74 שנה אחרי: פושע נאצי "הורשע" בישראל
יוזמה של עו"ד ישראלי כינסה שופטים בכירים מרחבי העולם, למשפט מבוים של פרופ' ארנסט רודין, אבי תורת היגיינת הגזע שחמק ממשפטי נירנברג
שופטים בכירים מישראל, גרמניה, בריטניה וארה"ב חברו לשופטים מבית המשפט הפלילי בהאג ומבית המשפט לזכויות אדם בשטרסבורג, והתכנסו בשלושה מוקדים שונים על מנת לערוך העמדה מבוימת לדין
של ארנסט רודין, יועצו הרפואי-מדעי של היטלר ששימש כמומחה בכיר להגשמת היגיינת הגזע.
ב-1945 נתפס רודין וצוות התביעה של משפטי נירנברג שקל להעמידו לדין, אולם ב-1946 הוא שוחרר ולמרבה האבסורד חזר לתפקידו כמנהל מכון המחקר עד מותו ב-1952.
רודין עמד בראש ארגוני הפסיכיאטרים והנוירולוגים בגרמניה הנאצית. ממרום מעמדו כיועץ בכיר של היטלר, הוא הסית מדענים שנתנו לגיטימציה למשטר הרצחני. בין היתר מיוחסת לרודין אחריות לעיקור 400 אלף בני אדם ורצח של 300 אלף חולי נפש ובעלי מוגבלויות.
בין סגל השופטים שהשתתפו: שר המשפטים לשעבר בקנדה, פרופ' ארווין קוטלר; התובע הכללי של ארה"ב, מייקל מוקייסי; נשיאת ביהמ"ש העליון בסקוטלנד, הייזל קוסגרוב; שופט ביהמ"ש הפלילי בהאג, כריסטוף פלוג, ובכיר שופטי ביהמ"ש לזכויות האדם בשטרסבורג – פאולו פינטו.
בראש ההרכב שהתכנס באשקלון עמדה נשיאת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, השופטת רויטל יפה כ"ץ. היא ציינה שהאפשרות להעמיד אדם לדין בהתבסס על עדויות של היסטוריונים היא פרקטיקה שיפוטית מקובלת שנעשה בה שימוש בעבר במשפטי נירנברג, במשפט אייכמן ובמשפטו של ג'ון דמניוק, שהורשע ב-2011 בגרמניה.
במקרה זה, קבעה, מכלול החומרים, העדויות והמחקרים לא מותירים מקום לספק שרודין חרג במתכוון מכל נורמה רפואית, חוקית או מוסרית, אפילו אם לא רצח איש במו ידיו. לנוכח עוצמת הראיות הרשיעו חברי ההרכב פה אחד את רודין באחריות להסתה לרצח ורדיפה, לעיקור המוני בכפייה, ולביצוע ניסויים אכזריים בבני אדם.
השופטים הכריזו כי אילו היה הנאשם עומד לדין במסגרת משפטי נירנברג, או לחילופין בפניהם, הוא היה נמצא אחראי לפשעים כמסית, כמבצע, כשותף לעבירה, וכחבר בארגון פשע.
לקראת סיום ציינו חברי ההרכב כי "האנושות למודת סבל מהנטייה לצייתנות עיוורת למנהיג, נטייה שעלולה לגרום לסחף מוסרי, לביטול הבקרה העצמית ולאסון עולמי כדוגמת שואת יהודי אירופה", ומשכך יש להטיל על מנהיגים והוגי דעות אחריות כפולה.
מדובר בפרויקט בינלאומי שיזם יו"ר הפורום למצוינות חברתית, עו"ד אבי עומר, בשיתוף פעולה עם משרד החינוך וגופים רבים נוספים. בין המשתתפים בו ניתן למנות שופטי בית המשפט העליון ופרופסורים בכירים כמו המשנה לנשיאת העליון לשעבר אליקים רובינשטיין, פרופ' אסא כשר, פרופ' שמעון שטרית ופרופ' חזי לוי. לפרויקט קדמה הכנה שביצעו חוקרים מישראל, גרמניה, ארה"ב, אוסטריה, צרפת ובריטניה.
תלמידי תיכון וסטודנטים מ"תוכנית הנבחרים" של הפורום למצוינות חברתית נפגשו עם החוקרים, ולאחר מכן ניהלו כ"פרקליטים" את המשפט המבוים שהתקיים בפני הרכבי שופטים שונים באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת תל אביב ובמכללה האקדמית אשקלון.
לאור הצלחת הפרויקט הוא אומץ ככלי להטמעת נושא זכויות האדם והוקעת הגזענות כחלק ממערך החינוך בישראל. גם מוסדות האו"ם אימצו את הפרויקט כחלק מהפעילות החינוכית שלו להנצחת השואה, והוא הוזמן להופיע בבית במשפט הבינלאומי לזכויות אדם בשטרסבורג ביום השואה הבינלאומי.
לפי חזונו של עו"ד אבי עומר, הפרויקט שהגה ישמש בהמשך כמודל להקמת פרלמנט נוער בינלאומי לזכויות אדם בחסות האו"ם.
- לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד אבי עומר הוא יו"ר הפורום למצוינות חברתית
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים