מרטינה נברטילובה נגד העולם
טניסאית העבר האגדית לא מהססת להשמיע את דעותיה, גם כשהן לא אופנתיות. היא האשימה את רשת BBC באפליה מגדרית בגלל שכר העתק של ג'ון מקנרו, יצאה נגד סרינה וויליאמס בעקבות ההשתוללות שלה בגמר ארה"ב וכעת התפנתה למאבק חדש: נגד ספורטאיות טרנסג'נדריות
מרטינה נברטילובה נחשבת לאחת הטניסאיות הטובות ביותר אי פעם, אם לא הטובה שבהן. לזכותה שיאים רבים, מתוכם 167 זכיות בטורנירים ליחידות ומספר אסטרונומי של 59 זכיות בגראנד סלאם (18 מתוכן ביחידות, 31 בזוגות ועוד 10 בזוגות מעורבים).
נברטילובה, ילידת צ'כוסלובקיה שהיגרה לארצות הברית ב-1975, עלתה לכותרות לא רק בזכות הישגיה על המגרש, אלא לא מעט גם בזכות היציאה שלה מהארון כלסבית בשנת 1981, אז חשפה את מערכת היחסים שלה עם הסופרת האמריקאית ריטה מיי בראון בראיון ל"ניו יורק דיילי ניוז".
כמי שהפכה את הקריירה שלה למקצוענית כבר בגיל 16, קרעה אין סוף גידים במחבטים וגרפה עשרות מיליונים בבנק, נברטילובה לא שיערה לעצמה באותו זמן איזה רעש יעשה הראיון ההוא, שהפך אותה לחלוצה בנושא.
דווקא באותו זמן, זה חיזק אותה. כל קשר זוגי שלה סוקר באדיקות לא פחות ממשחקיה, עד לתליית המחבט בגיל 46. במקביל, זה הפך אותה לפעילה למען זכויות הלהט"ב. היא אף זכתה לשאת נאום ב-1998 בטקס הפתיחה של המשחקים הגאים באמסטרדם, והקריאה את הצהרת מונטריאול העוסקת בזכיות הלהט"ב בטקס פתיחה של טורניר האאוטגיימס הראשון ב-2006.
בשנה האחרונה נדמה שפעם אחרי פעם נברטילובה לא מצליחה - או לא מנסה - לשמור על הפה שלה, וסדרת התבטאויות שלה במספר נושאים הציבו אותה בלב הסערה וגררו לא מעט ביקורות כלפיה. למרות הכל, לא פעם היא ממשיכה לענות בחזרה.
בתחילת השנה שעברה טענה טניסאית העבר לאפליה מגדרית ברשת BBC, זאת לאחר שסיפרה כי השכר שקיבלה עבור פרשנות טלוויזיונית לטורניר ווימבלדון היה נמוך פי 10 מזה שקיבל כוכב עבר אחר, ג'ון מקנרו. "זה היה הלם בשבילי, כי ג'ון מקנרו הרוויח לפחות 150 אלף ליש"ט (כ-210 אלף דולר)", סיפרה נברטילובה בראיון לאתר הוליווד ריפורטר. "אני קיבלתי רק 15 אלף ליש"ט (כ-21 אלף דולר) לווימבלדון".
"לא אמרו לנו את האמת, זה בטוח", טענה נברטילובה, "זו עדיין הרשת של החבר'ה הבנים הטובים. בשורה התחתונה, הקולות הגבריים שווים יותר מאשר אלה הנשיים". BBC לא הכחישה את הדברים, וטענת כי תפקידו של מקנרו רחב יותר במסגרת השידורים.
מתקפה על סרינה
גמר אליפות ארצות הברית לנשים בשנה שעברה לא יישכח בקרוב. נאומי אוסקה זכתה בסיומו, לראשונה בקריירה, בתואר גראנד סלאם - אבל לא לפני שיריבתה בגמר, סרינה וויליאמס, גנבה את ההצגה.
וויליאמס החלה באותו משחק לריב עם שופט הכיסא קרלוס ראמוס, והאשימה אותו בסקסיזם - לא פחות ולא יותר - בעקבות מספר אירועים במשחק. "להעניש אותי בצורה הזאת היה מהלך סקסיסטי מצידו. הוא מעולם לא העניש ככה גבר שקרא לו 'גנב', למרות שראיתי גברים מכנים שופטי כיסא בכל מיני כינויי גנאי, גרועים יותר משלי. אני נלחמת פה על זכויות נשים, על שוויון, על כל מיני דברים", אמרה וויליאמס במסיבת העיתונאים אחרי הגמר.
