המבקר לשעבר מזהיר מהליך הבחירה: "תמוה ומדאיג"
אליעזר גולדברג, שופט עליון בדימוס, מביע בשיחה עם ynet חשש מאופן בחירת מועמד הקואליציה: "פעלו בדחיפות ובמהירות, לא חיפשו תנאי סף, יש חשש שיתבררו עובדות חדשות לגבי האיש. בעבר בגין רצה להבטיח מינוי ראוי ולא פוליטי"
לפני כמה שבועות הלך לעולמו מיכה לינדנשטראוס, מבקר המדינה שקדם ליוסף שפירא. כמו כל קודמיו בעשורים האחרונים, הוא היה שופט בעל ניסיון ומעמד. לפניו מילא את המשרה היוקרתית שופט העליון בדימוס אליעזר גולדברג. המסורת הזו הגיעה לקצה כעת, עם בחירת הקואליציה במועמד מתניהו אנגלמן, וגולדברג מוטרד. את הבהילות בהליך הבחירה הוא מכנה בשיחה עם ynet "תמוהה ומדאיגה".
גולדברג סירב להתייחס לבחירתו הצפויה של אנלגמן למבקר המדינה, אך עם זאת ביקש "לשים לב לדחיפות ומהירות המינוי. לא כונסה ועדת איתור, לא חיפשו תנאי סף, איש לא מדבר על כישורים הנדרשים לתפקיד. נראה שמסתמן הימור מסוים לגבי הבחירה. יש חשש שתתבררנה עובדות לגבי האיש שלא היו ידועות קודם".
גולדברג בעצמו עומד בראש הוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה, ולאחרונה זו עלתה לכותרות סביב הסרת מועמדותו של ניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי לתפקיד מפכ"ל המשטרה. בעבר היה גולדברג גם נציב הביקורת על השופטים.
"לא אתייחס לגופו של אחד המועמדים", הוא מדגיש, אבל מתוך חשש שלראשונה מאז קום המדינה מינוי המבקר יהיה צבוע באור פוליטי, גולדברג מזכיר ש"חוק מבקר המדינה שנחקק מיד עם קום המדינה היה אחד החשובים שהכנסת חוקקה. האופוזיציה בראשות מנחם בגין הציעה שהמבקר יתמנה על פי המלצת נשיא בית המשפט העליון ומקרב שופטי העליון. בכך רצה להבטיח את המנוי הראוי והלא פוליטי.
"בדיון הביעו הכל את התקוה שדרך המינוי חייבת להיות נקייה, בגלל השלכתה על מידת האמון במי שיעמוד בראש הגוף. שיהיה נבחר נאמן לביקורת, יפעל ללא משוא פנים וללא מורא. בגלל גישה זו החל ממבקר המדינה הרביעי מונו רק שופטים. זו הייתה העמדה הרווחת והמסורת", אומר גולדברג.
פסילה ברגע האחרון
הביקורת של גולדברג על ההליך נשמעת בימים שבהם מחריף המאבק בין פוליטיקאים לבין מערכת המשפט, לנוכח האפשרות שהקואליציה הבאה תחוקק בין היתר את "פסקת ההתגברות" שתאפשר לכנסת לחוקק חוקים שנפסלו בבג"ץ.
המועמדים הסופיים למבקר המדינה הבא, שייבחר בהצבעה חשאית במליאת הכנסת ב-3 ביוני, הם מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה מתניהו אנגלמן מטעם הקואליציה, והאלוף במיל' גיורא רום מטעם האופוזיציה. הקואליציה הודיעה רק כמה שעות לפני המועד האחרון כי מועמדיה הם אנגלמן ועו"ד מיכל רוזנבוים. אולם רוזנבוים נפסלה ממש ברגע האחרון בנסיבות תמוהות - בין היתר על רקע ציוץ בהתכתבות עם יאיר נתניהו, שבו כתב פעיל השמאל אלדד יניב שהוא חבר שלה. בסביבת נתניהו ורוזנבוים עצמה הכחישו קשר לכך.
לגבי אנגלמן, גורמים בכירים במערכת אכיפת החוק אמרו כי "גם אם מדובר במועמד בעל הישגים בתחומו, ברור שזהו צעד ראשון של קואליציית נתניהו החדשה להציב בראש מערכת אכיפת החוק מועמדים שכישוריהם אינם מובהקים ומותאמים לתפקיד".