שתף קטע נבחר
 

מה אוכלים באזור הר הנגב?

גבינות מעולות בחוות בודדים, ארבעה יקבים ופוד טראק עם חריימה - סיור קולינרי מפתיע וטעים בהר הנגב

יצאנו לבדוק מה אוכלים באזור הר הנגב. צפו    (צילום: לין לוי)

יצאנו לבדוק מה אוכלים באזור הר הנגב. צפו    (צילום: לין לוי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הר הנגב הוא אזור מדברי עם 1,000 דונם כרמים. בקצות הכבישים, אותם התושבים מכנים בהומור ציני "כבישי רעב" (כי קל יותר למות בהם מרעב מאשר מדריסה), נמצאים ישובים המאוכלסים בתושבים שהגיעו לאזור מתוך תשוקה לחיים אחרים ומתוך אהבתם למדבר.

 

באזור פועלים ארבעה יקבים (ננה, רוג'ום, רמות נגב ויקב רמון) ונמצאים ארבעה כפרים בדואים, המאוכלסים ביחד בכ-1,000 תושבים, וחלקם מתפרנסים גם מאירוח. יש שם גם כמה ישובים חקלאיים, סביבם מתפתחת בשנים האחרונות תרבות קולינרית בסיסית שהתחילה מ-30 חוות בודדים, הפזורות באזור.

סיור קולינרי בהר הנגב (צילום: לין לוי)
הגבינות של חוות קורנמל, סמוך לצומת טללים(צילום: לין לוי)
 

אפשרויות לינת השטח בשיטת "גלמפינג" (קמפינג בתנאים מהודרים ומלאי "גלאם") שמציעות חברות כמו "הרפתקה במדבר" ו-Happy glamper israel, בשילוב עם השפע הקולינרי-חקלאי שמציע האזור - הופכים אותו ליעד חם לטיול קולינרי באווירה קצת אחרת ממה שרובנו מכירים.

 

אבל רגע לפני שאתם מעמיסים את עצמכם על האוטו ויוצאים לדרך, אל תשכחו לקחת איתכם את הרשימה שבהמשך, שבה - חוץ מהחוות והיקבים המפורסמים - יש גם כמה מקומות סודיים שמוכרים (כמעט) רק לתושבי האזור. 

 (  )
 

קורנמל

חוות בודדים שהוקמה על ידי דניאל וענת קורנמל לפני 25 שנה. השניים מגדלים שם 45 עזים מדבריות, מהחלב שלהן הן מייצרים גבינות איכותיות במיוחד. לפני 11 שנה הוקמה בחווה גם מסעדה עם תפריט מעניין, המבוסס על הגבינות הקשות והרכות המיוצרות שם, סך הכול עשרה סוגים. המלצה שלנו: אל תפספסו את גבינת "כתם", גבינה לקטית בעלת טעם עיזים מודגש וגם לא על גבינת "עדי" שזמן ההבשלה שלה אורך כשנה.

 

את הגבינות של "קורנמל" אפשר לקנות רק בחווה, והן עולות בין 23.90-10 שקלים ל-100 גרם. ואם תהיתם מהיכן השמות היצירתיים שניתנו לגבינות כאן, אז דעו כי הן קרויות שם העיזים המייצרות אותן, כמו גם על דור המייסדות המתגוררות במשק מיום הקמתו. 

סיור קולינרי בהר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

התפריט במקום מתבסס כאמור, על גבינות, ומציע מנות ייחודיות שסביר שלא תמצאו במקומות אחרים כמו גבינת קממבר על פרוסות תפוחי אדמה עם רוטב יוגורט (49 שקלים) וגבינת עדנה בסירופ יין ותפוחים (42 שקלים). יש כאן גם פלטת גבינות המוגשת בקיץ עם פירות העונה, או עם תפוח עץ אפוי וקומפוט של סבתא - בחורף.

 

עוד בתפריט: מגוון סלטים, מוזלי עם יוגורט שמיוצר במקום, כנאפה מגבינת עיזים כמו המקור ואפילו כוס חלב עיזים (10 שקלים). את כל הטוב הזה, תוכלו לזלול שם מול הנוף המדברי באווירה רגועה וכיפית במיוחד.

 

2 קילומטרים אחרי צומת טללים, 08-6555140, לא כשר

  

 (  )
 

קפה עזוז

בישוב עזוז, שבו מתגוררות 15 משפחות בלבד, פועל בית קפה המציע אוכל נהדר. לבית הקפה חזות מדברית סטייל חושה בסיני, והוא הוקם לפני כעשור על ידי אייל טובון - שעלה ארצה מצרפת בשנות התשעים - פועל טאבון גדול שממנו יוצאות פיצות ומאפים שונים שמוגשים כאן גם בארוחת הבוקר (65 שקלים כולל חביתה, מטבלים וסלטים).

סיור קולינרי בהר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

עוד תמצאו בתפריט: שקשוקה בתיבול המאפיין את המטבח של דרום צרפת (45 שקלים), חציל בלאדי (35 שקלים), מסבחה נהדרת (35 שקלים) ואפילו קרפ צרפתי אמיתי. מנות הדגל של המקום הן סינייה טבעונית המורכבת משכבות של תפוח אדמה, בטטה וחציל על האש, רטבי הבית וטחינה גולמית ולזניה במילוי רוטב עגבניות ובשמל על בסיס חמאה. 

סיור קולינרי בהר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
   

שימו לב: המקום פועל רק בימים רביעי וחמישי בין השעות 22:00-12:00, ובשישי-שבת בין 20:00-10:00.

 

עזוז, 054-4226330, לא כשר

 

 

פאב 40

למרות שמו וחזותו, "פאב 40" הוא אינו פאב קלאסי אלא יותר מסעדה הפועלת החל משעות הצהריים ומארחת הופעות של אומנים שונים. ובאשר למראה הייחודי שלו: בעבר, שימש המבנה נגרייה, וכיום הקירות שלו מקושטים בגרפיטי משעשעים שציירו אומני גרפיטי מהאזור.

 

צמוד אליו ניצב אוהל ענק בו מתקיימות מידי פעם מסיבות של מוזיקה אלקטרונית ורגאיי, ולפעמים נערכים שם גם פסטיבלי מטאל. כמו גם, מקרינים שם משחקי ספורט חשובים על גבי מסכים גדולים התלויים על קירות המקום.

 

את "פאב 40" הקים אלכס כצנלסון, מפיק אירועים בעברו, שבנוסף לפאב מפעיל גם את מרכז הצעירים של רמת הנגב. ומה אוכלים כאן? בימי שלישי, כמיטב המסורת הישראלית, מגישים כאן קוסקוס, בימי שני יש מבצע של 1+1 על כל ההמבורגרים שבתפריט (54-49 שקלים), ובשבת יש חמין. 

 (צילום: באדיבות המקום)
(צילום: באדיבות המקום)
 

תמצאו שם גם נשנושי בר כמו פיש אנד צ'יפס (45 שקלים), סלט קבבונים וכמה קינוחים לבחירה.

 

אזור התעשייה קיבוץ טללים, 08-6205293‏, לא כשר

 

 (  )
 

אירוח בדואי בכפר אריכא

כפר אריכא - השוכן בעמק נסתר סמוך לכביש ארבעים, בין שדה בוקר למצפה רמון - הוא אחד מתוך ארבעה כפרים בדואיים הנמצאים באזור הר הנגב. בשנים האחרונות נפתח הכפר לתיירות ואירוח, במהלכו נחשפים האורחים לאורח החיים הבדואי המסורתי, ולמלאכות עתיקות העוברות מדור לדור במשפחה.

סיור קולינרי באזור הר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

בכפר מתגוררות כ-30 משפחות, כולן מנהלות אורח חיים בדואי מסורתי. שתיים מתוך המשפחות הללו פתחו את בתיהם לאירוח, במהלכו ישמחו לחשוף בפניכם את סודותיהם לצד מטעמים מסורתיים, אותם יגישו לכם במאהל הבדואי בו תתארחו. 

במאהל הבדואי של סאלמן סדאן הפעילות מתאימה לקבוצות ודורשת תיאום מראש, ואם תרצו -תוכלו לקבל שם מלבד תה ופיתה גם מגשי עוף ואורז, אותם יכינו שם עבורכם כמיטב המסורת הבדואית - בתוך בור באדמה. אם מעניין אתכם גם לצפות בתהליך הכנת הלחם הבדואי הנקרא "ליב'א" ונאפה בתוך מדורה, תנו קפיצה למאהל של חמדה אל עביס, שתדגים עבורכם כיצד מכינים את הלחם המיוחד ואת פיתות הסאג' המסורתיות, ואפילו תזכו שם לכוס תה מתקתק.

 

ליצירת קשר עם סאלמן: 054-6001357

לתיאום עם חמדה אל עביס: 054-7007898

 

 (  )
 

יקב רמת נגב

אחד מהיקבים הגדולים באזור בו מיוצרים כ-140 אלף בקבוקים בשנה. סיפור הקמתו של היקב התחיל מהחזון של אלון צדוק, שהיה מחלוצי ההתיישבות בפתחת ניצנה והחליט להמשיך את דרכו של אביו, שנהג להכין יין וערק תימני בביתו לבני משפחתו.

