שתף קטע נבחר
 

סימנים שהילד שלכם סובל מכאבי גדילה

הם מופיעים לקראת הערב או באמצע הלילה וההורים אובדי עצות. מדוע מתרחשים כאבי הגדילה, מה הקשר לצמיחה לגובה, איך צריך לטפל ומתי לפנות למיון?

אם גם הילד שלכם מתלונן על כאבים עזים בלילה, אתם לא לבד: כ-15% מהילדים סובלים מהתופעה, שעולם הרפואה מתקשה להסביר אותה. הבשורה הטובה היא שלא מדובר במחלה רצינית, כל עוד אכן מדובר בכאבי גדילה, ולרוב הבעיה חולפת מאליה.

 

כאבי גדילה הם כאבי שרירים המופיעים אצל חלק מילדי הגן וילדי בית הספר. הם מופיעים לרוב בשתי הרגליים. הכאבים מתרחשים בשעות אחר הצהריים המאוחרות או הערב, אך עלולים להופיע גם במהלך הלילה ואף להעיר את הילד משנתו.

 

גן ילדים (צילום: shutterstock)
כאבי הגדילה מופיעים באופן שונה מילד לילד(צילום: shutterstock)

כאבי הגדילה מופיעים לרוב בגילאי שלוש עד ארבע שנים, ושוב בגילאי שמונה עד 12 שנים. בניגוד לשמם שניתן להם בעבר, אין כל קשר בין כאבי הגדילה לבין הגדילה או הצמיחה לגובה.

 

ראייה לכך ניתן לראות בגרף הבא שמראה שכאבי הגדילה מופיעים בגילאים שבהם קצב הגדילה דווקא יורד. מחקרים הראו גם, שהכאבים אינם קשורים לעצמות או ללוחיות הגדילה שבהן.

 

 ( )
 

כאבי הגדילה מופיעים באופן שונה מילד לילד. חלק מהילדים סובלים מכאב עז בתדירות גבוהה, אחרים כמעט ואינם סובלים מכאב יומיומי. הכאבים עשויים לחלוף מאליהם או להישאר למשך חודשים ולעתים גם שנים. במרבית המקרים, הכאבים חולפים לחלוטין.

 

הילד יכול להיראות בבוקר חיוני, עירני, אינו כאוב, ללא צליעה וללא חום, מכיוון שכאבי גדילה עשויים להיעלם בבוקר והם לרוב אינם מגבילים את הילד במהלך היום. באופן כללי הכאבים מופיעים בשתי הרגליים, לרוב בקדמת השוקיים, באחורי הרגל (שרירי הסובך) או מאחורי הברך. לעתים כאמור הכאבים כה עזים עד שהם מעירים את הילד משנתו בבכי.

 

למה זה קורה? כאמור, אין קשר בין הגדילה והגובה לבין הכאבים הללו, והשם הוא עתיק ומוטעה. מספר מחקרים ניסו להעלות השערות מדוע הדבר מתרחש.

 

קראו עוד:

אמא לילדה מיוחדת: "לפעמים חלומות מתגשמים"

תחפושות 2019: מפורטנייט ועד בית הנייר

כועסים על הילדים? כך תישארו רגועים

 

חלק מהמומחים גורסים כי מדובר בסף רגישות נמוך לכאב. אחרים גורסים כי מעמס יתר של הילד במהלך היום הוא שגורם לכאבים בלילה, ולראייה - אצל הילדים שנחקרו הופיעו הכאבים לאחר יום פעילות גופנית אינטנסיבי. ממצאים אחרים מצאו קשר בין נטיה לסבול מכאבי ראש וכאבי בטן וכאבי גדילה.

 

עוד הסתבר שאין קשר בין כאבי גדילה למחלות קשות, והכאבים הללו אינם מבשרים על מחלה משמעותית. מנגד, מדובר בכאבים אמיתיים ולא מ"פינוק" של הילד.

 

כיצד מטפלים בכאבים? לרוב הטיפול הוא שמרני, וכולל עיסוי, חימום מקומי, ומתן לפי הצורך של תרופות לשיכוך כאבים כמו אקמול או נורופן.

 

במקרים הבאים, יש חשד שאין מדובר בכאבי גדילה, וכדאי להיוועץ ברופא:

  • כאב חד צדדי
  • כאב המופיע גם בבוקר
  • חום מעל שלושה ימים
  • צליעה
  • סימני דלקת במיפרק: אודם, נפיחות או חום באזור הכאב
  • חוסר תחושה באזור מסוים ברגל
  • כאב לאחר חבלה
  • ירידה לא מוסברת במשקל
  • הקאות מרובות
  • פריחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכאבים עשויים לחלוף מאליהם
צילום: shutterstock
מומלצים