פסיקה עקרונית: גם קטין יכול להיות אב משמורן
בת 20 שהרתה לתלמיד י"ב דרשה משמורת בלעדית. מנגד ביקש האב להיות שותף מלא בחיי בנו. בהיעדר מענה ברור בחוק הישראלי, מה נקבע?
פסק דין עקרוני של בית המשפט למשפחה בתל אביב עסק בשאלה סבוכה שאין לה עדיין מענה בחוק הישראלי: האם אפשר להעניק זכויות משמורת להורים שהם קטינים בעצמם? השופטת איריס אילוטוביץ' סגל שאבה השראה ממערכת המשפט האמריקנית, וקבעה
כי אין לשלול מראש את זכותו של אב קטין לשמש הורה לילדו, ובמקרים המדובר בהחלט אפשר להכיר בו כאפוטרופוס ומשמורן.
זו הפעם הראשונה שבית המשפט נדרש לדון בשאלה אם קטין יכול לשמש כמשמורן. השופטת ציינה כי אין בחוק הישראלי מענה על השאלה ויותר מזה, בחוק האפוטרופסות יש אנומליה בנושא: מצד אחד הוא קובע כי הורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים, אך מצד שני האב הוא קטין שכפוף לאפוטרופסות הוריו ועדיין לא מוסמך לקבל על דעת עצמו החלטות רפואיות, חינוכיות, כלכליות ואחרות.
האב, תלמיד י"ב בן 17.5, ניהל מערכת יחסים עם צעירה כבת 20 שכתוצאה ממנה נולד בשנה שעברה בנם המשותף. שני הצעירים נפרדו כשהאם הייתה בחודש החמישי להיריון אך האב המשיך להיות מעורב. לאחר הלידה קבעה השופטת אילוטוביץ' סגל כי אף שהאב כמה לקחת חלק שווה בחיי בנו, המשמורת הפיזית תהיה בינתיים אצל האם. זמן קצר לאחר מכן ביקשה האם לקבל משמורת בלעדית על הילד ובתגובה ביקש האב משמורת משותפת.
דיני משפחה
נמחקה תביעת עו"ד שעירב את בנו בגירושים
עו"ד מוטי ישר | פסקדין
עורך דין גרוש ביקש שבנו בן ה-13 יעיד בתביעה לביטול דמי המזונות שבהם חויב. בתגובה קבע השופט אסף זגורי שמדובר בפגיעה קשה בטובת הילד
ובכל זאת, השופטת הפנתה לחוקים אחרים שמכירים בפעולות עצמאיות של קטינים למרות חוק האפוטרופסות, כמו חוק האימוץ שמאפשר להורים קטינים לשלוח את ילדיהם לאימוץ ללא הסכמת הוריהם או חוק גיל הנישואים המתיר לקטינים בני 16 להינשא באישור בית משפט. מעל כל אלה, הוסיפה, עומדת זכות היסוד של הקטינים - כבני אדם - לכבוד ושוויון.
בעיקר היא שאבה השראה מדוקטרינת "האמנציפציה של קטינים" הנהוגה במדינות מסוימות בארה"ב ומאפשרת לקטינים לקבל מעמד משפטי של "קטין עצמאי". השופטת סברה כי אפשר "לייבא" את הדוקטרינה הזו בצמצום גם לסכסוכי משמורת בישראל. זאת, בהתחשב בגילו של הקטין ובהמלצות תסקיר שירותי הרווחה.
במקרה הנוכחי התרשמה השופטת לחיוב מהתנהלותו הבוגרת והאחראית של הקטין והשתכנעה כי רצונו לגדל את הילד ולהיות שותף מלא בחייו כן ואמיתי.
בנוסף, תסקיר שירותי הרווחה בעניינו היה חיובי ותמך במתן המשמורת, וניכר כי לצעיר יש משפחה תומכת שתסייע לו בגידול הילד.
"הזכות לגדל את הקטין היא זכות טבעית הקנויה לשני ההורים", כתבה. "אל לו לבית המשפט לבטלה לנוכח מעמדו המשפטי של האב כ'קטין'. שלילת זכותו של האב הקטין לקבלת משמורת על בנו בשלב זה או להיות שותף לגידולו או לקבל אחריות הורית משותפת, תהא כרוכה בניתוק ובהיעדרו של רצף תקשורת משפחתי בריא וטבעי".
לפיכך נקבע כי בשלב הנוכחי תהיה לאב אחריות משותפת אך המשמורת תיוותר אצל האם ויתקיימו עמו הסדרי שהות פעמיים בשבוע ובכל סוף שבוע שני. מרגע שהאב יגיע לגיל 18 נקבע כי גם המשמורת הפיזית תהפוך להיות משותפת ובהדרגה ייקבעו הסדרי שהות שוויוניים.
- לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד מאירה אזרד עוסקת בדיני משפחה
- הכותבת לא ייצגה בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים