בעלי הלינק בירושלים לא הסכימו להפוך את המקום לכשר - וייסגרו
סוף עידן בירושלים: הבר-מסעדה "לינק" ייסגר במוצ"ש אחרי 22 שנים של פעילות. מנהל המקום: "הנכס נרכש על ידי קבוצה של חרדים שהציעו לנו להפוך לכשרים ולהמשיך בפעילות בשכר דירה מופחת, אבל לא הסכמנו"
22 שנים פעל הבר-מסעדה "לינק" בירושלים, והפך במרוצת השנים למוסד של ממש. היו שם את "הקבועים" שהיו מגיעים כל יום ואת אלה שהיו באים במיוחד ליהודה אסלן ז"ל, מי שהקים את המקום בשנת 1997. במוצ"ש האחרון פרסם אורי אסלן, בנו של יהודה אסלן, פוסט בפייסבוק בו הודיע על כוונת המשפחה לסגור את המקום לצמיתות, בשבת הקרובה.
דרור באבאי, מי שניהל את המקום מאז פטירתו של יהודה אסלן באוקטובר 2017 מספר כי הסיבות לסגירה היו סירוב של בעלי הנכס החרדים להמשיך לקיים את החוזה עם מסעדה לא כשר שפתוחה בשבת.
אבל הכל התחיל עוד לפני פטירתו של יהודה: באמצע שנת 2017 רכשה את המגרש עליו ממוקמת המסעדה קבוצת חרדים, במטרה לבנות בניין חדש באותו מקום. את הלינק הם קיבלו יחד עם יהודה ועם החוזה שלו עם בעל הנכס.
הקבוצה שרכשה את המגרש החלה לתכנן בניית בניין חדש במקום, והודיעה ליהודה כי ברגע שהחוזה שלו יסתיים, היא לא תאריך אותו גם כי המסעדה לא כשרה והשבת חשובה להם, וגם כי הם רוצים לבנות בניין חדש במקום.
"כשיהודה נפטר הם רצו להוציא מכאן את המסעדה", מספר באבאי, "וחני אשתו של יהודה נלחמה ואמרה שאין דבר כזה והם ימשיכו להפעיל את המקום עד הרגע האחרון. בעלי הנכס החדשים הבינו שאין להם ברירה והסכימו להיצמד לחוזה המקורי ולאפשר למשפחה להמשיך להפעיל את המקום עד סוף חודש פברואר 2019".
אבל לפני מספר חודשים, כשראו המנהלים ובני המשפחה כי תאריך העזיבה קרב ובא, ביקשו להאריך את החוזה. "ביקשנו להישאר עוד שנה עד שתתחיל הבנייה, אבל בעלי הנכס הסכימו רק בתנאי שהמסעדה תהיה כשרה. זה אומר לא לעבוד בשבת ולא למכור אוכל לא כשר. הם הסכימו אפילו לוותר על חלק מדמי השכירות - רק שנהפוך לכשרים".
זאת הצעה ממש מפתה, למה בעצם לא הסכמתם?
"הודענו להם שזה לא מתאים לאופי של הלינק להפוך לכשרים ושזה לא בא בחשבון, אז הם הציעו שנעשה מסעדה כשרה חדשה עד שתתחיל הבנייה. גם להקים מקום חדש לטווח כל כך קצר לא התאים לנו ולא רצינו להיכנס להרפתקאה הזאת".
היה רגע ששקלתם את ההצעה ואמרתם יאללה, נעיף את פירות הים מהתפריט ונסגור בשבת בשביל להמשיך לעבוד?
"שקלנו את ההצעה, אבל מהר מאוד הגענו למסקנה שהלקוחות של הלינק הם בהגדרה חילוניים, ושזה יהיה אקט לא לעניין להפוך את הלינק לכשר, כי מדובר על לקוחות קבועים שרובם ככולם באים בגלל שהמקום לא כשר, בגלל שיש פירות ים, בגלל שפתוח בשבת. להפוך את הלינק לכשר זה אומר גם להחליף את כל הקהל, וזה לא התאים. גם לא רצינו לקחת את הסיכון להפוך אותו לכשר לתקופה כל כך קצרה, מבחינת עלות תועלת זה לא היה שווה".
לא חשבתם פשוט להעביר אותו למקום אחר?
"חיפשנו חלופות להעביר אותו למקומות אחרים אבל לא מצאנו נכס שיתאים ויהיה ראוי למותג כמו לינק. לא רצינו להתפשר על מקום שהוא 'בערך'. ללינק נכנסים דרך המרפסת וזה נותן אווירה אחרת. זו לא מסעדה עם מרפסת אלא מרפסת עם מסעדה. לא מצאנו מקום שיכול להעביר את הקסם שיש במרפסת של הלינק. חיפשנו מקום שיכבד את יהודה ז"ל ואת הלינק, ובגלל שלא מצאנו מקום עם ערך מוסף, החלטנו לסגור".
איך התגובות של הלקוחות על הסגירה?
"כולם מאוד עצובים. הלינק לא היה עוד מסעדה אלא מוסד קולינרי, והוא היה בית להרבה מאוד אנשים. יש לנו עשרות לקוחות שהיו באים כל יום, והיו מרגישים פה כאילו חזרו הביתה. כואב לנו לסגור כי זה מקום מיוחד, אבל לא נפעיל אותו בכל מחיר".
איך הקשיים הנוכחים על עולם המסעדנות השפיעו על ההחלטה שלכם לסגור?
"היום להיות מסעדן בארץ זו משימה כמעט בלתי אפשרית ולהיות מסעדן בירושלים זה אפילו עוד יותר קשה. יש פרמטרים רבים שמשפיעים על תפקוד של מסעדה, כמו מזג אוויר ומצב ביטחוני, ומסעדות זה הדבר הראשון שמושפע מכל זה. בגלל זה מדובר בעסק לא יציב. אני מסעדן הרבה שנים והיו תקופות של מצב ביטחוני קשה ומסעדות פשוט קרסו. עכשיו תוסיפי לזה את הטיפים למלצרים, את התנאים הסוציאלים שבעבר לא היו, וגם את העובדה שתיירות פנים וגם חוץ לא משהו. בירושלים גם יש הרבה מסעדות והרבה תחרות, ובחורף כשקר אנשים מתבאסים לצאת. לא פשוט לקיים מסעדה בירושלים. התמודדנו עם כל הקשיים ועם חוק הטיפים, ובכל זאת אנחנו סוגרים אבל בגלל החוזה שהסתיים וכי לא הסכמנו להפוך את הבית הזה לכשר".
במוצ"ש הקרוב החל מהשעה 20:00 יתקיים במסעדה ערב פרידה מהמקום, אליו מוזמנים לקוחות משפחת לינק לדורותיהם, להגיד שלום ולהיפרד מהמוסד הירושלמי.
הסגירה של מסעדת "לינק" מצטרפת לשורה ארוכה של סגירות שהתרחשו בשנה האחרונה, ובהן גם סגירות של מוסדות ותיקים כמו סגירתה של מסעדת "אורנה ואלה" בתל אביב אחרי 20 שנה, סגירתה של מסעדת "עד העצם" בהרצלה אחרי 30 שנה, סגירתה של מסעדת "בליני" בנווה צדק אחרי 24 שנים, סגירתה של מסעדת "סעיד" באור יהודה ועוד.