שתף קטע נבחר

הנחיות למניעת טביעה: לימוד שחייה מגיל שנה

האיגוד האמריקני לרפואת ילדים מפרסם הנחיות חדשות למניעת טביעת ילדים. בין ההמלצות - לימודי שחייה לתינוקות והכשרת בני נוער במתן עזרה ראשונה

טביעה גובה עשרות קורבנות מדי שנה בישראל, ועתה הנחיות חדשות מלמדות כיצד למנוע את האסון הבא: האיגוד האמריקני לרפואת ילדים ממליץ ללמד פעוטות שחייה, ולהכשיר גם בני נוער בהענקת עזרה ראשונה.

 

על פי נתוני מד"א, חלה בעונת הרחצה האחרונה עליה של פי שניים במספר מקרי טביעות ישראלים: לפחות 240 מקרי טביעה נרשמו בשנה שעברה, כ-80 מהם מצאו את מותם בחופי הים בבריכות ובנחלים, כשחלק מהקורבנות היו גם תינוקות וילדים.

 

קראו עוד:

מאיזה גיל כדאי ללמד ילדים שחייה?

שומרים על הילדים בחופשה משפחתית

אם לילדה שטבעה: "מצאה חור בגדר ונכנסה"

 

בארצות הברית התופעה חמורה גם כן, כאשר כאלף ילדים טובעים למוות מדי שנה, מרביתם בגילאי עשר עד 19 שנים. האיגוד האמריקני לרפואת ילדים פרסם הנחיות חדשות שמטרתן להפחית את הסכנה לטביעת ילדים.

 

בהנחיות החדשות ממליצים באיגוד ללמד ילדים שחייה, כבר מגיל שנה. מחקרים הראו כי לילדים שלמדו לשחות ולהתרגל לסביבה מימית היה סיכוי גבוה יותר להצליח ולהיחלץ מהמים בהשוואה לילדים שלא ידעו לשחות.

 

ההנחיות החדשות קובעות גם שיש להכשיר ילדים בוגרים ובני נוער בהענקת עזרה ראשונה. זאת משום שלעתים הם הסמוכים ביותר לנפגע ועשויים להיות אלה שיוכלו להעניק טיפול ראשוני בדקות הקריטיות עד להגעת צוות האמבולנס. 

 

בריכה (צילום: shutterstock)
אין להשאיר ילד בסביבת מים ללא השגחה(צילום: shutterstock)

אולם לעתים גם שחיינים טובים נמצאים בסכנת טביעות. לפיכך ממליץ האיגוד להשגיח תמיד על הילדים בטווח ראייה, ולמנוע במיוחד מתינוקות ופעוטות להיות בסביבה מימית לבד. אין להשאיר תינוק פעוט או ילד ללא השגחה ליד אמבטיות, בריכות שחייה, או ג'קוזי.

 

הורים רבים אינם מודעים לכך שתינוק ופעוט עלולים לטבוע גם במים רדודים, בגובה של מכשיר סלולרי ממוצע שאורכו חמישה עד עשרה סנטימטרים. די בשתי דקות של של חוסר תשומת לב, כדי לאבד את הילד. לפיכך, אין להשאיר ילדים ללא השגחה תמידית במים.

 

על המבוגרים לרוקן גיגיות מים מיד בתום הרחצה, שכן ראשו הגדול של התינוק עלול להפיל את גופם אל קרקעית הגיגית ולהוביל למותם. בריכות פרטיות יש לסגור, כך שתימנע כל גישה חופשית של ילדים אליה ללא השגחה.

 

כך מצילים אדם שטבע:

 

 

הטובע שוקע באפיסת כוחות

אף שטביעה נראית בסרטים דרמטית וכוללת צעקות, נפנופי ידיים והתזת מים לכל עבר, בחיים האמיתיים היא אחרת לגמרי. לרוב היא שקטה, כשגוף הטובע שוקע לאיטו באפיסת כוחות אל מתחת למים.

 

טביעה מוגדרת כמצב בו אדם שוקע בניגוד לרצונו מתחת לפני המים. בעגה הרפואית היא מחולקת באופן מסורתי לשתי קבוצות עיקריות: טביעה "יבשה" וטביעה "רטובה" המתייחסים לשאלה האם הייתה שאיפת נוזל לריאות או לא. בשני המקרים, המוות נגרם מחנק המוביל להפסקת אספקת חמצן סדירה לגוף.

 

כיצד יש לפעול אם אתם מבחינים באדם טובע? ראשית, נסו למשות אותו מהמים במהירות האפשרית, אבל אל תסכנו את חייכם. במקביל הזעיקו את מגן דוד אדום בטלפון 101.

 

בעבר כאשר היה מדובר בטביעה בלב ים, מקובל היה להביא את הטובע אל החוף ואז להתחיל בהחייאה. אולם בשנה האחרונה שונו ההנחיות, וההחייאה מתבצעת, ככל האפשר, כבר על סירת ההצלה.

 

אם הטובע לא נושם, כלומר בית החזה שלו אינו עולה ויורד, יש להשכיב אותו על הגב הרחק מהמים ולהתחיל בהחייאה שכוללת עיסויי חזה בקצב של 100 לדקה = הקצב של השיר "סטיינג אלייב" או "לה-מקרנה" עד להגעת צוותי מד"א. לעולם אל תנסו להוציא מים מריאותיו של הנפגע: לא רק שזה בלתי אפשרי, אלא זה עלול לסכן את הנפגע.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

אם הבחנתם בטובע חוזר להכרה, אין לאפשר לו להתהלך בכוחות עצמו, תמיד יש להתפנות לבית החולים להמשך מעקב ובדיקות, כיוון שלאחר טביעה צפויים שינויים מסוכנים ברמות המלחים בגוף שעלולים לסכן את חייו של הטובע, גם אם הוא עומד על רגליו.

 

כפי שנכתב בהנחיות החדשות, אם אתם הורים לילדים, הקפידו להשגיח עליהם תמיד כשאתם בסביבת מים. אל תקראו ספר או עיתון, אל תשתמשו בסלולרי. העיניים צריכות להיות תמיד בהשגחה על הילד.

 

דאגו שהבריכה שלכם מוגנת בפני כניסת ילדים, ואל תשאירו ילדים קטנים לבד באמבטיה, בגיגית או בקרבת כל מקור מים, אף לא לרגע אחד, גם לא כדי לענות לטלפון או לקחת מגבת. מספיקות כמה שניות כדי לגרום לילד נזק מוחי בלתי הפיך.

 

הדרך הטובה ביותר למנוע טביעה, היא לקחת את הילדים לשיעורי שחייה מוקדם ככל האפשר, כבר מגיל כמה חודשים. הניסיון מלמד שפעוטות וילדים שהתרגלו "להתיידד" עם המים אינם נכנסים לחרדה, לומדים להתהפך בקלות ולצוף מעל פני המים מבלי לטבוע. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תורידו מהם עיניים לרגע
צילום: shutterstock
מומלצים