שבו ילדתי. הייתי איתו שם כל הזמן.

 

"אתגר גדול נוסף הוא השהות של הילד בבית. הוא לא נפגש עם ילדים, אין מסגרות. הוא שמור בצמר גפן. כך שכרגע אני לא יכולה לעבוד גם אם אני רוצה. אני לא יכולה להכניס הביתה אנשים זרים כי אני לא יודעת מה מצבם. כל בן אדם מקורר מהווה סכנה בשבילו, ובבית את צריכה להמציא את עצמך מחדש, מדי יום, כדי למצוא לו פעילויות.

 

"בנוסף ישנו גם הפן הכלכלי. כיום אנחנו חיים עם חצי משכורת. בעלי עבד גם כשופט כדורגל והוא הפסיק לעבוד מכיוון שאי אפשר לעשות הכל יחד. נוצר מצב שבו הכל נעצר. הגענו פשוט לקריסה".

 

איך שורדים?

"לוקחים הלוואות על גבי הלוואות, ואז אין לך איך להחזיר, ומבקשים עזרה מבחוץ: חברים, משפחה, תרומות מזרים. עשינו התרמה, וזה ממש עזרה לנו לשרוד. אני לא חושבת שיש מישהו שנעים לו להתמך על ידי אנשים שהוא לא מכיר. אני לקחתי מאוד קשה את העובדה שאני מבקשת מאנשים עזרה כדי שאני אהיה עם הילד שלי.

 

קראו עוד:

"רוצה שבני שלי יגדל כמו ילד רגיל"

איך מזהים עייפות אצל תינוקות - ומה עושים?

מרגש: הנער שהפך אח גדול לילד מיוחד

 

הוצאות לא צפויות

בעז שמואלי, אב לארבעה ילדים (22, 19, 15 ו-13) מספר גם הוא על התמודדות לא פשוטה: "לפני שלוש שנים היו לבני, בן ה-13, כאבים והרופאים חשבו שאלו כאבי גדילה", מספר שמואלי. "כאשר הכאב הלך וגבר הפנו אותנו לבדיקת CT. אולם עוד לפני שעשינו את הבדיקה הבן שלי שבר את הרגל.

 

"במיון גיבסו את הרגל ועשו צילום, ואז התברר שמדובר בסרטן. היינו בטיפולים במשך תשעה חודשים, ושנה לאחר מכן התחלנו לישון בשקט. בחודש אוגוסט עשינו ביקורת, ואז התגלה שהמחלה חזרה ושהיא מפושטת ומתקדמת".

 

אליהו שמואלי (צילום: אלבום פרטי)
משפחת שמואלי(צילום: אלבום פרטי)

שמואלי אומר כי האתגר המרכזי בשלוש השנים האלו הוא להישאר שפויים. "בפעם הראשונה הרופאים היו אופטימיים, ואילו בפעם השניה הם אמרו - 'ננסה את זה ואת זה'. אתה מנסה לחשוב חשיבה חיובית ואופטימית, ולתת תקווה גם לילד. למזלנו הילד שלנו אופטימי מאוד.

 

"בנוסף לכך, הפן הכלכלי, כמובן. אשתי מורה, ומרגע גילוי המחלה היא הפסיקה לעבוד. לאחרונה היא הודיעה שהיא חוזרת לעבודה, וכרגע היא נשארת בעבודה למשך יומיים בשבוע, שזה גם לא קל. אני עובד בבזק, ולמזלי בעבודה שלי תמכו מאד".

 

איך מסתדרים כלכלית במצב כזה?

"מצד אחד, במצב הזה גם נוצרות כל מיני הוצאות לא צפויות. למשל, הילד החולה שנמצא במרכז העניינים מקבל הרבה דברים. ואז אתה קונה גם לילד השני כדי שלא ירגיש מקופח, ואתה נקלע להוצאות האלו בעצם רק כדי לאזן בין הדברים. השתדלנו להגיד לאנשים שאם הם רוצים להביא מתנות עבור הילד החולה אז שיביאו גם לאחיו.

