"היסטוריה בקולוסיאום": יהודים קראו בספר התורה
קרוב לאלף יהודים צעירים מרוסיה הגיעו לקולוסיאום, במסע בעקבות הגלות, פתחו את ספר התורה שהביאו עימם - וקראו בהתרגשות את הקריאה המיוחדת לראש חודש. לאחר מכן שרו "עם ישראל חי" במקום שהפך לסמל של האימפריה הרומית: "יהודים שאולצו לעמוד פה לפני אלפיים שנה, לא היו מאמינים"
טיטוס היה מת פעמיים: אלפיים שנים לאחר שהחריב את בית המקדש והקים את הקולוסיאום – הגיעו אתמול (יום ב') קרוב לאלף יהודים לסמל של האימפריה הרומית, לא הרחק משער טיטוס, וקראו בספר התורה את הקריאה המיוחדת לראש חודש (א' בראש חודש אייר שחל אתמול).
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
- שילוב החרדים באקדמיה: "כל סטודנט שני נושר מהלימודים"
- מותר ללכת לסרטים בספירת העומר?/ החדשו"ת
- פורום השבת: "הירי מעזה - בגלל חילול השבת באירוויזיון"
יש מי שחורטים את שמם על הקיר, ויש מי שממש מתחת לאפם של השומרים האיטלקים, לא הרחק מצלב הברונזה, שרו "עם ישראל חי" ובירכו את ברכות התורה. " זו היתה התרגשות אדירה", מספר ל-ynet המוזיקאי ישי לפידות, שנכח באירוע.
"פתחנו בספונטניות את ספר התורה"
למקום הוא הגיע עם ארגון "יחד" בהובלת מיכאל קפלין, העוסק בקירוב ליהדות, במסע בעקבות הגלות שתחילתו באיטליה, בקולוסיאום, ערש הגלות של עם ישראל לאחר חורבן הבית השני – וסופו בפולין, מתוך רצון להנחיל את ימי הזיכרון והעצמאות לנוער היהודי הרוסי.
הקבוצה כוללת יהודים מלא פחות מחמישים ערים ברוסיה, שחלקם נסעו ארבעה ימים כדי להשתתף באירוע. הם הביאו עימה ספר תורה. "זה היה ממש לפני הסגירה", מספר לפידות. "פתחנו בספונטניות את ספר התורה והתחלנו לקרוא".
לפידות סיפר בהתרגשות זמן קצר לאחר האירוע: "חשבתי על אותו יהודי שהוכנס לפני אלפי שנים לקולוסיאום מול גלדיאטור, או חיה רעה, בידיעה שהוא הולך למסור את נפשו... אם היה יודע שבעוד אלפיים שנה יעמדו פה על המרפסת אנשים מארץ ישראל, עם תיכוניסטים ונוער מרוסיה היהודית, ויקראו בתורה את הקריאה לראש חודש אייר שבו מציינים את הקמת מדינת ישראל - הוא כנראה לעולם לא היה מאמין".
היסטוריה יהודית מדממת
על פי הכתבים של יוספוס פלביוס, הלא הוא יוסף בן מתתיהו, בשנת 67 פרץ בארץ ישראל "המרד הגדול". אספסיאנוס, מלווה בבנו טיטוס, דאג לדכא את המרד בגליל. בשנת 70 לספירה, לאחר שהאב מונה לקיסר, היה הבן אחראי על המצור סביב ירושלים שהחל בכ"ג בניסן.
ביום ט' באב כינס טיטוס את בכירי המפקדים הרומיים והחליט לסיים את המצור על בירתה של ממלכת יהודה. יום לאחר מכן, ב-י' באב, השליך אחד הלוחמים הרומיים לפיד - ובית המקדש השני נשרף.
לאחר טבח המוני של גברים, נשים וילדים בירושלים, לקח איתו טיטוס אלפי ניצולים-יהודים לרומא במסע ארוך ומתיש, שבמהלכו מתו רבים. גם לאלה ששרדו חיכה גורל נורא - חלקם נצלבו ואחרים אולצו לצעוד ב"טריומף", מצעד הניצחון שנועד להאדיר את שמו של מפקד הצבא, כשהם נושאים על גבם את כלי המקדש שנבזזו.
מסע הגלות שכלל, בין היתר, את הנדודים עם מנורת הזהב, הונצח 12 שנים לאחר מכן ב"שער טיטוס" שב"פורום" הרומאי. השבויים שנותרו חיים הוצגו בקולוסיאום שנבנה באותה תקופה ממש, במצוותם של אספסיאנוס וטיטוס. חלקם הושלכו כמאכל לטורפים לקול מצהלות הקהל, וחלקם השתתפו בקרבות לודרים. רק בודדים שרדו את העינויים, הרציחות, ההשפלות והקרבות, והחלו לחיות ברומא שהייתה אז בירת העולם המערבי, כשהם מצטרפים לקהילה היהודית שחייתה במקום כבר כ-200 שנים קודם לכן, ונחשבת לאחת הוותיקות בעולם.