נראה היה שהמהלך של סרינה עורר תגובות אוהדות ואמפתיה מצד חברותיה למשחק, והאמריקנית זכתה גם לתמיכה ממאמנה. מי שדווקא לא אהבה את ההתנהגות שלה היא נברטילובה, שכתבה על כך מאמר ל"ניו יורק טיימס".
"במחאה שלה נגד השופט במהלך המשחק, היא עשתה חלק מהדברים בצורה שגויה", תקפה נברטילובה. "אני לא חושבת שזה רעיון טוב להגיד שאם גבר היה יכול לצאת מזה, גם אישה לא הייתה צריכה להיענש. במקום זה, אני חושבת שהשאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא זו: מה היא הדרך הנכונה להתנהג בה כדי לכבד את הספורט שלנו ואת היריבה שלנו?"
"אי אפשר להיות בעלת פין ולהתחרות כאישה"
המלחמה האחרונה של נברטילובה באה נגד ספורטאיות טרנסג'נדריות. בציוץ שכתבה בדצמבר האחרון היא כתבה: "את לא יכולה לטעון שאת נקבה וכך להתחרות נגד נשים. חייבים להיות סטנדרטיים, ולהיות בעלת פין אך להתחרות כאישה לא יכול להתאים לסטנדרט הזה".
מאז עברו מספר חודשים, ובמהלכם נברטילובה התחייבה לבדוק את הנושא לעומק ואף לקיים עליו מחקר. השבוע היא פרסמה מאמר ב"סאנדיי טיימס", שבו הקצינה עוד יותר את דעותיה בנושא. "גבר יכול להחליט שהוא אישה, לקחת הורמונים, לזכות בתארים ולגרוף סכומי כסף גדולים - ואז לשנות את דעתו ולחזור להיות גבר. לא הייתי רוצה להתחרות מול טרנסג'נדרית, זה משוגע וזו רמאות", כתבה.
האמירות שלה ספגו ביקורת קשה ברשתות החברתיות. "אנחנו הרוסים מכך שמרטינה נברטילובה היא טרנספובית", נמסר מארגון זכויות טרנסי. "אם לטרנסיות יש יתרון בספורט, אז למה הן לא משתלטות על עולם הספורט וזוכות בהרבה מדליות?"
ביקורת נוספת הגיעה מכיוון רוכבת האופניים הטרנסג'נדרית רייצ'ל מקינון, שעשתה היסטוריה כשניצחה קטע באליפות העולם. מקינון תיארה את המאמר של נברטילובה "מטריד, מעציב וטרנספובי מאוד". הטניסאית לשעבר כתבה במאמרה כי מקינון אמנם עברה את בדיקות הטסטוסטרון של איגוד האופניים הבינלאומי, אך עדיין יש לה נתונים פיזיים של גבר.
נברטילובה דחתה את ההאשמות בטרנספוביה, והוסיפה כי היא מגנה את "מה שנראה כנטייה גוברת בקרב פעילי הטרנסג'נדרים לגנות כל מי שטוען נגדם ולתייג את כולם כ'טרנספובים'". היא גם הדגישה את חברותה עם רנה ריצ'רדס, שחקנית הטניס הטרנסג'נדרית.
על פי הכללים הנוכחיים שקבע הוועד האולימפי הבינלאומי בשנת 2016, לטרנסג'נדרים (גברים שנולדו כנשים) מותר להתחרות ללא הגבלה. טרנסג'נדריות, לעומת זאת, חייבות להראות
כי רמת הטסטוסטרון שלהן נמצאת מתחת לרמה מסוימת, במשך 12 חודשים לפחות לפני התחרות הראשונה שלהן.
דבריה של נברטילובה נשמעו כשברקע המקרה המורכב של קאסטר סמניה מדרום אפריקה, האלופה האולימפית בריצת 800 מטר, שעומדת בפני בית המשפט לבוררות הספורט (CAS) ונלחמת על הקריירה שלה אחרי שבמשך שנים מנסים להגביל אותה מלהתחרות. תהיה מה שתהיה התוצאה של המשפט, יהיה מעניין לשמוע את התגובה של נברטילובה, ואיזו סערה היא תעורר בפעם הבאה.