 

"ומצד נשי, בשנים האלה הפכנו ליותר משימתיים. אנחנו לא נוסעים לחופשות בחו"ל ואין דברים מיוחדים שאנחנו מוציאים עליהם כסף רב. במקביל, ביטוח לאומי כיסה חלק מהדברים לחלק מהתקופה. כאשר גם לעמותת 'גדולים מהחיים' יש חלק נכבד, וכבר מההתחלה הם עזרו והשתתפו כלכלית במה שיכלו.

 

"בנוסף לכך, אנחנו נעזרים קצת ממאגרים שישנם. השתדלנו שלא לפנות למקומות אחרים והסתדרנו אבל לא קל לעשות את זה. אם לא הייתי עובד בבזק ולא היו מתחשבים בי, אני חושב שהיינו קורסים".

 

ההתמודדות הכלכלית מתגמדת לעומת המחלה

שי סיידמן, אב לשני ילדים (חמש ושלוש) גילה על מחלת בתו לפני כשנה: "היו לרות, בת השלוש, כאבי בטן חוזרים", הוא מספר. "בכל פעם שהלכנו לרופאים, אמרו לנו שיש לה וירוס, ושהכל יהיה בסדר. לאחר חצי שנה עשינו בדיקת דם חוזרת, והבנו שאנחנו מתמודדים עם סרטן נדיר אך עם סיכויי החלמה גבוהים".

 

איך מתפקדים במצב כזה?

"24 השעות הראשונות הן קריסה מוחלטת של כל המערכות שלך בגוף, עד שהמוח מצליח לעכל בכלל, ועד שנעמדים שוב על הרגליים. בהתחלה אתה לא מבין מה קורה, ואז אתה מבין שזה מה שיש וצריך להתמודד.

 

"נכנסנו לטיפולים אינטנסיביים של כימותרפיה. לאחר מכן עשו לה ניתוח להוצאת הגידול, כאשר הניתוח היה מאוד מסובך. אחרי הניתוח היא חטפה זיהום והייתה בסכנת חיים ממשית. היא הייתה מורדמת ומונשמת יותר מחודש".

 

לכתבות נוספות - היכנסו ללפייסבוק הורים של ynet

 

סיידמן מספר כי מאז גילוי המחלה הם עזבו הכל והיו בבית חולים במשך חודשים ארוכים. "יש לנו עוד ילד בבית ויש לנו מזל שהורי גרים די קרוב ועזרו לנו. כמובן שהמצב הכלכלי לא יכול להיות טוב כי אף אחד מאיתנו לא עובד ואין לנו הכנסה. הייתי עצמאי, ונאלצתי לסגור את העסק, הפסדתי המון כסף. אשתי למדה לתואר ראשון והפסיקה את הלימודים. התרכזנו בטיפול בילדה".

 

איך שורדים כששני בני הזוג לא עובדים?

"נעזרים במשפחה ובעמותה. כאשר ב'גדולים מהחיים' נעזרים גם לתרומות וגם לחלק היותר משמח, כמו מסיבות, הצגות וטיולים.

לפני שלושה חודשים סיימנו את הטיפולים, ומאז הילדה בבית, כאשר מישהו מאיתנו צריך תמיד להיות איתה.

 

"המערכת החיסונית שלה לא חזרה לעצמה, ולכן צריך מאד לשמור עליה. מאז שהיא בבית אני יוצא לעשות עבודות מזדמנות כשיש כאלו, וכשאין אז אני בבית.

 

"אני חייב לומר שבמצב הזה ההתמודדות הכלכלית מתגמדת לעומת המחלה. כרגע אנחנו שמים הכל בצד, אוספים את החובות ואני אתמודד איתם כשיבוא היום. עכשיו הכי חשוב הוא להיות חזקים, להבין שהרפואה במקום טוב ושרוב הילדים יוצאים מזה, ולהגיד את זה לעצמך כמו מנטרה".

 

ערב הגאלה השנתי של עמותת "גדולים מהחיים" יתקיים ב-10 בפברואר. מטרתו היא גיוס תרומות לקרן הבריאות שמסייעת בסיוע כלכלי למשפחות של ילדים חולי סרטן ומסייעת במימון תרופות, טיפולים, בדיקות וציוד רפואי שמחוץ לסל הבריאות  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
"מנסים לחשוב חיובי"
צילום: אלבום פרטי
מומלצים