רבה הראשי של ארגנטינה: לא יודע מה הרקע - לא שולל אנטישמיות
גוברים סימני השאלה סביב המניע לתקיפת הרב של ארגנטינה, גבריאל דוידוביץ'. גורם ממשלתי בכיר: "הסיכויים לרקע אנטישמי נמוכים מאוד". גם בכירים במשטרת ארגנטינה מעריכים כי הרקע פלילי. הרב אמר ל-ynet: "אני לא שולל שזה היה על רקע אנטישמי, אך התוקפים הכירו את כל הבית"
פשע שנאה - או סכסוף פנימי בקהילה היהודית? יממה לאחר תקיפת הרב הראשי האשכנזי של ארגנטינה, גבריאל דוידוביץ', ופציעתו - הולכים וגוברים סימני השאלה סביב המניע למעשה. גורמים בכירים שקשורים לקהילה היהודית בארגנטינה אומרים כי הסיכויים שתקיפת הרב בבואנוס איירס הייתה על רקע אנטישמי - נמוכה מאוד.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
לאחר שהותקף קשות – רבה הראשי האשכנזי של ארגנטינה, גבריאל דוידוביץ', מגיב לראשונה ומודה על החיבוק הישראלי החם: "אין לי מושג מי עומד מאחורי התקיפה שלי", הדגיש. "אני רק יודע שהתקיפה הייתה ברוטאלית. אני לא שולל את זה שזה היה על רקע אנטישמי", עם זאת הוא מציין: "התוקפים הכירו את כל הבית".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- מחריף המשבר: הכנס השנתי של הרפורמים - בלי ישראל וישראלים
- מאוקראינה לישראל: "לא הספקתי להגיד תודה לרב אקשטיין"
- ביהדות ארה"ב בטוחים: ישראל יורדת מהפסים/
אטילה שומפלבי
ממיטת חוליו בבית החולים "דיאגנוסטיקו" שברובע אונסה, אמר עוד כי "החיבוק היהודי שאני מקבל מאוד מרגש אותי. מבקש להודות לכל עם ישראל שהתעניינו בשלומי. קיבלתי כבר טלפונים מנשיא מדינת ישראל, מהרב הראש, דוד לאו ומיו"ר הסוכנות יצחק הרצוג. אני מבקש להודות על איחולי ההחלמה ומקווה לשוב למשרתי ולעבודתי בהקדם".
במשטרה מעריכים: רקע פלילי
בנו של הרב, אריה לייב דווידוביץ אמר ל-ynet כי "ברוך ה' המצב של אבי הרבה יותר טוב. הוא סובל כאבים אך יצא מסכנה". למשפחה עסקי תכשיטים, והבן סיפר כי "אנחנו חושבים שהתוקפים רצו לגנוב. הם אמרו לו שהוא הרב הראשי, שחייב להיות שיש לו כסף - אבל הקהילה חושבת שאלה אנטישמים כי הם הכו את הרב, ואת הכסף ביקשו רק מאשתו".
בכירים במשטרת ארגנטינה מעריכים כי התקיפה היא על רקע פלילי, וכי התקיפה הייתה מתוכננת מראש עם מודיעין. השודדים ידעו בדיוק מאיזה חלון אפשר להיכנס לבית. גורם ממלכתי בכיר מזכיר כי לפני שנתיים הותקף רב ספרדי בקהילה בנסיבות דומות, ואז התברר שהרקע למעשה היה סכסוך משפחתי וכי הרב הותקף על ידי קרובי משפחה שלו.
נשיא ארגנטינה, מאוריציו מאקרי, הגיב בטוויטר: "אנו מגנים את התקיפה שספג הרב הראשי גבריאל דוידוביץ' בביתו. אנו מלווים אותו בהתאוששות ותומכים בהמשך החקירה על מנת למצוא את האחראים".
הנשיא: "נרחיק מעלינו כל סכנה"
נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, שוחח עם הרב דוידוביץ' והביע דאגה לשלומו ולביטחון הקהילה היהודית: "מדינת ישראל תעשה כל שיידרש כדי להגן על כל יהודי בכל מקום שבו בחר לחיות", אמר. "ננקוט בכל האמצעים כדי להרחיק מעלינו כל סכנה. לא נאפשר למבקשי רעתנו לרדוף אותנו". עוד הוסיף: "אנחנו סומכים עלייך שתתחזק ותשוב לתפקידיך המרובים - ושולחים לך חיבוק אמיץ מעם ישראל כולו".
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, שוחח עם הרב דוידוביץ' ממיטתו בבית החולים: "גופו סובל מכאבים ושברים קשים אבל רוחו איתנה", אמר. "התרשמתי מדבריו שהאירוע הוא בעל סממנים אנטישמיים מובהקים. איחלתי לו רפואה שלמה מכולנו. הסוכנות היהודית תסייע לו ולקהילתו ככל שיידרש".
