לחיות בלעדיהן: יש אלטרנטיבה לגוגל ופייסבוק
האם ב-2019 ניתן עדיין לנהל חיים דיגיטליים מלאים בלי להזדקק לשירותים של שתי ענקיות הטכנולוגיה? קבוצות ברשת מציעות מגוון אלטרנטיבות שכדאי להכיר
האמת היא, שהבית בינתיים הוא טריטוריה מוגנת יחסית, אלא אם גם אתם נכנעתם כבר לטרנד המוצרים החכמים, וגם מברשת השיניים שלכם היא חשמלית, עם חיבור לסמארטפון. אבל אל דאגה, מעבר לכיבוש הסלון ומערכות המדיה והתקשורת בבית, סמסונג, אמזון, LG ואחרות עובדות קשה כדי לקדם את כניסת החיבור לאינטרנט גם למוצרים ה"לבנים" שלהן.
גוגל הצליחה לשלב את שירותיה ברבדים כל כך עמוקים של חיינו, עד שכבר אין לנו מושג היכן היא נמצאת, ישירות או בעקיפין: שירותי תחבורה עושים שימוש במפות שלה, שירותי אינטרנט עושים שימוש במנוע החיפוש ובשירות הפרסום; ואפילו אפל, שמתגאה בכך שהיא לא מעבירה שום מידע לצד שלישי, מקבלת בפועל שלושה מיליארד דולר בשנה מגוגל בתמורה להצבת מנוע החיפוש שלה כברירת המחדל באייפון או באייפד. ונחשו מה? כל החיפושים שם עוברים דרך גוגל, כמובן, בעזרתה העקיפה של אפל.
התמנון העליז
מתברר שלא כולם מוכנים להשלים עם המצב הזה. יש כאלה שאפילו נמאס להם ממנו. קהילה קטנה של כמה אלפי חברים ב-Reddit, אתר הפורומים הידוע (לשמצה ולטובה), הודיעה: "לא עוד גוגל!" ופתחה במאבק המכונה, איך לא, DeGoogling. הקבוצה האינטנסיבית שהקימו הגולשים (r/deGoogle) לקחה על עצמה לסייע לכל המעוניין בכלים המאפשרים להמשיך ולנהל חיים דיגיטליים ומקוונים גם ללא גוגל - או לפחות תוך צמצום השפעתה למינימום ההכרחי, משימה שמיום ליום הופכת כמעט בלתי אפשרית.
קצת טריוויה: גוגל - ולמען הדיוק חברת האם שלה, אלפבית - חולשת על לפחות שמונה שירותים מקוונים, שמספר המשתמשים בכל אחד מהם חוצה את רף המיליארד. לשם המחשה: לפייסבוק, שנחשבת בעיני רבים לא פחות בעייתית, יש כשני מיליארד משתמשים בסך הכל. גוגל מגיעה איכשהו לכ-90% מתוך כשמונה עד תשעה מיליארד בני האדם החיים על כדור הארץ, להוציא אולי 1.2 מיליארד בסין, שם היא לא פעילה, לפחות רשמית.
בין השירותים שלה: יוטיוב, ג'ימייל, אנדרואיד, מפות, ווייז, דרייב, חבילת האופיס, תמונות, יומן ובלוגר. בשביל לקבל גישה אליהם יש פשוט להקליק על הריבוע בן תשע הנקודות הצמוד לתמונת הפרופיל שלכם באחד השירותים של החברה. הקליקו - ותוכלו לראות מיד כמה שירותים מקבילים של גוגל "מכירים" אתכם ומחזיקים במידע שלכם ועליכם.
זה לא נגמר בשירותים מקוונים. פרשן טכנולוגיה טבע פעם את הכינוי "התמנון העליז" בהקשר של אלפבית-גוגל. ואכן, אלפבית מחזיקה גם את וויימו, שמפתחת רכב אוטונומי וכבר השיקה שירות מוניות ללא נהג. יש לה גם שירותים פחות ידועים, כמו רשתות סיבים אופטיים לתקשורת, ספקית סלולר, חברה לפיתוח מוצרים למדעי החיים, ואפילו חברה לפיתוח פטנטים מתקדמים, על סף המדע הבדיוני (X), שלידם סוכנות הפיתוח של הפנטגון נראית כמו בית חרושת עם מכונות קיטור. גוגל גם מספקת את התשתית שמפעילה חלק גדול מהשירותים המקוונים של חברות אחרות, כמו סנאפצ'ט או ספוטיפיי - כולם מאוחסנים על שרתי הענן שלה.
הקרבה מסוימת
בחזרה ל"מנותקי גוגל" של Reddit: הם מודים שהתנתקות מהשירותים של החברה הענקית דורשת הקרבה מסוימת. חלקם עושים זאת מתוך אידיאולוגיה, חלקם כסוג של התרסה, וחלקם פשוט בשביל הספורט. אבל כולם נחושים להוכיח כי לרוב השירותים שלה יש תחליפים, והרבה פעמים גם בחינם.למשל, כדי לגלוש באינטרנט לא חייבים את דפדפן כרום, אפשר בהחלט להשתמש במוצרים של מוזילה, קרן ללא מטרת רווח, שדפדפן הפיירפוקס שלה (גילוי נאות: כותב שורות אלו משתמש בו מזמן) מספק כמעט את כל מה שתקבלו מכרום. מוזילה, אגב, מציעה גם שירותים אחרים, כמו משלוח קבצים ואפליקציית מייל טובה. גם אלו בחינם.
