שתף קטע נבחר
 

"השראה לכולנו": גם בעולם התאכזבו מהתרסקות בראשית

כישלון נחיתת החללית הישראלית על קרקע הירח זכה לסיקור נרחב יחסית בעולם, ובאז אולדרין, האדם השני שדרך על אדמתו, קרא ל-SpaceIL "לעולם לא לאבד תקווה". בניו יורק טיימס הדגישו כי משימות פרטיות וזולות טומנות בחובן גם סיכון רב יותר: "צריך לקבל שמדי פעם יהיו כישלונות"

 

 

ההודעה על התרסקות החללית על הירח

ההודעה על התרסקות החללית על הירח

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ניסיון הנחיתה של החללית הישראלית "בראשית" על הירח, שהסתיימה אמש (יום ה') בהתרסקות בעקבות תקלה באחד המנועים, זכתה לסיקור נרחב בעולם - ולאכזבה רבה. השידור החי שהועבר ממרכז הבקרה של SpaceIL והתעשייה האווירית במפעל חלל ביהוד, זכה לחצי מיליון צפיות בעמוד הפייסבוק של העמותה, ועוד חצי מיליון צפו בו בעמוד היוטיוב שלה.

 

באז אולדרין, האדם השני שדרך על הירח, במשימת אפולו 11 לפני כמעט 50 שנה, הביע צער על הכישלון, אך קרא שלא לאבד תקווה. "תנחומיי לצוות SpaceIL על מה שכמעט היה! התקשורת עם החללית אבדה רק 150 מטר מעל לפני השטח, והיא לא הצליחה להשלים את הנחיתה. לעולם אל תאבדו תקווה. עבודתכם הקשה, עבודת הצוות והחדשנות - עוררו השראה בכולנו".

 

הירח כפי שצולם מהחללית בראשית (צילום: רויטרס)
התמונה האחרונה שצילמה החללית(צילום: רויטרס)

חדר בקרה יהוד נחיתה חללית בראשית ירח תעשייה אווירית spaceil (צילום: מוטי קמחי)
סלפי לפני ההתרסקות(צילום: מוטי קמחי)

 

גם ראש נאס"א, ג'ים בריידנסטיין, הביע אכזבה - אך סיפוק מההישג שכבר השיגה בראשית בשבוע שעבר, אז הפכה לחללית הפרטית הראשונה בהיסטוריה שנכנסה למסלול סביב הירח. "בעוד נאס"א מצטערת על כך שהמשימה לא הסתיימה בנחיתה מוצלחת של הנחתת בראשית, אנו מברכים את SpaceIL, את התעשייה האווירית ואת מדינת ישראל על ההישג המרשים של הכנסת חללית פרטית ראשונה למסלול סביב הירח", מסר. "כל ניסיון לממש יעדים חדשים טומן בחובו הזדמנויות עבורנו ללמידה, לתיקון ולהתפתחות. אין לי ספק שישראל ו-SpaceIL ימשיכו במחקרם".

 

באתר ה-BBC, שבו קיבלה הידיעה בנושא מקום נכבד בעמוד הראשי, הזכירו כי עלות המשימה הפרטית הגיעה לכ-100 מיליון דולר, וכתבו כי היא "סללה את הדרך למחקר לואו-קוסט עתידי של הירח". בניו יורק טיימס, עם זאת, ציינו כי כישלון השלב הקריטי של הנחיתה מדגיש דווקא את החסרונות של משימות פרטיות, לעומת כאלו שזוכות למימון ממשלתי.

 

הסיקור ב-BBC (צילום: מתוך אתר ה-BBC)
הסיקור ב-BBC(צילום: מתוך אתר ה-BBC)

הסיקור ב-CNN על התרסקות בראשית (צילום: מתוך אתר CNN)
הסיקור ב-CNN על התרסקות בראשית(צילום: מתוך אתר CNN)

הסיקור בוושינגטון פוסט על התרסקות החללית (צילום: מתוך אתר ה
הסיקור בוושינגטון פוסט על התרסקות החללית(צילום: מתוך אתר ה"וושינגטון פוסט")

הסיקור בניו יורק טיימס על ההתרסקות של בראשית (צילום: מתוך אתר ה
הסיקור בניו יורק טיימס על ההתרסקות של בראשית(צילום: מתוך אתר ה"ניו יורק טיימס")

הסיקור בוושינגטון פוסט על התרסקות החללית (צילום: מתוך אתר ה
הסיקור בוושינגטון פוסט על התרסקות החללית(צילום: מתוך אתר ה"וושינגטון פוסט")
 

 

"המשימה עלתה הרבה פחות מאשר חלליות למחקר ירחי במימון ממשלתי", רשם קנת צ'אנד, כתב המדע של העיתון. "אך היא הדגישה את החסרונות והיתרונות בפרויקטים מהירים וזולים יותר. המשימות הללו מטבען בעלות סיכון רב יותר, ומממניהן חייבים להסכים לכישלונות מדי פעם".