הוא הוסיף כי "בתיאום עם ארגון 'אמיה' - ארגון הגג של הקהילות היהודיות, הנחיתי את הקרן לסיוע ביטחוני לקהילות יהודיות של הסוכנות היהודית להקצות כסף להגברת האבטחה סביב הרב דוידוביץ'. קב"ט הסוכנות בארגנטינה ביקר היום בבית הרב כדי לבחון את האמצעים הדרושים".
מקבילו של דוידוביץ', הרב הספרדי יצחק סאקה, אמר הבוקר לאולפן ynet כי אין למהר ולקבוע כי הרקע לתקרית היה אנטישמי, וטען כי הדבר אינו הולם את האווירה החיובית כלפי יהודים ברחובות בואנוס איירס. במקביל, חברים בקהילת "האמיה" המקומית מספרים על מאבקי כוח חריפים בתוכה שבהם מעורב גם הרב - ושהגיעו לפסים אלימים. "אני מפחד שרב - כמו כל אדם שיש לו איזה משרד - מקבל כל מיני החלטות, ולפעמים הן לא נוחות לכל בן אדם, ויש מישהו כעסן או משוגע או משונה שמתפרץ", אמר הרב סאקה. "הרב מתעסק בעניינים של גטין, של נישואין, של חתונות".
לדבריו, "גם לא ברור שהתוקפים אמרו לו 'אתה הרב של היהודים'. יכול להיות שאמרו לו 'אתה הרב של האמיה' (AMIA – ארגון הקהילה היהודית). כל רב יש לו עניינים שלפעמים לא מוצאים חן בעיניי כולם".
"הקהילה הופתעה מאוד"
הרב סאקה נשאל האם חש כמי שניצל מתקיפה בגלל שהותו בארץ, והאם ייתכן שהוא עצמו היה הקורבן אילו היה בביתו. בתשובתו רמז שוב כי לדעתו הכתובת הייתה דווקא עמיתו, הרב דוידוביץ', באופן אישי: "אני לא יכול לענות על זה. אני לא חושב (שהיו תוקפים אותי). מי יודע. אני לא יודע. אתה שואל אותי שאלה קשה מאוד. יכול להיות. צריכים להיזהר מלקבוע עד שלא נדע מה בדיוק היה הרקע ומה המניע. אני מבין שכולם רוצים לדעת מה האמת, אבל גם אני לא יודע את האמת".
הרב סאקה הדגיש כי הקהילה הופתעה מאוד: "אין בארגנטינה תופעה של אנטישמיות. זו מדינה שאין בה אנטישמיות לא בממשל ולא בחברה. לכן אם זה עניין אנטישמי זה מאוד יוצא מן הכלל... אני חי שם כבר כמה דורות. מה שקורה פה לא דומה בכלל למה שקורה באירופה". הוא הוסיף כי "צריך לבדוק היטב את מה שקרה. אם יתגלה שיש פה מאחורי זה עניין אנטישמי, זה נורא ואיום, אבל אני חושב שצריך להיות זהירים במקרה הזה, זה מאוד יוצא מן הכלל".
גורם בכיר נוסף בקהילה היהודית בארגנטינה אמר: "מצד אחד, האירוע מאוד הפחיד את היהודים ורבים רואים קשר בין התקיפה של הרב, לבין הפיצוץ בבניין AMIA בבואנוס איירס ב-1994 שבו נרצחו 85 איש, ובין הרצח של הפרקליט היהודי אלברטו ניסמן ב-2015. יחד עם זאת, אף אחד מכלי התקשורת לא טען שמדובר בתקיפה האנטישמית".
"מתפללים שלא יתברר שיהודים מעורבים בתקיפה"
גורמים במקום מספרים על תעוזה להיכנס למעוז הקהילה היהודית, שם רב הסיכוי להיתפס, ועל היכרות עם הבית, כשהם מעלים סימני שאלה סביב זהות התוקפים. "למרות שאיש לא מוכן להודות בכך באופן גלוי, יש מתח עצום בין מספר בכירים בקהילה היהודית שכוללת גופים רבים שהם לא רק מתחרים אבל גם יריבים", הוסיף. "כלפי חוץ כולם כמובן כועסים ומתפללים להחלמתו של הרב, אבל מתפללים עוד יותר שלא יתברר חס וחלילה שיהודים מעורבים בתקיפה"
אמיראס, שארגונו מייצג כ-70 אלף יוצאי ארגנטינה בארץ, הוסיף: "כולי תקווה שהבעיות הקשות במדינה לא יגרמו לגל אנטישמיות כנגד הקהילה היהודית הגדולה ביותר של אמריקה הלטינית".