 

צדוק, שהיה מראשוני החקלאים באזור הר הנגב, שימש במשך שנים בתפקיד ציבורי ופעל להקמת ישובים חקלאיים באזור. בשנת 1997 הוא החליט להיכנס לעולם היין, ונטע את הכרם הראשון שלו.

סיור קולינרי באזור הר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

כיום, ממשיכים את עשייתו ביקב שני בניו - יוגב וגלעד, אחד אחראי על תחום השיווק של היקב והשני יינן ואחראי על ייצור היינות במקום, שבו פועל גם מרכז מבקרים מסקרן. ביקב מיוצרים כיום 15 סוגי יין המתחלקים לארבע סדרות שונות וגם יין פורט מתקתק, ואם מתחשק לכם להגיע לשם ולטעום מהם - דעו כי מרכז המבקרים פתוח לטעימות גם לבודדים וגם לקבוצות המונות עד 30 איש (עלות הטעימות היא 25 שקלים לאדם).

 

קדש ברנע, 08-6555849, כשר

 

חוות אשכולות - שדה למידה לחקלאות מדברית

"חוות אשכולות" הוא מתחם חקלאי תיירותי, המציג את החקלאות המדברית. בפועל, מדובר כאן בשטח רחב שבו מגדלים את כל שבעת המינים, כשמהענבים הגדלים כאן מייצרים יין ומהזיתים - מייצרים את שמן הזית.

 

הרעיון מאחורי המיזם הזה, שהוקם על ידי משפחת מרום, הוא להציג את שבעת המינים בהם בורכה ארצנו, ותוך כדי לספר את סיפור החקלאות המדברית החלוצית שהולכת יד ביד עם ההלכה היהודית בחקלאות.

סיור קולינרי באזור הר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

במרכז החווה המוקפת במדבר רחב ידיים, ניצב מבנה שאותו עיצבו אומנים ממצפה רמון בעזרת מורג עתיק, שולחן נגרים ישן ועוד. בחלל עצמו, המתנשא לגובה של שתי קומות ומראהו מרהיב במיוחד, עורכים טעימות של שמן הזית, ואפשר גם לרכוש שם את התוצרת של החווה. הדגש שם הוא, בגדול, על למידה כיצד טועמים נכון שמן זית.

 

ומה לגבי המחירים? פח של ארבעה ליטרים של שמן זית נהדר, המיוצר בתהליך כביש חצי ידני, עולה כאן 160 שקלים; בקבוק של 750 מ"ל עולה 45 שקלים. עבור סיור "שבעת המינים" בחווה וטעימות (לקבוצות של בין 25-10 איש) - תשלמו 50 שקלים.

 

על כביש 40 (צפונית למנחת מצפה רמון), 050-7210905, כשר

 

יקב ננה

"יקב ננה", שהקימו הכורם ערן רז (או בקיצור: "ננה") ואיש העסקים ניב בן יהודה, הוא אחד מהדוגמאות המרהיבות ביותר למה שאפשר לעשות במדבר עם מעט אמונה והרבה רצון. לפני שהקים את היקב, עבד רז ביקב עמק האלה וחלם לייצר יין במדבר, שעל הקרקע שלה גידלו גפנים עוד בימי העת העתיקה.

סיור קולינרי באזור הר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

בניסיון להגשים את חזונו, הוא גייס 22 משפחות שהאמינו בחקלאות מדברית, ומאז שנת 2009 אזור הר הנגב מספק לתעשיית היין הישראלית אלף  טון של ענבים. את הכרם הראשון הוא נטע ב-2007 בנחל צין, ועל מנת לשמור עליו - נאלץ בתחילה לישון בשטח על מנת למנוע את השחתתו על ידי מבריחים וגנבים למיניהם. היקב עצמו הוקם בשנת 2014, וכיום הוא מייצר 55 אלף בקבוקים בשנה. אגב, בייצור היין עצמו שותפים כל בני משפחת רז. 

סיור קולינרי באזור הר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

מרכז המבקרים של היקב שוכן מול הכרם עצמו, ומשקיף על נוף מדברי שלא נגמר. מחוץ למרכז יש הרבה מאוד צל, בריזה נעימה וטאבון לאפיית פיתות. במרכז המבקרים עצמו יש שולחן אבירים שסביבו עורכים את טעימות היין, ומיד כשתגיעו לכאן תוכלו לצאת לסיור שיתחיל בסוכה הלבנה, ימשיך בבוסתן הפרי שמקיף את כל המרכז ובהמשך, תזכו גם לטעימות מהיין עצמו (120 שקלים לאדם כולל סיור ביקב, או 60 שקלים טעימות על הבר ללא הסיור). החוויה מיועדת ל-100-4 מבקרים, ועם סיומו של חג הפסח יתקיימו שם מידי שישי גם אירועי פיצה ויין.