 

בקרן XPRIZE - שבראשית נבנתה במקור במסגרת התחרות שיזמה בעבר, Google Lunar XPRIZE - הודיעו כי עמותת SpaceIL תזכה בסכום לא פעוט של מיליון דולר. זאת, למרות שהתחרות להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח נסגרה כבר לפני כשנה ללא זוכים (אחרי ארכות רבות שניתנו למועד השלמת היעד). לדברי הקרן, הפרס ניתן על ההישג של הכנסת חללית פרטית ראשונה למסלול סביב הירח. "אולי לא הייתה להם נחיתה מוצלחת בפעם הזאת, אבל SpaceIL עדיין עשתה היסטוריה", נכתב בעמוד הטוויטר של הקרן.

 

רה
ראש הממשלה נתניהו עם מוריס קהאן בחדר הבקרה, אמש(צילום: מוטי קמחי )

 

עם זאת, יצוין, נושאים נוספים בתחום החלל העסיקו את התקשורת בעולם. בין היתר, שעות אחדות לאחר כישלון הנחיתה על הירח שיגרה לראשונה חברת החלל SpaceX מטען מסחרי (לוויין סעודי), על גבי המשגר החזק ביותר בעולם כיום, פלקון כבד. זו הייתה הטיסה השנייה בלבד של המשגר, אחרי טיסת הניסוי שבה שוגרה מכונית הטסלה של אילון מאסק לחלל.

 

עקב כך, נראה שלפחות בתקשורת האמריקנית הכישלון הישראלי לא זכה לסיקור מרכזי ביותר. כך למשל, בכותרת ראשית באתר ה"וושינגטון פוסט" הופיעו תוצאות נוספות ממחקר האסטרונאוטים התאומים של נאס"א, בעוד ההתרסקות על הירח הופיעה בשורה מתחת לאותה כותרת.

 

ההתרסקות: "עצם הניסיון - הישג כביר"

בראשית אמורה הייתה לנחות אמש בשעה 22:25, ודקות לאחר תמרון הנחיתה היא אף העבירה תמונת סלפי שלה עם הירח - אך אז החלו הקשיים. עופר דורון, מנהל מפעל חלל של התעשייה האווירית שעדכן על התפתחות המבצע בשידור החי שבו צפו בארץ ובעולם, היה זה שהודיע על הכישלון: "לצערי הרב לא נהיה המדינה הרביעית בעולם (שמבצעת נחיתה על הירח). הגענו לירח, אבל לא כמו שרצינו, החללית הגיעה בשלמותה עד הירח. אבל זה עדיין הישג אדיר, אנחנו המדינה השביעית שהגיעה לירח".

 

אחרי ההתרסקות: הפרשנים באולפן ynet

אחרי ההתרסקות: הפרשנים באולפן ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במסיבת העיתונאים שנערכה זמן קצר לאחר מכן, ציין דורון כי "אחרי הסתכלות ראשונית של הנתונים נראה שאחד המאיצים גרם לשרשרת אירועים שהובילה לכיבוי המנוע ולאי הצלחה. הגענו לירח, אבל לא בחתיכה אחת. כאב גדול לצד הצלחה אדירה". מהתחקיר עלה כי החללית החלה ליפול נפילה חופשית מגובה של 10 ק"מ, ככל הנראה במהירות של 400 עד 500 קמ"ש.

 

לקראת הנחיתה הגיעו לחדר הבקרה ראש הממשלה בנימין נתניהו, רעייתו שרה והבן יאיר. אחרי האכזבה הגדולה הוא אמר: "הגענו לירח, אבל ננסה שוב. אנחנו נרצה בפעם הבאה לנחות בנחת. עצם הניסיון הוא הישג כביר".

 

גם נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס לכישלון, וניסה לעודד את הילדים העצובים שאירח בבית הנשיא: "יש לפעמים אכזבו ת, אבל הן מתגמדות לעומת ההישג האדיר. צריך למחוא כפיים למי שהוביל לירח. כדי להביא חללית לירח צריכים הון עצום שרק מעצמות כמו רוסיה, סין וארה"ב יכולות להרשות לעצמן. אצלנו לא היה צריך כל כך הרבה כסף כי יש לנו אנשים נפלאים".

 

הראל לוקר, יו"ר התעשייה האווירית, אמר לאחר ההתרסקות: "התעשייה האווירית יחד עם SpaceIL בנתה את החללית הישראלית הראשונה, בראשית, שהצליחה להגיע למרחק 400 אלף ק"מ מישראל ולמפתן הירח. מדובר בהישג טכנולוגי אדיר למדינת ישראל, שנכנסה למועדון של שבע המעצמות שהגיעו לקרבה כזו לירח. הפרוייקט ארך 8 שנים ותרם רבות לתעשיית החלל הישראלית שהיא אחת המובילות בעולם. החלל הוא מרחב עצום, מסעיר ומעורר השראה. התעשייה האווירית היא מוקד הידע הלאומי בישראל בטכנולוגית החלל והיא תמשיך להוביל את מדינת ישראל להישגים טכנולוגיים בתחום זה. עובדי ומהנדסי התעשייה האווירית , עובדים יומם וליל על פיתוח טכנולוגיות לטובת המדינה וביטחונה. עבורם השמיים אינם הגבול, הם רק ההתחלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
התמונה האחרונה שצילמה החללית
צילום: רויטרס
מומלצים