NLP - שיטה המשנה דפוסים ותבניות בתת המודע
ב"מסע חיפוש" - סדרת ראיונות חדשה, תבחן שלומית שרביט ברזילי שיטות טיפול שונות המסייעות להתפתחות אישית. הפעם עם ליאן שנזי לוי שתסביר מה זה NLP, ואיך בעזרתו ניתן ליצור את השינוי המחשבתי, הרגשי או ההתנהגותי הרצוי לנו. צפו
תעודת זהות
שם השיטה: NLP- Neuro-linguistic programming ודמיון מודרך
על קצה המזלג: כל אדם חווה את המציאות בצורה סובייקטיבית. באמצעות ה-NLP אנו מגלים את המבנה הפנימי של החוויה הסובייקטיבית וברגע שגילינו מהו המבנה, אנחנו יכולים להתערב בעזרת הכלים של ה-NLP והדמיון המודרך כדי ליצור את השינוי המחשבתי, הרגשי או ההתנהגותי הרצוי.
פותחה על ידי: הפסיכותרפיסט והמתמטיקאי ד"ר ריצ'רד בנדלר, והבלשן פרופסור ג'ון גרינדר.
איפה ומתי: באוניברסיטת סנטה קרוז, בשנות ה-70 של המאה ה-20.
למי השיטה מתאימה: לכל אדם שרוצה להרגיש יותר טוב עם עצמו, המעוניין להשיג מטרות קטנות או גדולות: העלאת הביטחון העצמי, טיפול בחרדות, דיכאונות, טראומות, התמכרויות ועוד.
יתרונות השיטה: מדובר במספר מצומצם של מפגשים שנקבע מראש. לכן גם ההתחייבות הכלכלית היא מוגבלת.
חסרונות השיטה: השיטה אינה מוכרת על ידי משרד הבריאות ולכן אינה חלק מהטיפולים המוצעים בקופות החולים.
טיפים ברוח השיטה מליאן שנזי לוי:
- רוצים להשיג משהו? לעשות שינוי? נסחו את מטרתכם בחיוב. דעו מה אתם רוצים, במקום מה אתם לא רוצים. תת המודע משמיט את המילה לא, ולכן כשאתם אומרים לעצמכם מה אתם לא רוצים, תת המודע יקבל זאת כאילו שאתם רוצים את הדבר הלא רצוי. למשל כשאנו אומרים: "אני לא רוצה לצעוק על ילדיי", תת המודע ישמע "אני רוצה לצעוק על ילדיי" וקרוב לוודאי שזה מה שיקרה. נסחו זאת בחיוב, למשל:"אני רוצה לדבר ברוגע עם ילדיי".
- יש בתוככם חלק שאינכם אוהבים? שהייתם רוצים לשנות? הזמינו אותו לקפה, ותנו לו גם עוגייה. החלק הזה שחרד, שמפחד, שכועס, שצועק, או כל חלק אחר בתוככם שלא נעים לכם: התייחסו אליו כחבר ודברו איתו. אל תתכחשו אליו. תנו לו רגע של הקשבה. אילו החלק הזה היה יכול לדבר, מה הוא היה אומר? מה רוצה עבורכם? הבינו מהי כוונתו החיובית שמסתתרת מאחורי ההתנהגות הזאת. למה הוא זקוק? מה הוא באמת רוצה עבורכם? מה הוא אומר לכם בעצם? ויכול להיות שתופתעו לגלות את התשובות שיעלו, ואת ההרגשה הטובה שתבוא לאחר מכן.
- לצפייה בפרק העוסק בשיטת העבודה של ביירון קייטי לחצו כאן
- מטפלים בשיטות שונות המעונינים להשתתף בסדרה "מסע חיפוש", מוזמנים לשלוח מייל ל: shlomit-sh@ynet.co.il
ולציין בנושא "למסע חיפוש"