הרב הראשי הספרדי בארגנטינה סיפר כי כבר דיבר עם הרב, המאושפז במצב בינוני בבית החולים. הוא הוסיף כי הרב דוידוביץ' לא התפנה מיד לבית החולים, רק לאחר שחש ברע. הוא בהכרה וכי נישאות תפילות להחלמתו המהירה. "אנחנו עובדים יחד כל יום, מדברים כל יום, מתעסקים באותן הבעיות ואותם האתגרים, וזה חוץ מזה שהוא חבר".
"היה פה שקט הרבה שנים"
גם הרב חיים אוירכמן, שליח חב"ד בבואנוס איירס, מתאר זעזוע. "המקרה הזה מאוד קשה לקהילה היהודית פה", הוא אומר. "אנחנו לא יודעים בוודאות שזו תקרית אנטישמית, אבל לפי התיאור של התקיפה, והדברים שהתוקפים אמרו לרב, זה נראה שהרקע הוא אכן אנטישמי. אם זה היה שוד 'רגיל' לא היה צריך להכות אותו כל כך קשה. התוקפים גם אמרו לו שהם יודעים שהוא הרב של הקהילה.
"מאז הפיגועים הגדולים בשגרירות ישראל ב-92' ובבניין הקהילה היהודית ב-94' היו לקהילה היהודית פה הרבה שנים של שקט. לא היו פה תקריות אנטישמיות גדולות, אולי מלבד כתובות גרפיטי בודדות פה ושם. מאז הפיגועים הללו גם יש שמירה הדוקה 24 שעות ביממה בכל בתי הכנסת, בתי הספר והמרכזים הקהילתיים היהודיים, כדי למנוע מקרים כאלה, וברוך ה' הצליחו.
"אין למקרה הזה השפעה חזקה על התחושה של הקהילה כי היה פה שקט הרבה מאוד שנים, אבל זה כן גורם לזעזוע. אנחנו מקווים שהרשויות יחקרו את המקרה ויגיעו לאחראים במהירות".
"התוקפים הכירו את הבית לפניי ולפנים"
אליהו המרה המשתייך לקהילה היהודית בארגנטינה מספר כי "הקהילה בפחד גמור. ברור לנו שידעו שזה הרב הראשי של ארגנטינה. התוקפים הכירו את הבית לפניי ולפנים. הם נכנסו מחלון קטן בשתיים בלילה".
המרה משחזר את שאירע, כפי הידוע לקהילה המקומית, ומספר כי לא פחות משבעה אנשים היו מעורבים באירוע: "הרב התעורר והבין שיש מישהו בבית. הוא רץ מחוץ לבית וצעק הצילו, ואז הם פרצו פנימה. התוקף מאחורה התנפל עליו. ממש ריסק אותו. עדים ששהו ברחוב הזעיקו את המשטרה.
"את רעייתו של הרב קשרו והיא התעלפה. הרב עצמו איבד את ההכרה. פניו כוסו בבד והוא הוכה קשות. היה פה עניין לתקוף אותו. הרב סיפר שהוא לא זוכר כלום מלבד זה שלא הצליח לנשום, והם המשיכו בשלהם".
המרה מדבר על "פחד גדול בקהילה, הלם ואי וודאות". הוא מציין כי בארגון הדאיא רואים בתקיפה אירוע אנטישמי בשל הזיהוי שלו כרב הראשי לפני התקיפה. לדבריו, "התוקפים לא פגעו באישה. הם קיללו כל הזמן - קללות לא אנטישמיות".
"השכונה של הרב נראית כמו בני ברק"
שרגא וילק, נציג ההסתדרות הציונית באמריקה הלטינית השוהה כרגע בארגנטינה, אומר בראיון לאולפן ynet כי "זה התחיל כשוד אבל כנראה ממניעים אחרים, כי ידעו בדיוק למי הם מגיעים. לשאלה האם מדובר בתקרית אנטישמית שהתחפשה לשוד, הוא עונה כי "כל הסימנים מראים שזה ככה, למרות שהרשויות עוד לא אמרו את המילה האחרונה. כמובן אומרים שבודקים והכול נמצא בחקירה".
גם וילק אומר כי באווירה ברחוב הארגנטינאי לא מורגשת אנטישמיות. "אנחנו מסתובבים פה חופשי, עם כיפות. האיזור שבו הרב גר נראה, אם אתן הדגמה, כמו חצי בני ברק. יחד עם זאת, יש חשש. אתה שומע בתקשורת, בעיתונים, שמדי פעם יש אירוע כזה או אחר. זו פעם ראשונה אחרי הרבה שנים שקורה אירוע בעל משמעות חזקה כזאת".