 

מזרחית למצפה רמון (על כביש 171) 054-4444037, כשר

 

   (  )

בית הדבש

"בית הדבש" הוקם בשנת 2002 במושב קדש ברנע על ידי אירינה ואדוארד, שעלו ארצה מחבר העמים לפני מספר שנים והתמקמו ביישוב שבהר הנגב. הסיפור של "בית הדבש" התחיל לאחר שאדוארד מצא נחיל דבורים פעיל ביישוב, מה שגרם לו להבין כי דבורים יכולות לשרוד גם בתנאי המדבר הלא פשוטים. הוא החליט לשקם את הנחיל, ובנה בעצמו כוורות לפי שיטת הבנייה המסורתית, כלומר - באמצעות שימוש בדבורים עצמן.

 

בהמשך, הקימו שם בני הזוג גם מרכז מבקרים אליו אפשר להגיע להדרכה בקבוצות של 15 איש ומעלה, הכוללת סיור במקום בו במהלכו תוכלו ללמוד על הדבורה המדברית ותטעמו מהדבש שהיא מייצרת.

 

בסיום הסיור תוכלו לרכוש לעצמכם מהתוצרת המקומית שכוללת דבש קרוש (55 שקלים), דבש עם יערת דבש (70 שקלים), דבש המיוצר מערי האקליפטוס המדבריים ודבש מפרחי מדבר. לצד אלו, מוכרים כאן גם תמיסת פרופוליס המסייעת לכאבי גרון המיוצרת גם היא מדבש ומוצרים נלווים נוספים.

 

קדש ברנע, 08-6558992

 

 (  )
  

טעם במדבר

פוד טראק שניצב בחורשה שבכניסה לישוב ניצנה, ושייך לניר אלקסלסי שלאורך השבוע, ובמיוחד בימי שישי, מאכיל מאות חיילים ומשפחות עם ילדים. מסביב לעגלה ישנן פינות ישיבה, והאוכל שמגישים שם אלקסלסי ואשתו הוא ביתי וטעים במיוחד.

 

התפריט כאן משתנה מדי יום וכולל תבשילים כמו אושפלוב, קדירת עוף, חריימה עם פילה מושט וקוסקוס. עוד תמצאו שם פיש אנד צ'יפס, קובה (45-40 שקלים למנה ענקית) וחומוס שמכינים במקום (20 שקלים).

סיור קולינרי באזור הר הנגב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

הפוד טראק פעיל בימים שני עד חמישי בין השעות 18:00-12:00, ובשעות הערב הוא מתנייד בין הישובים באזור ואף מציע שירות של סעודות אסאדו בשטח.

 

בכניסה לניצנה, 054-4228731‏, כשר ללא תעודה

 

הבוטק'ה בקדש ברנע

המקום של יניר נשיא החל לפעול לפני כחמש שנים ביישוב קדש ברנע, ועם הזמן הפך מבוטק'ה לפוד טראק שמספק לתושבי האזור המבורגרים וכריכי בשר מגוונים, כאלה שסביר להניח שלא תצפו לפגוש באמצע המדבר.

 

נשיא מפעיל את הפוד טראק שלו בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 22:00-12:00, ומציע כריכים עם אנטרקוט, אליהם אפשר להוסיף לא פחות מ-15 סוגי ממרחים וסלטים המשתנים מדי יום (59 שקלים). יש שם גם המבורגר נהדר במשקל של 250 גרם (54 שקלים כולל תוספת בצד ושתייה), וגם ספיישלים של בשרים ועופות מעושנים (110 שקלים לעוף שלם אם אוכלים במקום, או 90 שקלים אם לוקחים בטייק אווי).

 

הכריכים מגיעים בתוך ג'בטות ענקיות, והסלטים המוגשים שם מורכבים משלל וריאציות של חצילים, כרוב, בטטות ועוד.

 

קדש ברנע, 052-4771704 או 054-4243497‏, כשר

 

בין ה-23-21 באפריל, יתקיים באזור הר הנגב פסטיבל "משקים פתוחים" במסגרתו יתקיימו סיורים שיספקו טעמים, ריחות ופעילויות לכל המשפחה במשקים המקיימים חקלאות מדברית באזור פתחת ניצנה. בפסטיבל ישתתפו ארבעה משקים ויפעלו שני מתחמי פעילות - באחד תתקיים סדנת בנייה בבוץ, ובשני סדנה לקליית צמחים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
סיור קולינרי באזור הר הנגב
צילום: לין לוי
מומלצים