ג'ימייל של גוגל היא, ככל הנראה, תוכנת המייל הנפוצה בעולם. אבל הידעתם שקיים שירות מייל משובח, מאובטח, חינמי, אחר, שאינו שייך לחברת ענק גלובלית מוכרת ושומר היטב על הפרטיות שלכם, בשם פרוטון? והוא אפילו שווייצרי. את שירות גוגל דרייב, המשמש לאחסון קבצים בענן, ניתן להחליף באחרים, כמו בוקס, מגה או דרופבוקס. גם החבילה המשרדית תואמת האופיס כבר מזמן לא מחייבת אתכם להפוך לקוח חינמי של גוגל, או בתשלום, של מיקרוסופט: חנויות האפליקציות מלאות יישומים מבוססי "אופן אופיס". ומיקרוסופט בכלל מציעה כיום גרסה בסיסית מקוונת חינמית.
תשאלו, למה בכלל לוותר על הנוחות של גוגל אם היא מעניקה לנו כל כך הרבה בחינם? ובכן, היכנסו לכתובת takeout.google.com - שירות שמאפשר לכם להכין "קובץ גיבוי" של כל המידע שגוגל אי פעם אגרה עליכם. החל מהחיפושים שלכם (כן, כן, גם החיפוש אחר סרטוני פורנו), דרך המיקום הפיזי שלכם ברחבי הגלובוס, וכלה בכל הקבצים והתמונות שאי פעם העליתם לדרייב - גם אם מחקתם אותם. גוגל שומרת על הכל, ובלי מגבלת זמן. הגשתם בקשה מקוונת? בדרך כלל תתבקשו להמתין בין שעות לימים עד שתקבלו קובץ, שגודלו יכול להגיע לעשרות גיגה בייט רבים.
ובכן, זה המחיר שאתם משלמים על הנוחות שמספקת גוגל. שווה? לכל אחד יש את המחיר שלו.
אין פיתויים, אין קניות
הניסוי הזה תקף גם לגבי פייסבוק, רק ששם היקף המידע שתקבלו בגיבוי כזה יהיה קטן בהרבה, אלא אם רוב חייכם המקוונים מתבצעים בין כותלי הרשת החברתית. רק שאם מגוגל קשה להתחמק, מפייסבוק כבר הרבה יותר קל. מפעל החיים של מארק צוקרברג ספג ביקורת כה עזה על שערוריות הפרטיות שיצר בשנים האחרונות, עד שנאלץ להיכנע ללא מעט תכתיבים של הרגולטורים באירופה ובארה"ב. כיום הוא מתאמץ לשדר נכונות לכפר על עוונותיו.שלא כמו גוגל, פייסבוק - על שלל שירותיה, כמו וואטסאפ ואינסטגרם, יודעת פחות לעקוב אחרינו אם איננו משתמשים בשירותיה. נכון, יש את הפיקסל - מעין רכיב קוד - שמטביעה פייסבוק באתרים למעקב אחר משתמשיה המחוברים באותו רגע, וכן את כפתורי הלייק הידועים לשמצה, המשמשים כסוג של מתקן האזנה ברחבי הרשת; אבל את אלה ניתן לנטרל על ידי תוספי פרטיות כמו uBlock, שמתקינים בקלות בדפדפן.
ובכל זאת, דיווח של כתב הניו יורק טיימס בריאן צ'ן, שמחק כליל את חשבון הפייסבוק שלו לצורך ניסוי, מעלה נתונים מעניינים על היקף המידע הפרטי שלנו שמסתובב בשרתי החברה. תובנה אחת שנחשף אליה היא, שמרגע המחיקה - הפרסומות שקיבל ברשת הרבה פחות ממוקדות לצרכיו או לאישיותו. אינסטגרם, למשל, החלה לחשוב שהוא אישה, והציגה לו פרסומות לבגדי ים נשיים לגמרי. התוצאה הישירה היא, שרכישות האונליין של צ'ן צנחו בכ-43% במהלך חודשי הניסוי, חיסכון שלא יסולא בפז. כלומר, אם אין פיתויים - אין קניות.
ומה באשר לשמירה על קשר עם חברים - התירוץ העיקרי עבור כל משתמש פייסבוק או אינסטגרם? ובכן, סביר שחברים שאיתם עמדתם בקשר מחוץ לפייסבוק ימשיכו להיות חבריכם גם ללא הפוסטים ובלי השירותים שלה. רוצים לשגר תמונה? שלחו אותה במייל. רוצים לצ'וטט? השתמשו בטלגרם או בסיגנל, שני תחליפי וואטסאפ מאובטחים ויעילים למדי. רוצים לתאם אירוע או מפגש? אפשר פשוט לשלוח את הכתובת ישירות, לא חייבים קישור למפות. ובכל מקרה, לא חסרים שירותי מיפוי חינמיים ויעילים, כמו HERE.
לנעול את הדלת
הדרך לחיים מקוונים בלי גוגל, פייסבוק או אמזון לא קלה. התוצאה תהיה כנראה פחות דיגיטלית: תתפנו אולי להרים טלפון לחבר במקום לשלוח הודעה במסנג'ר. תוכלו לשגר תמונה בלי להוסיף לה פילטרים ומדבקות, ותוכלו לקרוא ספר במקום פוסטים של טרולים.
עצה למתחילים: הימנעו בשלב ראשון משימוש באפליקציות, והיכנסו לכל השירותים רק דרך דפדפן הטלפון. קצת פחות נוח אולי, אבל כך לפחות אפשר "לנעול את הדלת" אחריכם אחרי שסיימתם לעשות שימוש בשירות מסוים, במקום להשאיר אותה פתוחה לרווחה, ולנצח, למפרסמים. לא עדיף?