שתף קטע נבחר
 

היפנוזה: השיטה שתעשה לכם ריסטארט למוח

זו שיטה שפותחה כבר לפני כ-200 שנה ועדיין המידע לגביה ולגבי יעילותה לא תמיד ברור. שלומית שרביט ברזילי יצאה לבדוק עם ד"ר טליה לוי טיטיון, פסיכולוגית ומהפנטת מורשית, מה אנחנו צריכים לדעת על היפנוזה. "מסע חיפוש"

 

  

תעודת זהות

שם השיטה: היפנוזה.

 

על קצה המזלג: שיטה מדעית לשימוש מוגבר ויעיל יותר במוח לצורך ריפוי ושינוי פסיכולוגי, ורפואי פיזיולוגי. מציעה כלים מעשיים, יעילים ופשוטים. לכל אדם ולכל בעיה נבנה כלי המותאם אישית.  רק אנשי מקצוע כמו רופאים ופסיכולוגים בעלי ניסיון, שקיבלו רישיון ממשרד הבריאות רשאים לטפל בשיטה.

   

  • לצפייה בפרק העוסק בשיטת העבודה של ביירון קייטי, לחצו כאן
  • לצפייה בפרק העוסק ב-NLP ודמיון מודרך, לחצו כאן
  • לצפייה בפרק העוסק בתטא הילינג, לחצו כאן
  • לצפייה בפרק העוסק בשיטת המסע של ברנדון בייס, לחצו כאן  
  • לצפייה בפרק העוסק בריברסינג - נשימה מעגלית, לחצו כאן

 

להיפנוזה שלושה שלבים:

כניסה למצב קשב מוגבר באיזור מסויים במוח, במהלכו המוח הופך לגמיש יותר וניתן לשינוי.

  • ביצוע השינוי המיועד לכיוון השגת המטרה על ידי שינוי הקישורים והאסוציאציות במוח ושימוש ב״שפת התכנות״ הנכונה לו.
  • קיבוע השינוי והפעלתו לאחר המצב ההיפנוטי ובניית תרגול המשך.

 

השיטה פותחה על ידי פרנץ אנטון מסמר, רופא וינאי, וג׳יימס ברייד, רופא מנתח סקוטי לצרכים רפואיים, ועל ידי ג׳וזף ברוייר, זיגמונד פרויד ומילטון אריקסון לצרכים פסיכולוגיים.

 

איפה ומתי: במקביל לשימושים עתיקים בשיטה, היא פותחה על ידי פרנץ אנטון מסמר, רופא וינאי, וג׳יימס ברייד, רופא מנתח סקוטי לצרכים רפואיים, ועל ידי ג׳וזף ברוייר, זיגמונד פרויד ומילטון אריקסון לצרכים פסיכולוגיים. בשימוש בוינה, אנגליה, וארה״ב, החל מהמאה ה-18.

 

למי השיטה מתאימה: לכל אדם למטרות ריפוי, שינוי הרגלים ושיפור ביצועים. בתחום הרפואי: לכאבים (ראש, גב, בטן וכו׳), הורדת לחץ דם, טיפול באלרגיות, מחלות פסיכוסומטיות וחיזוק המערכת החיסונית. בתחום הפסיכולוגי: טיפול במצבי לחץ, חרדות, פוביות, שיפור ריכוז, קשב וביצועים לימודיים, גמילה מהתמכרויות, שינוי הרגלים לא רצויים, שיפור השינה ועוד.

 

יתרונות השיטה: היישום פשוט ויכול להתאים לכל אדם, התוצאות הן מיידיות, עוצמתיות ונמשכות לאורך זמן, ניתן ללמד גם ארגז כלים של היפנוזה עצמית המותאם לכל אדם ובו יוכל לעשות שימוש גם במצבים נוספים בחיים.

 

חסרונות השיטה: האדם צריך לרצות בכך ולשתף פעולה, עליו ללמוד כיצד לשחרר שליטה כדי להיכנס למצב זה. לא כל אחד יכול להיכנס למצב היפנוזה עמוק ולכן יש לאבחן קודם את סוג ההיפנוזה המתאים לאדם. השיטה מצריכה מחויבות ולעיתים תרגול.

 

טיפים ברוח השיטה מאת ד"ר טליה לוי טיטיון:

 

  • על ידי כניסה למצב היפנוטי ניתן להשיג רגיעה גופנית ומנטלית. במצב זה, מחקרים מדעיים הוכיחו, כי מופרשים בגוף הורמונים מרגיעים במקום הורמונים של סטרס, ואנחנו עושים מעין ריסטארט למוח, מאתחלים אותו ומרגישים כאילו יוצאים לחופשה מרגיעה. ניתן להגיע למצב זה על ידי מספר טכניקות. 

 

  • אחת מהטכניקות הבסיסיות היא הרפיה שרירית על שם יעקובסון: שכבו על הגב או שבו בכורסה נוחה במקום שקט.כווצו בכל פעם שריר נפרד   בגוף בהדרגה בספירה של 1-10 ולאחר ותגיעו לכיווץ מקסימלי, הרפו את אותו שריר בספירה מ-10 עד 1 עד שתחושו שכל המתח השתחרר מתוכו והוא רגוע לחלוטין. ניתן לעשות זאת לפי הסדר הבא: לאגרף את כפות הידיים ולשחרר. להרים את הרגליים ולמתוח אותן ולשחרר, לכווץ את שרירי הבטן והישבן ולשחרר, להרים כתפיים כלפי האוזניים ולשחרר. לכווץ את שרירי הפנים ולשחרר.

 

  • ניתן להשתמש בהיפנוזה לשיפור הישגים מנטליים או פיזיים. מחקרים מדעיים הוכיחו כי על ידי כניסה למצב היפנוטי אנו מפעילים אזורים ממוקדים במוח, שאינם מופעלים במצב רגיל, וכך יכולים להעצים את היכולת שלנו ללמוד, להטמיע ולשנות דברים. המוח הופך לגמיש יותר וניתן לתכנות.

 

  • טייגר וודס, מרק ספיץ ומוחמד עלי וספורטאי-על נוספים השתמשו בטכניקה, כדי לשפר שיאים.  הם הכניסו עצמם למצב היפנוטי בו גלי המוח משתנים ואזורים ממוקדים במח מופעלים בעוצמה. מאחר והמוח נמשך למוכר ונרתע מהלא מוכר, הם הפכו במוחם את המצב הלא מוכר למוכר, ודמיינו את השיא החדש שאליו רצו להגיע כאילו כבר הגיעו אליו. הוא הפך למוכר, באמצעות תרגול יומיומי. אם ברצונכם לשפר הישג, הכניסו עצמכם למצב היפנוטי, דמיינו את ההישג כאילו כבר הגעתם אליו, וחזרו על כך מספר פעמים ביום.

 

  • מטפלים בשיטות שונות המעונינים להשתתף בסדרה "מסע חיפוש", מוזמנים לשלוח מייל ל: shlomit-sh@ynet.co.il ולציין בנושא "למסע חיפוש".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היפנוזה. שימוש מוגבר במוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים